Kerkük'te KDP'ye teslim, Türkmenler protesto ediyor

Kerkük'te KDP'ye teslim, Türkmenler protesto ediyor
Irak'ın Kerkük kentinde en büyük olan ve şehri kontrol anlamına gelen Kerkük Ortak Operasyonlar Komutanlığı kürdistan demokrat partisine (KDP) devrediliyor. Türkmenler merkezi hükümeti istiyor, protesto ediyor

Irak'ın Kerkük kentinde güvenliği sağlayan ve kentte orduya ait en büyük karargah olan Kerkük Ortak Operasyonlar Komutanlığı'nın Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin talimatıyla Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) devredilme hazırlıkları protesto edildi.

Kerkük Ortak Operasyonlar Komutanlığı karargahının boşaltılarak KDP'ye devredilmesi yönündeki hazırlıkları protesto eden yüzlerce Kerküklü Türkmen ve Arap, Şorava bölgesinde bulunan karargah önünde toplandı.

Daha önce 2014-2017 yıllarında KDP'ye ait olan karargahın önünde barikat kuran göstericiler, çadırlar kurarak Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapattı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri, 2014'te terör örgütü DEAŞ'ın ortaya çıkmasından sonra Irak ordusunun Kerkük'te boşalttığı üslere konuşlanmaya başlamış ve 3 yıl boyunca kentte denetimi fiilen ele almıştı.

IKBY'nin 25 Eylül 2017'de düzenlediği sözde "bağımsızlık referandumu" ve Kerkük'ü ilhak girişiminin ardından, merkezi hükümete bağlı güçler 16 Ekim 2017'de Kerkük'e girerek kentteki Peşmerge varlığına son vermişti.

Irak ordusu KDP binasını boşaltıp Kerkük Operasyonlar Komutanlığı karargahı yapmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.