KIŞ GELDİ, KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİNE ÖNLEM ALIN

KIŞ GELDİ, KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİNE ÖNLEM ALIN
Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ö. Erdoğan Duransoy, Pusula TV’de deneyimli gazeteci Uğur Özteke’nin konuğu oldu.

MMO Konya Şube Başkanı Erdoğan Duransoy, kırmızı etiketli asansörlere asla binilmemesi gerektiğine ve LPG sızdırmazlık denetimlerinin periyodik yapılmasının önemine dikkat çekerken kış aylarında karbonmonoksit zehirlenmesinin önüne geçmek adına alınacak küçük tedbirlerin hayat kurtaracağını söyledi

Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ö. Erdoğan Duransoy, Pusula TV’de deneyimli gazeteci Uğur Özteke’nin konuğu oldu. Makine Mühendisliğinin geniş sahasının anlatan ve özellikle LPG sızdırmazlığı, asansör denetimi ve kış aylarında yaşanan karbon monoksit zehirlenmelerine yönelik dikkat çeken açıklamalarda bulunan Duransoy, “Makine Mühendisleri, hayatın her alanında kilit rol üstleniyor” dedi.

Makine Mühendisliği’nin hitap ettiği sahanın çok geniş olduğunu söyleyen çok geniş bir yelpazeye hitap ediyor. Makine Mühendisliği makinenin olduğu her şeyde var. Kısaca hayatımızın her alanında. MMO Konya Şubesi olarak 2 bin 800’ü aşkın üye sayısı ile meslek odaları içerisinde en büyük odalardan birisiyiz. Karaman ve Aksaray da bize bağlı. Dolayısıyla hem vatandaşımıza hem de üyelerimize hizmet eden bir odayız. Bu noktada kaliteli hizmet üretmeye devam ediyoruz. Asansör bakımlarını yapıyoruz ve LPG sızdırmazlık raporlarını düzenliyoruz. Konya’da 700 bin araç var ve bu araçların yüzde 50’si LPG’li. Bu araçların sızdırmazlık raporlarını biz veriyoruz” diye konuştu.

ÇOCUKLARIMIZI BİLİNÇLENDİRMELİYİZ

Asansör kullanımı, denetim ve etiketleme uygulaması hakkında da bilgiler veren Duransoy, “Asansör konusu başlı başına bir konudur. Her yerde asansör ve yürüyen merdivenler ve dolayısıyla buralarda yaşanan kazalar var. Bunun için asansörler ve yürüyen merdivenler konusunda çocuklarımızı daha küçük yaşta bilinçlendirmemiz gerekiyor. Biz de bu noktada oda olarak bazı faaliyetlere imza atıyoruz. İlkokul çocuklarına bilmece ve boyama kitabı ile asansör kullanım bilincini aşılamak, temel eğitimi vermek adına çalışmalar gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra halkımıza yönelik kitapçık hazırladık. Ama bu işte temel denetim ve kontroldür. Artık can ve mal güvenliği önem kazandı. Bunun için asansörlere önem arttı. Standartlar, denetim ve kontroller değişti. İlk kontroller ve periyodik denetimler çok sıkı. Asansörlerde can ve mal güvenliğine sıkıntı olmaması için çalışılıyor. Bu noktada görsel etiketler asansörlere yapıştırıldı. Yeşil etiket asansörün hiçbir sıkıntısı yok, mavi etiket eksiği olsa da güvenli. Sarı etiket sıkıntı var en az 60 gün içerisinde eksiklerinin giderilmesi gerekir. Kırmızı etiket ise asla binilmemesi gereken asansördür. Kırmızı etiketli asansörlerin kapatılıp bir an önce eksiğinin giderilmesi ve yeşil etiketi alınması gerekir. Bu tür asansörlerin hiç çalıştırılmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

YAPTIĞIMIZ İŞİ EN İYİ ŞEKİLDE YAPMALIYIZ

LPG sızdırmazlık denetimlerinin önümüzdeki süreçte MMO tarafından değil doğrudan üretici firmalar tarafından verileceğinin de altını çizen Duransoy, bu uygulamanın doğru olmadığını belirterek, “Üzerimizde çok büyük sorumluluk var. Yaptığımız işi en iyi şekilde, sıfır hata ile yapmak zorundayız. Önce rabbim karşısında hesabını veremeyeceğimiz bir iş yapmak ardından da kanunlar çerçevesinde işimizi dört dörtlük yapmalıyız. LPG sızdırmazlık da direkt can güvenliğini ilgilendiren bir konu. Kontrolü yapılmaz, gerekli tedbirler olmazsa aracımız yürüyen bombaya döner. Sızdırmazlık kontrolü artık ocak ayından itibaren MMO tarafından değil firmalar tarafından doğrudan yapılacak. Firmanın onay vermesi yeterli. Denetimsizlik devreye girecek. Bu 10-15 yıl öncesine dönüş demektir. Mutlaka yapılan işin kontrolden geçmesi gerekiyor. Çünkü bu mekanizma sonradan yapılıyor ve yürüyen aksam olduğu için yıpranması, sıkıntıya düşmesi kaçınılmazdır. Dolayısıyla kontrollerin bırakılmaması, periyodik denetimlerin yapılması gerekiyor” dedi.

KARBONMONOKSİT CİHAZI KULLANIN

Kış döneminin girmesiyle birlikte kömürlü soba ve doğal gaz kullanımının başladığını ve her kış yaşanan karbonmonoksit zehirlenmesinin önüne geçilmesi için “Karbonmonoksit cihazı”nın kullanılması gerektiğini de belirten Duransoy, “Biz bu konuda kitapçıklar hazırladık. Soba zehirlenmesinin önüne nasıl geçeriz, doğal gazı nasıl daha sağlıklı kullanırız şeklinde bilgilendirmeler var. Karbonmonoksit kokusuz ve renksiz bir gazdır. Karbonmonoksit cihazı kullanılırsa zehirlenmelerin önüne geçilebilir. Bu uygulamanın yaygınlaşması gerekiyor. Cankurtaran bir cihazdır. Çok fazla pahalı da olmayan bu cihazın özellikle sobalı evlerde olmak üzere her evde kullanılması gerekir. Uyarı detektörleri çok rahat temin ediliyor. Doğal gaz malzemesi satan her yerden alınabilir” diye konuştu.

HERKES KENDİNİ İYİ YETİŞTİRMELİ

Son olarak genç makine mühendislerine seslenen Duransoy, “Günümüzde intörn mühendislik yani teorik ve pratiği birleştirme önem kazandı. Üniversitelerimiz de artık bu konuda ilerleme sağladı. Artık öğrenciler sanayiye gidip uygulama yapma imkanı buluyor. Konya’da ARGE Merkezlerinin artması da çok önemli. Kendi araştırmanızı yapmanız kendi büyümenizi, gelişiminizi sağlamanız önemli. Bunda da en önemli etken makine mühendisleridir. Bizim sektörümüz kilit bir sektör. Makine mühendisi kendini iyi geliştirirse iyi paralar kazanır. Makine üretimde lokomotiftir. İhracatı arttırmak, dış borcu azaltmak için üretime dolayısıyla da makineye ihtiyacımız var. Makine Mühendisleri de kendini her alanda iyi geliştirmek zorunda. Öncelikle işimizi sevmek zorundayız. Zor bir işimiz var, sevmeden bu işi yapamazsınız. Dolayısıyla üniversite tercihlerinde bilinçli olmak, mesleği tanıyarak seçmek gerekiyor. Aksi halde hem gençler hem de aileler hayal kırıklığı yaşıyor. Zor bir branş, bunun için azmetmek ve başarısızlığı asla düşünmemek gerekiyor. Olumsuz düşünmeden kaçınmak şart. Gençlerimiz yarına dair karamsarlığa da kapılmamalı. Çünkü işsiz kalmış bir mühendisimiz de yok. Dolayısıyla işini seven, kendini geliştiren mühendislerimizin önü açıktır” ifadelerini kullandı.

(Haber: M. Erkan Ergün)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum