"Çılgın şef"in son şaheseri: Çikolatadan gramofon

"Çılgın şef"in son şaheseri: Çikolatadan gramofon
Antika objelerin çikolatadan benzerlerini yapan Antalyalı şef Ali Keskin, 15 kilogram çikolata kullanarak, 108 yıllık bir gramofonun çalışır haldeki benzerini yaptı

Antika objelerin çikolatadan benzerlerini yapan şef Ali Keskin, 108 yıllık antika bir gramofonun çikolatadan çalışır durumdaki benzerini yaptı.

Tadı ve kokusuyla birçok insana mutluluk veren çikolata, çılgın eserler ortaya çıkaran bir mutfak şefinin elinde adeta sanat eserlerine dönüştü. Antika objelerin çikolatadan birebir benzerlerini yapan, aşçı meslektaşlarınca "çılgın şef" olarak anılan Antalyalı şef Ali Keskin, mekanik aksamı ve iğnesi dışında tamamı çikolatadan, çalışır durumda gramofon yaptı.

Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TASFED) olarak Almanya'nın Erfurt kentinde 4 yılda bir düzenlenen Uluslararası IKA Gastronomi Olimpiyatları'na hazırlandıklarını söyledi.

Bu yarışma için 6 ürün kurguladıklarını ifade eden Keskin, çok zor bir yarışma olması nedeniyle, neredeyse yapılması imkansız ürünler ortaya koymaya çalıştıklarını belirtti.

1908 yapımı antika bir gramofondan yararlanarak çikolatadan çalışır durumda bir gramofon yaptıklarını anlatan Keskin, "Yaklaşık 3 aydır bunun üzerinde çalışıyoruz. Gramofonun içindeki mekanizması, yani motoru haricinde diğer bütün aksamları saf çikolatadan yaptık. Bu gramofon için 15 kilo çikolata kullandık." diye konuştu.

Kadranı, akrep ve yelkovanı dahi çikolatadan çalışır durumda bir de masa saati yaptıklarını ifade eden Keskin, "Saatin de içindeki küçük mekanizma dışında her yeri hiçbir katkı maddesi olmadan saf çikolatadan yapıldı. Bu saat için 20 kilogram çikolata kullandık." dedi.

Keskin, yarışma için 1905 model bir daktiloyu da makara ve mekanizmalarına kadar 7 kilogram çikolatadan ürettiklerini söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.