Darayya’ya insani yardım ulaşmıyor

Darayya’ya insani yardım ulaşmıyor
Üç yıldır abluka altında olan Şam’ın batısındaki Darayya’ya kısmi ateşkes döneminde de yardım ulaştırılamıyor- Darayya’da çocuklar ve kadınlar rejimin ablukayı kaldırması için protesto gösterisi düzenledi

ŞAM (AA) - Şam’ın batı kırsalında yer alan Darayya’da çocuklar ve kadınlar 3 yıldır kuşatma altında olan ilçeye yardımların girmesi için protesto gösterisi düzenledi.

Kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların durdurulması anlaşması sonrası da Darayya’ya yardımların girmesini engelleyen Beşşar Esed rejimi, ilçeye Birleşmiş Milletler (BM) dahil hiçbir organizasyonun girişine izin vermiyor.

Darayya'ya daha önce kaçak yollarla yardım sokabilen halk, rejim güçlerinin bir ay önce bölgeyi tamamen kuşatmasıyla açlığa mahkum edildi.

Kuşatma altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılmasını da içeren kısmi ateşkes anlaşmasından 12 gün sonra bile hiç yardım girmeyen ilçede kadınlar ve çocuklar, düzenledikleri gösteriyle BM’ye 12 bin sivilin yaşadığı Darayya'ya yardım gönderme çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a seslenen Darayyalı kadınlar ve çocuklar "Su istiyoruz", "Söz verilen BM yardımı nerede?", "Darayya kuşatmasını kaldırın", "Her şeye rağmen özgürlük", "Darayya’nın çocuklarına yardım edin" yazılı pankartlar taşıdılar.

Darayya Medya Merkezi Başkanı Hüsem el Ahmed AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Rejim Darayya’da sivil olmadığını söylüyor. Çocuk ve kadınlardan oluşan bu gösteri bunun doğru olmadığının kanıtıdır. Darayya kuşatmanın dördüncü yılına giriyor ve ilçemizde temel ihtiyaçları bile bulamıyoruz. BM’den sözlerini yerini getirmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

BM Güvenlik Konseyi’nde 26 Şubat gecesi Suriye'de çatışmaların durmasını içeren karar tasarısı oy birliğiyle kabul edilmişti. Kararda, insani yardım konvoylarının en kısa yoldan biran önce ihtiyaç içindeki halka ulaştırılmasının temin edilmesi talep edilmişti.

Suriye’de 27 Şubat'ta yürürlüğe giren ateşkes sonrasında abluka altındaki 18 bölgeden sadece Şam'ın Muaddamiye ilçesi ile Doğu Guta ilçesindeki bazı beldelere insani yardım ulaştırıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.