BM Güvenlik Konseyi’nin Kuzey Kore’ye yaptırımları

BM Güvenlik Konseyi’nin Kuzey Kore’ye yaptırımları
Beyaz Saray, yeni yaptırımların etkisini değerlendirmenin şu aşamada erken olacağını bildirdi

WASHINGTON (AA) - ABD yönetimi, nükleer faaliyetlerine devam etmesi nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tarafından Kuzey Kore’ye getirilen yeni yaptırımların etkisini değerlendirmenin şu anda erken olacağını bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'a, günlük basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyi’nin yeni yaptırım uygulama kararı almasının ardından Kuzey Kore’nin sürdürdüğü adımlar soruldu.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un, düşmanlara karşı önleyici saldırının yapılabilmesi için nükleer başlıklı silahların hazır duruma getirilmesi talimatı verdiğinin hatırlatılması üzerine Earnest, “Son 36 saat veya civarında Pyongyang yönetiminden gördüğümüz bu tür söylemler ve provokatif eylemler yeni değil. Kuzey Kore rejimine, tansiyonu yükseltme eğilimli bu tür provokatif eylemler ve açıklamalardan uzak durmaları çağırısını sürdürüyoruz” diye konuştu.

Earnest, yeni uluslararası yaptırımların Pyongyang yönetimi üzerindeki etkisini değerlendirmenin “çok erken” olacağını kaydetti. Kuzey Kore’nin nükleer programına ilişkin uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısını yineleyen Earnest, yaptırımların etkisine yönelik, “Bir gecede değişiklik olacağı beklentisi içinde değiliz ancak zaman içerisinde artan izolasyonun, bazı ülkeleri stratejilerini hızla yeniden değerlendirmelerine sevk ettiğini biliyoruz” ifadesini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerine devam etmesi nedeniyle bu ülkeye yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören karar tasarısını geçtiğimiz günlerde oybirliğiyle kabul etmişti.

ABD tarafından BM Şartı'nın güç kullanma yetkisini düzenleyen 7. bölümü altında kaleme alınan karar tasarısına Türkiye'nin de aralarında olduğu 50 civarında ülke destek vermiş, BMGK'daki oylamada 15 üyenin tamamı olumlu oy kullanmıştı.

Kararda, Kuzey Kore'ye giden ve bu ülkeden çıkan tüm kargolara şüpheli madde taşıyormuş muamelesi yapılarak tüm BM üyesi ülkelere bu kargoları inceleme zorunluluğu getirildi. Kuzey Kore'ye hafif silahlarla konvansiyonel silah satışına sınırlama istenen kararda bu ülkeden kömür ve demir alınması yasaklanırken altın, titanyum ve benzeri yer altı kaynaklarının alınması da sınırlandırıldı. Kararda Kuzey Kore'ye roket yakıtı da dahil olmak üzere hava taşıtı yakıtı satışı da yasaklanıyor ve ülkelerden illegal faaliyetlere katıldığı tespit edilen Kuzey Koreli diplomatları sınır dışı etmeleri isteniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.