Düzensiz göçün rotası değişti

Düzensiz göçün rotası değişti
İtalyan güvenlik güçlerinin dünkü operasyonlarla kurtardığı kaçak göçmenlerin önemli bölümü Suriyeli ve Iraklı çıktı - Türkiye ve Yunanistan üzerinden Avrupa’ya göç yolunun kapanması, kaçakları güneyden, Akdeniz üzerinden Avrupa’ya yöneltti

ROMA (AA) – İtalyan güvenlik güçlerinin dünkü operasyonlarla Akdeniz’de kurtardığı kaçak göçmenlerin önemli bölümünün Suriyeli ve Iraklı olduğu belirtildi.

İtalyan haber ajansı ANSA’nın haberine göre, İtalyan ve FRONTEX deniz unsurlarından Peluso gemisinin 342, Merikarhu gemisinin 250, Rio Segura gemisinin 173 ve Acquarius gemisinin de 233 kaçağı, son 24 saatte Akdeniz’in Sicilya Kanalı bölgesinde kurtardığı duyuruldu.

Kaçakların, İtalya’nın Sicilya Adası ile Kalabriya bölgesindeki limanlara götürüldüğü bildirilirken, kurtarılan 1000 kişiden 342’sinin Suriye ve Iraklı oldukları ifade edildi.

İtalyan basınındaki haberlerde, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında 20 Mart’ta varılan mutabakatın ardından düzensiz göçün rotasının değiştiği kaydedildi.

Buna göre, “Balkan rotası” olarak bilinen Türkiye ve Yunanistan üzerinden Avrupa’ya göç yolunun kapanması, kaçakları güneyden, Akdeniz üzerinden Avrupa’ya kaçmaya yöneltti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Güney Avrupa sözcülerinden Carlotta Sami, Rainews24 kanalına yaptığı açıklamada, Türkiye ile AB anlaşmasının ardından Balkan rotasının değişme sinyali göstermeye başladığına dikkati çekerek, “Son bir yıl içinde ilk kez, Suriyeli ve Iraklılar, Mısır’dan hareket ederek, buraya geliyorlar.” dedi.

Sami, deniz ya da diğer risklerin savaştan kaçan insanları durdurmadığını ifade ederek, ellerindeki veriler doğrultusunda Balkan rotasının kapanmasıyla kaçak göçmenler için Avrupa’ya ulaşma rotasının biraz daha uzadığını söyledi.

La Repubblica gazetesinin haberinde de İtalya İçişleri Bakanlığı yetkililerinin, Türkiye-AB anlaşması ile göçmen gelişlerinin bir başka alternatife kaydığı ve bunun bütün bir yaz sezonu boyunca sürebileceği endişesi duyduğu aktarıldı.




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.