"Kadın Girişimcilerin Yeni Pazarlara Açılımı" toplantısı

"Kadın Girişimcilerin Yeni Pazarlara Açılımı" toplantısı
Garanti Bankası Genel Müdür Yarımcısı Karadere:- "Ülkemizde toplam girişimciler arasında 10 yıl önce yüzde 5 seviyesinde olan kadın girişimci sayısı yüzde 8'e çıkarak sayıları 100 bin civarına ulaştı"- "Kadın Girişimci Destek Paketi' kapsamında kadın giri

İSTANBUL (AA) - Garanti Bankası Genel Müdür Yarımcısı Nafiz Karadere, "Ülkemizde toplam girişimciler arasında 10 yıl önce yüzde 5 seviyesinde olan kadın girişimci sayısı yüzde 8'e çıkarak sayıları 100 bin civarına ulaştı. Bu yükselme tabii ki sevindirici ancak hiç yeterli değil" dedi.

Karadere, banka genel müdürlüğünde yapılan "Kadın Girişimcilerin Yeni Pazarlara Açılımı" toplantısında kadın girişimciliğiyle ilgili görüşlerini paylaştı.

Türkiye'de kadın ve erkek nüfusun birbirine eşit olduğunu anımsatan Karadere, "Türkiye'de kadınların iş gücü katılımına baktığımız zaman burada rakamımız eşit değil, yüzde 32,3… Yaklaşık 3'te 1 seviyelerinde. OECD ülkelerinde ise bu oran yüzde 65. Nüfusumuzun yüzde 50'sini oluşturan kadınların eşit oranda katkıda bulunmadığı bir ekonominin uzun vadede gelişemeyeceğini düşünüyoruz" bilgilerini verdi.

Türkiye'de kadın girişimci sayısındaki artışın henüz yeterli seviyeye gelmediğine dikkati çeken Karadere, "Ülkemizde toplam girişimciler arasında 10 yıl önce yüzde 5 seviyesinde olan kadın girişimci sayısı yüzde 8'e çıkarak sayıları 100 bin civarına ulaştı. Bu yükselme tabii ki sevindirici ancak hiç yeterli değil. Kadın ve erkeğin istihdamda eşit seviyeye gelmesi için kadın girişimcilerin daha çok desteklenmesi ve teşvik edilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.



- "Kadın Girişimci Buluşması sayesinde 6 binden fazla kadına ulaştık"



Garanti Bankası olarak kadın girişimciliğini 2006'dan itibaren ayrı bir segment olarak ele aldıklarını belirten Karadere, "Çalışmalarımızı finansman yönetimi, cesaretlendirme ve eğitim olmak üzere 3 temel alanda yoğunlaştırdık. Bugün geldiğimiz noktada kendimize 4. bir temel belirleyerek, kadın girişimcilerin yeni pazarlara açılması ve uluslararası ağlara katılması için çalışmalara başladık" diye konuştu.

Karadere, 2006'da hayata geçirdikleri "Kadın Girişimci Destek Paketi" kapsamında kadın girişimcilere 3 milyar liranın üzerinde kredi kullandırdıklarını söyledi. Karadere, 2007’de kadın girişimcileri cesaretlendirmek için Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nı hayata geçirdiklerini anımsatarak, şunları aktardı: "Son 10 yıldır, kadın girişimcilerin ilham veren hikâyelerini, Türkiye’deki tüm kadınların duyması için çabalıyoruz. İlk yılında sadece 113 girişimcinin başvurduğu yarışmaya, bugüne kadar yaklaşık 31 bin kişi katılma talebinde bulundu.

Eğitim tarafında, 2008’de, yine KAGİDER’le birlikte başlattığımız, bugüne kadar 31 ilde gerçekleştirilen 32 Kadın Girişimci Buluşması sayesinde 6 binden fazla kadına ulaştık."



- "Toplantının bu yıl Türkiye’de yapılması büyük önem taşıyor"



Mayıs ayında kadın girişimcilerin tedarik zincirine katılması için kurulan global oluşum WeConnect International’a Türkiye’den katılan ilk banka olduklarını söyleyen Karadere, "Bu yıl kadın girişimcilerimizin işleriyle dünya pazarlarına açılması veya etkinliğini artırması amacıyla Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) ve Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) iş birliğiyle 1-2 Eylül 2016 tarihlerinde İstanbul’da yapılacak Kadın Tedarikçiler Forumu’na destek veriyoruz. Toplantının bu yıl Türkiye’de yapılmasının, girişimci kadınlarımız açısından büyük önem taşıdığına inanıyoruz" diye konuştu.


- "En az 10 milyon dolarlık iş hacmi yaratma hedefiyle yola çıktık"


KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sanem Oktar ise bu yıl düzenleyecekleri Kadın Tedarikçiler Sergi ve Forumu'nun, kadınlara ürün ve hizmetlerini yurt dışına satma imkanı verdiğini söyledi.

Oktar, kadın girişimcileri KAGİDER olarak ITC ile beraber düzenleyecekleri foruma davet ederek, "Turizm, tekstil ve bilişim alanında sahibi kadın olan 350 şirketin katılarak ürün ve hizmetlerini yurt dışına satmalarını ve bunun sonunda en az 10 milyon dolarlık iş hacmi yaratma hedefiyle yola çıktık. KAGİDER olarak hedefimiz kadın girişimcilerin işlerini büyüterek dünya pazarlarına açılmasına destek olmak, ülke ekonomisine de katkı sağlamak. Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Merkezi’nin her yıl başka bir ülkede düzenlediği Kadın Tedarikçiler Sergi ve Forumu’nun bu yıl KAGİDER ve ITC olarak Türkiye’de 5.'sini düzenliyoruz. Foruma başvurular açıldı. Bu hedefe ve daha fazla kadına ulaşmak, kadın girişimcileri foruma daha iyi hazırlamak üzere bir araya geldik" diye konuştu.


- "Forum çok sayıda kadını ticari hayata dahil edecek"


ITC İş ve Kurumsal Destek Birim Müdürü Aicha Pouye de konuşmasında, kadınların ekonomiye katılımının, herkesin öncelik vermesi gereken bir konu olduğunu dile getirerek, "Son derece önemsediğimiz Kadın Tedarikçiler Sergi ve Forumu’na İstanbul’un ev sahipliği yapmasından mutluyuz. Bu organizasyonu, bölgedeki devletler ve şirketler açısından daha çok sayıda kadını ticari hayata dahil edeceği için çok önemli bir fırsat olarak görüyoruz" dedi.



- "Kadınlarını geri bırakan toplumlar ilerleyemez"



Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Sekreter Yardımcısı Medine Atay Ergin de katılımcılara ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Kadınlarını geri bırakan toplumlar ilerleyemez" sözünü aktardı. E-ticaret alanındaki iş fırsatlarına dikkati çeken Ergin, TİM'in kadın girişimciliğini desteklemek için yaptığı çalışmalarla makro ekonomideki gelişmelerin Türkiye ekonomisine olası etkilerini değerlendirdi.

Program "Yeni Pazarlara Açılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler" paneliyle devam etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.