İran'da Nevruz Bayramı

İran'da Nevruz Bayramı
İran'ın dini lideri Hamaney: "Ekonomi alanında doğru adımlar atılırsa, sosyal, ahlaki ve kültürel sorunların çözümüne de fayda sağlayacaktır" "İran halkı düşmanın vereceği zararın etki alanından çıkmalıdır. Düşmanın tehdidinden etkilenmeyecek duruma gel

TAHRAN (AA) - İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ülkesinin "düşman tehdidinden etkilenmeyecek duruma gelebilmesinin" ekonomideki iyileşmeyle mümkün olacağını belirtti.

İran devlet televizyonu IRINN'de yer verilen Nevruz Bayramı mesajlarında Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkedeki ekonomik soruna değindi.

- "Öncelikli konu, ekonomi"

Yeni yılın sloganı olarak "Direniş Ekonomisi; Eylem ve Uygulama"yı seçtiğini belirten Hamaney, "Ekonomi alanında doğru adımlar atılırsa, sosyal, ahlaki ve kültürel sorunların çözümüne de fayda sağlayacaktır." dedi.

"İran halkı düşmanın vereceği zararın etki alanından çıkmalıdır" diyen Hamaney, "Düşmanın tehdidinden etkilenmeyecek duruma gelmeliyiz. Bu tehditleri sıfıra indirmeliyiz. Bana göre, bu alandaki en öncelikli konu, ekonomidir. Ekonomi alanında doğru adımlar atılırsa, sosyal, ahlaki ve kültürel sorunların çözümüne de fayda sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Yerli üretim, iş sahası oluşturmak ve işsizlik meselelerinin ekonominin asıl konuları olduğunu dile getiren Hamaney, bu alandaki sorunların çözümünün ancak ekonomik alandaki emirlerini içeren Direniş Ekonomisi Planı'nın uygulanmasıyla mümkün olacağını söyledi.

Hamaney sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halkın talebi, ekonomik durgunluğun sona ermesidir. Bunun ilacı Direniş Ekonomisi'nde yer almaktadır. Direniş Ekonomisiyle durgunluk ve işsizliğin önüne geçilebilir. Düşmanın tehditleri karşısında durulabilir. Böylece ülke ekonomisi için birçok fırsatlar doğacaktır. Tüm bunların gerçekleşmesinin tek şartı Direniş Ekonomisi'nin hayata geçirilmesi için çaba göstermek ve çalışmaktır. Hükümet üyeleri, bu alanda attıkları adımlarla ilgili bana bazı raporlar sundu. Ama bunlar daha başlangıç seviyesindedir."

Ayetullah Hamaney ayrıca İran'da, acı, tatlı, inişli, çıkışlı, fırsatlar ve tehditlerin yaşandığı bir senenin geride bırakıldığını belirterek, Suudi Arabistan'da yaşanan Mina izdihamını geçen yılın en acı hadisesi şeklinde değerlendirdi. Hamaney, diğer önemli olayların ise sırasıyla "devrim kutlamaları, 26 Şubat seçimleri, ümit ve endişeleri barındıran nükleer müzakereler" olduğunu aktardı.

- "Ellerimi İran halkına uzatıyorum"

İran Cumhurbaşkanı Ruhani de mesajında birlik ve beraberlik vurgusu yaparak, 1395 yılını "Ümit ve Çaba" yılı şeklinde adlandırdı.

Nevruz Bayramı'nın "eskileri terk edip yenilenme, kin ve düşmanlıkları bırakıp dost olma" anlamına geldiğini dile getiren Ruhani şunları söyledi:

"1395 yılında İran halkına yaraşır bir ülke kurabileceğimize inanıyorum. Bunun için ellerimi İran halkına uzatıyorum. Birbirimizle iş birliği halinde olur, dünyayla yapıcı ilişkiler kurar ve iç dinamiklerimizi harekete geçirirsek ekonomide iyileşme sağlayabiliriz. Yüzde 5 olan kalkınma hedefimize ulaşır, işsiz gençlerimize iş sahası oluşturabiliriz. Böylece ülkedeki asıl sorun olan çalışma hayatındaki sürekliliği gerçekleştirebiliriz."

Hicri Şemsi 1395 yılının ilk günü olan bugün, İran'da Nevruz Bayramı olarak kutlanıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.