Dünya Basın Özgürlüğü Günü

Dünya Basın Özgürlüğü Günü
Malezya'da Gazeteciler Enstitüsünden basına yönelik baskıları sona erdirme çağrısı

ANKARA (AA) - Malezya'da Gazeteciler Enstitüsü, "3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü" vesilesiyle ülkede basına yönelik baskıların sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Malaysiakini'nin haberine göre, Gazeteciler Enstitüsü, basına ve basın mensuplarına yönelik baskıların sona erdirilmesini, baskıcı yasaların kaldırılmasını ve basın mensuplarına göz dağına son verilmesini istedi.

"3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü" için bir araya gelerek, açıklama yapan Malezyalı gazeteciler, son dönemde bazı yayın organlarının kapatılmasını eleştirilerek, aralarında sömürge dönemi yasalarının bulunduğu Resmi Gizlilik Yasası, İsyana Teşvik Yasası, Basın ve Yayın Kanunu gibi uygulamaların basın üzerinde tahakküm kurduğunu ifade etti. Gazeteciler, hükümetten basın ve yayıncılık üzerinde gözetimin kaldırılması talep etti.

Malezya'nın, kalkınmış ülke statüsüne sahip olabilmesi için demokrasinin gelişmesi, bilgiye erişim özgürlüğünün korunması ve teşvik edilmesi çağrısında bulunan gazeteciler, basının bir düşman değil hesap verilebilirlik değerlerini öne çıkaran bir kurum olarak olarak görülmesi gerektiğini savundu.

Malezya'da son aylarda Başbakan Necip Rezak'ın adının karıştığı yolsuzluk iddiaları hakkında haber yapan "The Edge" ve "The Malaysian Insider" gibi yayın organları kapatıldı.

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) bünyesinde yayın yapan haber sitesi "Asia Sentinel"e erişim de Malezya otoritelerince engelleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.