Çerkez sürgününün 152. yılı

Çerkez sürgününün 152. yılı
Rusya'dan sürgün edilen Çerkezler, Kocaeli'de düzenlenen etkinlikte anıldı - KAFFED Başkanı Aslankaya:- "Burası bizim için Çanakkale Şehitliği kadar kutsal ve önemsediğimiz bir mekandır"

KOCAELİ (AA) - Kafkas Dernekleri Federasyonunca (KAFFED), 1864 yılında Rus-Kafkas Savaşı sonrası bir milyonun üzerinde Çerkez'in sürgün edilmesi nedeniyle Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde anma etkinliği düzenlendi.

Kefken Karaağaç köyündeki etkinlik, Sürgün Anıtı'nda başladı. Daha sonra Babalı köyü Merkez Camisi'nde toplanan grup üyeleri, sahile yürüdü. Denize üzerinde ''21 Mayıs 1864'' yazan çelenk bırakıldı ve karanfiller atıldı.

Katılımcılar sahilde "Nart ateşi" yakıp, çevresinde "mezar taşı nöbeti" tuttu. Etkinlik, ölenlerin anısına meşalelerin kuma saplanması ve "Sürgün Andı" okunmasıyla sona erdi.

- "Mağaralarda yaklaşık 6 ay yaşamışlar"

KAFFED Başkanı Yaşar Aslankaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye, Avrupa ve Kafkasya'dan gelen Çerkezlerin Kandıra'da toplandığını söyledi.

Çerkezlerin, geçmişini unutmamak ve tarihini gelecek kuşaklara aktarmak için toplandığını ifade eden Aslankaya, programa yaklaşık 20 bin kişinin katıldığını kaydetti.

Aslankaya, Kandıra'nın sürgün tarihinde önemli bir yeri olduğunu dile getirerek, "Buradaki mağaralarda yaklaşık 6 ay yaşayıp daha sonra normal yaşama dönmüşler. Burası bizim için Çanakkale Şehitliği kadar kutsal ve önemsediğimiz bir mekandır. Gelip burada geçmişte kaybettiklerimizi anıyoruz. Dualar ediyoruz. Her yıl katılım artıyor." diye konuştu.

Etkinliğe Kahramanmaraş'tan katılan Dağıstanlı Serdar Usta da, her yıl anma etkinliğine katılmaya gayret gösterdiğini belirterek, atalarının yasını tuttuklarını bildirdi.

Yaşamını yitiren herkes için meşale yaktıklarını aktaran Usta, hüzünlü olduklarını söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.