İKV’den AB Semineri

İKV’den AB Semineri
İktisadi Kalkınma Vakfı, Türkiye’nin bölgesel merkez rolünün mercek altına alındığı bir seminer düzenledi- İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Zeytinoğlu:- "Türkiye son 10 yılda büyük ekonomik gelişmelere imza attı"

İSTANBUL (AA) - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Türkiye’nin Avrupa ve bölge merkezi rolünün mercek altına alındığı bir seminer düzenledi.

“Türkiye bir Avrupa ve bölge merkezi midir? Avrupa-Akdeniz ilişkileri için çıkarımlar” başlıklı seminerde, Türkiye’nin Avrupa, Ortadoğu, Güney Akdeniz, Kafkasya, Orta Asya gibi bölgeler arasındaki köprü rolü ve merkez ülke olması değerlendirildi.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, seminerin açılış konuşmasında, Türkiye’nin son 10 yılda büyük ekonomik gelişmelere imza attığını hatırlatarak, AB üyeliğinin ekonomik ve siyasi reformlar açısından önemli olduğunu ifade etti.

Zeytinoğlu, düzenledikleri seminerin enerji, finans, iletişim ve üretim merkezi olarak Avrupa'nın ve Türkiye'nin bölgedeki rolüne ilişkin katkıda bulunacağını umduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin AB üyelik sürecindeki dönüşümüne değinen Zeytinoğlu, “Türkiye, AB’nin 8'inci, dünyanın 18'inci en büyük ekonomisi olmuştur. Gayri Safi Milli Hasılası (GSMH) 800 milyar dolara ulaşmıştır. Teknik ilerlemeler de Türkiye’deki refahı artırmıştır. Türkiye aynı zamanda enerjide transit ülke olarak AB için köprü vazifesi yapmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Birliğinin Ankara Temsilcisi HansJorg Haber ise enerji tedariğinin güvenliğine dikkat çekerken Türkiye’nin bölgesel pazarda büyümesinin önemine vurgu yaptı.

İstanbul'un küresel bir finans merkezi haline gelebileceğini öngören Haber, finansal becerilerin artırılmasının, istikrar ve mali düzenin geliştirilmesinin altını çizerek, “Türkiye altyapısı ve lojistiği ile ciddi avantajlar sunmaktadır. Türkiye bir lojistik merkezi de olmuştur” dedi.


- “Türkiye, Avrupa projesinin tam kalbine yerleşmektedir”


Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşarı Rauf Engin Soysal da Türkiye ve AB’nin birlikteliğinin eskiye kıyasla hem AB hem de değişen bölgede daha önem kazandığına dikkati çekti.

Soysal, bölgedeki kritik gelişmelerin Türkiye’nin önemini daha da öne çıkardığını vurgulayarak, Türkiye’nin sorumluluğu arttığını belirtti.

Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde arzulanan ivmenin yakalanmış olmasının memnuniyet verici olduğunu kaydeden Sosyal, “Türkiye, Avrupa projesinin tam kalbine yerleşmektedir ve vazgeçilmez aktörüdür” diye konuştu.

Barselona Uluslararası İlişkiler Merkezi (CIDOB) ve Avrupa Ekonomik İşbirliği Ligi (ELEC) ile iş birliğinde gerçekleştirilen seminerde, Türkiye’nin merkez rolü, diğer merkezi konumdaki ülkeler ile ilişkileri, Türkiye’nin AB üyeliği perspektifi ve Avrupa-Akdeniz ilişkileri irdelendi.

Seminer, Yeditepe Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun başkanlığındaki “Bir Enerji Merkezi olarak Türkiye” oturumunun ardından TEPAV Ticaret Araştırmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran’ın başkanlığındaki “Bir Finans Merkezi olarak Türkiye” oturumuyla devam etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.