Çanakkale’de müdahale devam ediyor, Sağlık Bakanı Koca açıklamada bulundu

Çanakkale’de müdahale devam ediyor, Sağlık Bakanı Koca açıklamada bulundu
Çanakkale'deki orman yangınına 7 uçak ve 22 helikopterle müdahale sürüyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı:- "Gece görev yapabilen 4 helikopterimiz gün ağarana kadar sorti yaptı"

Çanakkale'nin merkeze bağlı Kayadere köyü yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan ve rüzgârın etkisiyle çevreye yayılan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

aa-20230823-31975095-31975090-canakkalede-cikan-orman-yanginina-mudahale-suruyor.jpg

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'deki orman yangınına sabah saatleri itibarıyla 7 yangın söndürme uçağı ve 22 helikopterle havadan müdahalenin sürdüğünü bildirdi.

Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Çanakkale'deki yangını söndürme çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Bakan Yumaklı, "Gece görev yapabilen 4 helikopterimiz gün ağarana kadar sorti yaptı. Şu an itibarıyla 7 yangın söndürme uçağı ve 22 yangın söndürme helikopteriyle havadan müdahalemiz sürüyor. Kara gücümüzün cansiperane mücadelesi de aralıksız devam ediyor." ifadelerini kullandı.

aa-20230823-31975053-31975051-canakkalede-dun-cikan-orman-yanginina-havadan-ve-karadan-mudahale-suruyor.jpg

ORMAN YANGININA MÜDAHALE İÇİN YOLA ÇIKAN NENE HATUN GEMİSİ ÇANAKKALE'YE ULAŞTI

Çanakkale'deki orman yangınına müdahale için İstanbul'dan yola çıkan Nene Hatun Gemisi kente ulaştı, Merkez İskelesi'nde konuşlandırıldı.

nene-hatun.jpg

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, eski adı Twitter olan X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Çanakkale'deki orman yangınına müdahale için atılan adımlara ilişkin bilgi verdi.

Açıklamada, "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze ait ülkemizin ilk acil müdahale gemisi olan Nene Hatun Gemi'miz, denizden müdahaleye ihtiyaç olduğu durumda görev yapmak üzere emre hazır olarak Çanakkale Merkez İskelesi'nde konuşlandırıldı." ifadesi kullanıldı.

Ayrıca, orman yangını nedeniyle havadan müdahale araçlarının denizden su alabilmesini teminen Çanakkale Boğazı gemi trafiğinin, saat 03.15'ten itibaren geçici olarak çift yönlü askıya alındığı kaydedildi.

SAĞLIK BAKANI KOCA, ÇANAKKALE'DEKİ ORMAN YANGININDAN 83 KİŞİNİN ETKİLENDİĞİNİ AÇIKLADI

Bakan Koca, sosyal medya hesabından Çanakkale'deki orman yangınına ilişkin bilgi verdi.

nene-hatun.jpg

Yangından 83 kişinin etkilendiğini ifade eden Koca, 14 kişinin ambulanslarla 48 kişinin ise kendi imkanlarıyla hastanelere ulaştığını belirtti.

Tedbir amaçlı Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi'nden 13 palyatif bakım hastası ve göğüs hastalıkları servisinden 8 kişi olmak üzere, 21 hastanın ambulanslarla naklinin sağlandığını aktaran Bakan Koca, "Olay yerine 74 adet ambulans ve 4 UMKE aracı görevlendirilmiştir. Çanakkale ilinde 32 hizmet aracı şoförleriyle beraber görevlendirilmiştir. Yangın söndürme çalışmaları devam etmektedir. Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz." ifadelerini kullandı.

BAKAN YUMAKLI: “YANGININ İLERLEMESİNİ DURDURDUK. DÜNE GÖRE DAHA AVANTAJLIYIZ”

Çanakkale'deki yangının ilerlemesini durdurduklarını belirten Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Alevleri çevirmiş durumdayız. Gece rüzgarın hızı azaldı. Ancak bugün 60 kilometreye çıkması bekleniyor. Bin 500 hektarlık alandaki en ufak bir dumana bile müdahale ediyoruz. Düne göre daha avantajlıyız. Alanın 800 hektarı orman, geri kalanı ekili alan. 83 kişi hastaneye kaldırıldı. Bunlardan 8'i müşahade altında. 85 küçükbaş, 3 büyükbaş hayvan telef olurken 10 ahırda zayifat var. Yangının tablosu akşam saatlerinde netleşecek" dedi.

yumakli.jpg

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'deki yangınla ilgili son durumu kriz merkezinde basın mensuplarıyla paylaştı. Bakan Yumaklı, "Bin 500 hektarlık alan etkilendi. Bunun 800 hektarı orman, geri kalanı zirai ve diğer alanlar. Etkilenen alanın tamamının zarar görmesi söz konusu olmayabilir. Soğutma çalışmasından sonra durum ortaya çıkacaktır. Köylerin hepsine tek tek gittik. Ulupınar'da 5 ev, Yağcılar'da 4 ev etkilenmiş. Ancak bunlardan üçü kullanılmayan hasar görmüş durumdaki evler. 85 küçükbaş, 3 büyükbaş hayvan olmak üzere hayvan zayiatı var. 10 ahır ve ağıl hasarı söz konusu. Köylerden ilk etapta kronik hastalığı olan yaşlı olan vatandaşlarımız tedbir için 83 vatandaşımız hastanelere sevk edildi. Bunlardan sadece 8'i müşahade altında. O da yine kronik hastalığı ve belirli yaş üzerinde olan vatandaşlarımız. Herhangi hayati tehlikesi olan kimse yok" dedi.

Çanakkale Boğazı'nın çift taraflı olarak gemi trafiğine kapatıldığını ifade eden Bakan Yumaklı, "Hava araçları yoğun şekilde su alıyor. Bunlara tehlike oluşturmaması için deniz trafiğini kapadık. Çanakkale Çan yolu da tedbir için kara trafiğine kapalı. Nemin yüzde 19 olduğunu, rüzgarın yaklaşık 70 kilometre civarında estiğini, hali hazırda şu anda rüzgar 40 kilometre saat hızla esmekte, öğleden sonra 60 kilometre saate çıkacak. Rüzgarın ve nemin önemi nedir? Nem bizim özellikle yangın söndürme faaliyetlerinde yangının ilerlememesiyle ilgili önemli parametrelerden birisi. Rüzgarın hızı da sizin yangın söndürme faaliyetinizde yanan alandan yanmayan alanlara rüzgarın bazı parçacıkları taşıması demek. Kimi zaman 3 kilometrelere varan uzaklıklarda yanan parçaları taşıması söz konusu. Şu anda parça parça arkadaşlarımız onlarla mücadele ediyor" şeklinde konuştu.

"DÜNE GÖRE DAHA AVANTAJLIYIZ"

Düne göre daha avantajlı olduklarını belirten Bakan Yumaklı, "Parametreler daha iyi. Öğleden sonra resmi çok daha net şekilde görebileceğiz. Bütün kurumlar, AFAD'dan Jandarmasına, Orman Genel Müdürlüğü'nden Kızılay'ına özellikle de yerelde bütün kamu kurum ve kuruluşları, bazı STK'lar çok yoğun bir şekilde çalışmalara katılmaya devam ediyor. Düne göre daha iyi, daha avantajlıyız. Öğleden sonra 16 gibi genel resim ortaya çıkar. Herhangi bir olağanüstü durum meydana gelmezse. Çanakkale'ye geçmiş olsun diyorum. Bursa'da Karacabey'de ve Yenişehir Bilecik sınırında yangınımız vardı. Her ikisi de kontrol altına alınmış vaziyette. Soğutma çalışmaları devam etmekte. Arkadaşlarım bin 500 hektarlık geniş alanda parça parça çıkan her dumana müdahale ediyorlar. Amacımız bunların büyümemesini sağlamak. Yangının etrafı tamamen çevrilmiş vaziyette. Herhangi bir şekilde yangının ilerleme alanının önü kesilmiş durumda. Kalan közlerden yangın çıkıyor. Ama kontrolümüz içinde. Yangının ilerlemesini gösterecek bizim açımızdan tehlike arz edecek herhangi bir durum yok" diye konuştu.

"TAHLİYE SÖZ KONUSU YOK"

Bir çok yalan haberin ortaya çıktığını belirten Bakan Yumaklı, "Tahliye planı olan köy yok. Bolca speküle edildi. Devlet Hastanesi ile alakalı hiç bir risk yok, üniversiteyle alakalı risk yok. Yangının etrafı bin 500 hektarın tamamı ekiplerimizce çevrilmiş vaziyette. Şu an itibariyle yangının ilerlemesini arkadaşlarımız durdurmu vaziyetteler. Rüzgar şartları bu şekilde devam eder olağanüstü bir şey çıkmazsa, akşama doğru genel resmi net göreceğiz. Yoğun şekilde hem hava araçlarının hem kara ekiplerinin mücadelesi devam ediyor. Yangın yönetimi ekiplerimizi yönlendiriyor. Onlar da söndürme faaliyetlerine devam ediyorlar" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.