CHP Kocaeli Milletvekili Akar:

CHP Kocaeli Milletvekili Akar:
"(TKİ Genel Müdürü Aktaş hakkındaki suç duyurusu) Bunu, KİT Komisyonu Başkanının tartıştırma, oylamaya sunma gibi bir lüksü yoktur. Direkt TBMM Başkanlığına iletmek zorunda"

TBMM (AA) - CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, TBMM KİT Komisyonu Başkanı Fatih Şahin'in TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş hakkındaki suç duyurusunu tartıştırma ve oylamaya sunma gibi bir lüksü bulunmadığını belirterek, bunu direkt TBMM Başkanlığına iletmek zorunda olduğunu söyledi.

Akar, CHP'nin KİT Komisyonu üyesi milletvekilleriyle Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TKİ) ve Türkiye Taşkömürü Kurumunu (TTK) değerlendirirken yeni olumsuzluklarla karşı karşıya kaldıklarını ve KİT Komisyonu denetiminin gözden kaçırıldığını savundu.

Soma'daki maden faciasından 36 gün sonra, maden sahasını işleten Soma A.Ş'nin, kazada can veren işçilerin yakınlarının maddi ve manevi tazminat alacaklarının önüne geçmek için gelecekte doğacak tüm alacaklarına ilişkin temlik koydurduğunu anlatan Akar, "301 işçimizin ölümünden sorumlu olan şirket, bu şekilde TKİ ve dolayısıyla AKP iktidarları tarafından koruma altına alınmış oldu." iddiasında bulundu.

Kazayla ilgili olarak bugüne kadar 7 davanın sonuçlandığını, Soma A.Ş'nin ödemesi gereken tazminatların, asıl yüklenici olan TKİ tarafından ödendiğini aktaran Akar, bu davalar için 3,5 milyon lira ödeme yapıldığını söyledi.

Soma A.Ş'nin ödemesi gereken, ancak TKİ tarafından ödenecek tazminatların tutarının, diğer davaların sonuçlanmasıyla en az 150 milyon lirayı bulacağına dikkati çeken Akar, "Bütün bu paralar halkımızın cebinden çıkacaktır." dedi.

Dün yapılan TBMM KİT Komisyonu toplantısında, CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer'in, TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş hakkında suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatan Akar, ancak KİT Komisyonu Başkanı Şahin'in, çoğunluğa dayanarak görevi olmamasına rağmen suç duyurusunun reddedilmesi gerektiğini savunduğunu anımsattı.

KİT Komisyonu üyesi milletvekillerinin kamu görevi yaptığını, gördükleri olumsuzlukları ve yolsuzlukları bildirmek zorunda olduğunu vurgulayan Akar, "Bunu, KİT Komisyonu Başkanının tartıştırma, oylamaya sunma gibi bir lüksü yoktur. Bu bir görevdir. Direkt TBMM Başkanlığına iletmek zorunda. Başkanlık da yorum yapmaksızın bunu ilgili cumhuriyet savcılığına iletmek zorundadır. Eğer bunu yerine getirmezlerse aynı geçmişte Hüsamettin Özkan'a uygulanan yöntemle komisyon başkanı hakkında da gerekli işlemi başlatacağız." diye konuştu.

CHP'nin KİT Komisyonu üyesi milletvekilleri olarak ortak imzayla, TKİ ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirten Akar, cumhuriyet savcılarını göreve çağırdıklarını sözlerine ekledi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.