İran Cumhurbaşkanı Ruhani Pakistan'da

İran Cumhurbaşkanı Ruhani Pakistan'da
Ruhani:"(İran-Pakistan doğal gaz boru hattının inşası) Şimdi sınırlamalar kalktı. Dolayısıyla Pakistan'ın üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz"- "Müslüman dünyasında istikrara ihtiyacımız var. Bu ancak kalıcı barış ile sağlanabilir"- "İran, Pakistan ve Afg

İSLAMABAD (AA) - İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran-Pakistan doğal gaz boru hattı inşa sürecine ilişkin, ülkesinin üzerine düşen kısmı tamamladığını ve Pakistan'ın da üzerine düşeni yapmasını beklediklerini söyledi.

Ruhani, resmi ziyaret için geldiği başkent İslamabad'da basın toplantısı düzenledi.

İran'ın Pakistan'ın enerji ihtiyacını karşılayabileceğini söyleyen Ruhani, ülkesinin Pakistan sınırına kadar boru hattı inşa ettiğini söyledi. Pakistan'a elektrik aktarımını ilk planda 1000 MW'a çıkartmayı hedeflediklerini kaydeden Ruhani, iki ülke limanları arasında da karadan ve denizden bağlantı sağlanmasını arzu ettiklerini ifade etti.

İran-Pakistan doğal gaz boru hattı konusunda İran'ın üzerine düşeni yaptığını belirten Ruhani, Pakistan hükümetinin ise İran üzerindeki sınırlamalardan dolayı henüz kendi payına düşen kısmı inşa edemediğini kaydederek, "Şimdi ise sınırlamalar kalktı. Dolayısıyla Pakistan'ın da üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Ruhani, Pakistan'ın Gvadar ile İran'ın Çahbahar limanları arasında rekabet olup olmadığına ilişkin bir soruya, "Rekabet iyidir. Çahbahar gelecekte çok önemli bir liman olacak. Tren yoluyla bu iki liman birbirine bağlanmalıdır. Böylece ticaret kolaylaşmış olur." yanıtını verdi.

İran ile Pakistan arasındaki ilişkilerin Hindistan'a etkilerine ilişkin soruya ise Ruhani, "Ne zaman Pakistan ile yakınlaşsak bazı insanlar spekülasyonlar üretiyor. Bölgedeki sorunlar savaşla çözülmez. İran'ın nükleer programı bölge ülkelerince örnek alınabilir. Biz barışçıl nükleeri başardık, bölge ülkeleri de yapabilir." dedi.

Ruhani, Suriye'deki son duruma ilişkin yaptığı değerlendirmede, Suriye ordusuyla muhalif gruplar arasında barışı yeğlediğini vurguladı. İran'ın Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozacak bütün eylemlere karşı olduğunun altını çizen Ruhani, taraflar arasındaki müzakerelerin önemine işaret etti.

Pakistan ile İran arasındaki sınır güvenliğine ilişkin bir soruya da Ruhani, sınır güvenliğinin sağlanması konusunda İslamabad yönetiminden güvence aldıklarını belirtti. "Ticaret yapabilmemiz için sınırlarımızın güvende olması lazım" diyen Ruhani, sorunun İran tarafından kaynaklanmadığı değerlendirmesinde bulundu.

Ruhani, Tahran ve Riyad arasında yaşanan gerginliğe dair soruya verdiği yanıtta, "Müslüman dünyasında istikrara ihtiyacımız var. Bu ancak kalıcı barış ile sağlanabilir. Bu gerginliğin sonlanması için elimizden geleni yapacağız." dedi.

Afganistan'daki barışın sürecine ilişkin soruya ise Ruhani, "İran, Pakistan ve Afganistan arasında üçlü görüşmeler başlatılabilir. Afganistan'da barışın tesisi için çaba sarf edeceğiz. Biz kendi üzerimize düşeni yapmaya hazırız." şeklinde yanıt verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.