Konya Mevlevi Dergâhı'ndan gelen lezzet: Tescilli "Akşehir Hersesi" yemeği tarifi

Konya Mevlevi Dergâhı'ndan gelen lezzet: Tescilli "Akşehir Hersesi" yemeği tarifi
"Akşehir Hersesi" nasıl yapılır? "Akşehir Hersesi" tarifi! Hz. Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin eserlerinde de geçen herse; Et, kemik ve yarma ile hazırlanarak yapılır

İsmi Mesnevi’de de geçen vir Mevlevi Dergâhı yemeği olan Akşehir Hersesi; et, kemik ve yarma ile hazırlanarak odun ateşinde uzun süre pişirilen yemektir. Yapımında, dana eti veya kurutulmuş koyun ya da keçi kaburga eti kullanılır.

Geçmişi asırlar öncesine dayanan Akşehir Hersesi, Hz. Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin ‘Fihi Mâfih’ ve ‘Mesnevi’ eserlerinde “herise”, dönemin Konya Mevlevi Dergâhı yemekhanelerinde ise “herse“ olarak geçer. Konya mutfağı içindeki önemli bir yere sahip olan Akşehir Hersesi "coğrafi işaret" tescillidir.

MALZEMELER

  • 1 kg yarma
  • 1,5 ilâ 2 kg parça dana eti / kurutulmuş koyun veya keçi kaburga eti
  • 1 kg kırılmış kaval kemiği
  • Tuz
  • 1,5 ilâ 2 lt su

81f185cf-b9a5-4242-986f-9874c690b24a.jpeg

YAPILIŞI:

Akşehir Hersesinin üretiminde kurutulmuş et kullanılacaksa, koyun ve keçilerin kaburga etrafındaki etleri kaburga ile birlikte kaya tuzu ile tuzlanır ve tülbentlere sarılarak güneşte kurutulur.

Kurutulmuş et kullanılmayacaksa dana eti ile yapılır. Yarma ayıklanır ve ıslatılarak 5-6 saat bekletilir. Büyük bir bakır tencereye yarma, et ve kemik yerleştirilip tuzlanır ve su eklenir. Köz halindeki odun ateşiyle yanan 100 °C sıcaklığındaki fırına akşamdan konularak 8-10 saat kadar pişirilir. Tenceredeki su, arada bir kontrol edilerek azaldıkça takviye edilir. Akşehir Hersesinin servisi, sıcak olarak yapılır.

Afiyet olsun...

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.