Konya OSB, Türkiye'nin 3. büyüğü olacak

Konya OSB, Türkiye'nin 3. büyüğü olacak
4. OSB’de üretime başlayan, 5. OSB için de gün sayan Konya bu çalışmalar tamamlandığında Türkiye’nin üçüncü büyük sanayi sitesine kavuşmuş olacak. KSO Başkanı Kütükcü, 5. OSB’de kamulaştırmayı bekleyen 4 parsel kaldığını söyledi

Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkan Memiş Kütükcü, PUSULA TV’ye konuk olarak deneyimli gazeteci Uğur Özteke’ye samimi açıklamalarda bulundu.

Konya sanayisine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan ve yeni projeleri açıklayan Başkan Kütükcü, 4. organize sanayi bölgesinde son aşamaya geçildiğini ve yoğun talebin olduğu 5. bölgede de geri sayımın başladığını müjdeledi.

Mesleki eğitim alanında yapılan çalışmaları da değerlendiren Başkan Kütükcü gelecek adına oldukça ümitli açıklamalarda bulundu.

HİDROKON DÜNYAYA AÇILIYOR

Açıklamalarına kendini tanıtarak başlayan ve Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Hidrokon’u anlatan Kütükcü, “1993 yılında kendi firmamı kurdum. 24 yıllık ticari geçmişimiz var. Gelinen noktada kendi alanında Türkiye’nin en büyük firması ve fabrikası oluştu. Hiçbir şey tesadüf değil. Bunların altında emek ve gayret var. Biz emek ve gayretimizi ortaya koyduk. Konjektür de bizden yana oldu ve hamdolsun böyle bir marka doğdu. Firmamız Türkiye’ye mâl oldu, amaç dünyaya açılmak. 250 civarında çalışanımız var. İhracat oranımızı arttırmanın gayretindeyiz. Yıllık 100 milyon TL ciro ile çalışıyoruz. Son günlerde hedef güncellemesi yapıldı. Amacımız ilk 1000’e girmek. Çalışan arkadaşlarımızın koyduğu bir hedef.

Yılların emeğini yılların çalışmalarını bu şekilde bir hedefe doğru yürütüyor olmak da bizi mutlu ediyor” dedi.

İŞTE BAŞARININ SIRLARI

Başarının yollarını anlatan Başkan Kütükcü, “Başarı çalışmadan gelmez. Cenab-ı Allah, ‘Sizin için çalıştığınızın karşılığı var’ diyor. Çalışmadan olmaz. Ne kadar emek o kadar yemek. Türkiye’de özellikle 1980 sonrası öyle bir dönem yaşadık ki, TV dizilerinden, sosyal medyadan yeni jenerasyon farklı noktalara taşındı. Çalışmadan zengin olmak, akşam yatıp sabah büyük kazanımlarla uyanmak gibi sanal beklentiler içerisine girildi. Böyle bir şey yok. Hayatı bir proje gibi görmek gerekir. Hayatta tehditler de var, fırsatlar da. Tehditlere düşmeden fırsatları değerlendirmeliyiz. Bir proje mantığı ile olayları ve süreçleri yönetmemiz lazım. Üst üste koyarak gitmemiz lazım. Bir adım atmadan, bir basamak çıkmadan üç basamak çıkmaya kalkmamalıyız. İstikrarlı çalışmak gerekir. İstikrar, kararlılık, duruş çok önemli. Yani çizgiyi koruyup, çizgiyi kaybetmeden istikrarla çalışmak gerekiyor.

İkincisi ticari hayatta güven çok tılsımlı bir kelimedir. Ben hayatımda güven kelimesini her zaman en öne koymuşumdur. Bir insanın, bir şirketin güvenilir olması, diğer kapıları açan en önemli anahtardır. Güven öyle bir sermaye ki ticari hayatta her şey güvenin üzerine inşa ediliyor. Önce insanların size güvenmesi gerekiyor. Son olarak da dünyadaki trendleri, sektörel gelişmeleri ve teknolojileri iyi takip etmeli ve yarıştan hiç kopmadan devam edebilmeliyiz” diye konuştu.

UZMANLAŞMIŞ FİRMALARA İHTİYACIMIZ VAR

Uzmanlaşmanın da önemine dikkat çeken Kütükcü, “Bir işte uzmanlaşmak ve uzmanlaştığınız alanda ısrar etmek gerekiyor. Çok kolay alan değiştirmek, çekirge gibi oradan oraya atlamak kolay başarısızlıklara yol açar. Kendi dalımızda uzmanlaşmamız gerekir. Zaman zaman darlıklar, sıkıntılar olsa da başarı mutlaka gelecektir. Bizim uzmanlaşmış, derinliği olan firmalara ihtiyacımız var. Dünyadaki rakiplere baktığımız zaman başarılarının altındaki en büyük sır bu. Kuşaktan kuşağa aktarıymış şirketler. Hangimiz hangi işi yapıyor olursak olalım, yaptığımız işi en iyi şekilde yapmamız gerekiyor. Yapacağımız işi bir defada ve en iyi şekilde yapıyor olmalıyız. Deneme yanılma ile kaybedecek zaman ve kaynağımız yok.

Fizibilite bazlı, araştırma bazlı çalışıp işleri en başında plan ve programa oturtursak, zamandan ve ekonomiden tasarruf edebiliriz” dedi.

GELENEKSEL SANAYİCİLİKTEN

PROFESYONEL SANAYİCİLİĞE

Konya ve Türkiye’de sanayinin bir evrimleşme süreci yaşadığının da altını çizen Başkan Kütükcü, “Ben gelecek adına son derece ümitvarım. Ülke olarak da özelde şehir olarak da çok doğru yolda ilerliyoruz. Geleneksel sanayicilik sürecinden profesyonel sanayicilik sürecine evriliyoruz. Sanayi işletmelerimizde büyük oranda ya ikinci jenerasyon ya da profesyonel kadrolar görev alıyor. İnşallah bundan sonra dünya ile rekabet edecek, dünyayla mal satabilecek, eğitimli isimler iş başında. Bu dönüşüm yoğun olarak Konya’da da yaşanıyor. Bu rakamlara da yansıyor. Sanayileşme bir süreç. Bu süreçle birlikte toplum olarak da sanayi toplumuna dönüşmek bir süreç. Tarım toplumundan sanayi toplumuna dönüşüyoruz. Ülke olarak sanayi ülkesi olmuş, bizden önce sanayileşmeyi tamamlamış ülkeler var. İller bazında da bizden daha önce sanayileşmesini tamamlamış ülkeler var. Bunu bir süreç olarak ele almalı ve buna intibak etmeliyiz. Bir dönem, harman döneminde çalışanımız gelir, ‘benim köye gitmem, harman kaldırmam gerekir’ der ve giderdi. Buradaki sanayi üretimini, ya da dönüşte iş bulup bulamayacağını düşünmezdi. Bunlar doğal bir süreçti. Şimdi sanayi üretiminde devamlılık önemli. Çalışan üretimin sürdürebilirliğinin önemi kavramış durumda. Biz de işveren olarak çalışanların özlük hakları, istirahat ve izinleri konusunda devletin koyduğu kurallara uygun davranıyoruz. Dolayısıyla herkes bir dönüşüm yaşıyor” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN BÜYÜMESİ BİRİLERİNİ RAHATSIZ EDİYOR

Türk sanayisinin artık dünya ile rekabet içerisinde olduğunun da altını çizen Başkan Kütükcü, “2001 Türkiyesi’ne acaba devlet bu ay çalışanların maaşlarını ödeyebilecek mi endişesi taşırken hamdolsun bugün dünyanın en büyük ekonomileri arasına girdik. Bu noktada önce insanımızın hakkını vermek gerekir. Ülkeyi buraya getiren Türk insanıdır. Biz çalışıyoruz, yol alıyoruz ama kimse boş durmuyor. Rekabet devam ediyor, yarış kızışıyor. Türkiye’nin bu yolda her gün daha çok yol alması birilerini rahatsız ediyor. Türkiye’nin pastadan pay alacak olmasının rahatsızlığındalar. Biz ihracatımızı arttırdıkça gayri safi milli hasılayı arttırdıkça birilerinin üzerinde baskı artıyor” dedi.

whatsapp-image-2017-09-18-at-12.40.15.jpeg

ARA ELEMAN DEĞİL ARANAN ELEMAN!

Sanayideki eleman ihtiyacı ve mesleki eğitimle olan gereksinime de özel bir parantez açan Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, “Biz neredeyse bir nesli kaybettik. Bu ihanet şebekesinin eliyle üretim yapan insan kaynakları, beyinleri kaybettik. Şuanda en önemli ihtiyacımız insan kaynağı. Mesleki eğitimi bu ülkede bugünden tezi yok, yeniden ve en doğru şekilde mesleki eğitimi ele almalıyız. Ara eleman artık aranan eleman oldu. 4 yıl önce göreve geldiğimizde göreve gelir gelmez sanayicilerimizle çalışma başlattık. Sanayicilerimiz çalışma dönemi içerisinde kendileriyle doğrudan sıcak temas kurulmasını istemişlerdi. Meslek komitelerini sanayiye dağıtıp istişareler yaptık. 24 meslek komitesinin tamamında tüm üyelerle problemlerin istişaresi yapıldı. Yolun sonuna geldiğimizde gördüğümüz manzara şuydu; Sektörel sorun vardı ama ortak nokta eleman sıkıntısıydı. Biz de insan kaynağı yani nitelikli eleman sıkıntısının çözümlü için çalışma başlatıp OSB içerisindeki Mehmet Tuza Pakpen Mesleği Eğitim Lisesi’ne yönelik yeni çözümler için çalışmalar başlattık. Taşradan gelen öğrencilerin barınma sorununun çözülmesi için yurt projesi geliştirdik. 200 kişilik modern bir yurt, modern bir atölye ve sosyal alanlar kazandırıldı” dedi.

DİJİTAL LABAROTUVAR KURULACAK

Eğitim alanındaki gelinen noktayı ve yeni hedefleri açıklayan Kütükcü, “İddiamız 2 yıl içinde Konya’da en çok tercih edilen meslek lisesi yapacağız demiştik. Çok şükür 1 yılda bu hedefe ulaştık. Bu yıl Pakpen Mehmet Tuza Endüstri Meslek Lisesi’ne 170 kontenjan açmıştık. Kontenjanın tamamı doldu. 435 puanla öğrenci alan bir endüstri meslek lisesi olduk. Bakanlık çalışmalarına göre en çok sıçrayan okul olduk. 375 puan üzeri yerleşen öğrencilere aylık 300 TL burs vereceğimizi vaat etmiştik. 45 öğrenci burs almaya hak kazandı. Amacımız sanayimize ikinci bir okul kazandırıp, teknik kolej açmak.  Öncesinde okulumuzun küçük eksiklerini gidermek adına çalışmalarımızı yürütüyoruz. Dijital labarotuvar projemiz var. Dünyanın geleceği olan Endüstri 4.0 diye tabir edilen, dijitalleşme dönemine insan kaynağı yetiştireceğiz. Yeni bölümler oluşturacağız. Otomasyon bölümleri gibi… Bu labarotuvarda arttırılmış gerçeklik, tersine mühendislik, tasarım ve robotik atölyeleri kuracağız.

Bunların arkasından teknik koleji hayata geçireceğiz. Yine OSB’nin yanı başında Selçuk Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürüttüğümüz teknik üniversite projemiz devam ediyor. Burası öncelikle SÜ’nün teknoloji kampüsü ardından da müstakil bir teknik üniversite olacak” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’NİN ÜÇÜNCÜ BÜYÜK SANAYİ SİTESİ

Büyükşehir’in kazandırdığı Bilim Merkezi, Ankara Yolu’nda Sanayi Müzesi ve sürekli sanayi sergisi bölümü, ünitesi devamında teknik üniversite ve Aksaray Yolu’nda İnnopark genişletme çalışmalarıyla Konya teknoloji merkezi olacak. Bölgede kaldıraç etkisi yapacak bir merkez olacak. Bununla birlikte çok ciddi bir ekosistem oluşuyor. Sanayi bölgesinin çevresini kuşatan bir ekosistem oluşuyor ve tam bunların ortasında Türkiye’nin üçüncü büyük, nitelikli bir sanayi bölgesi inşa ediliyor. 4. Bölgede sona geldik. 104 firmadan 80’i faaliyete geçti. Son teknolojiyle inşa edilmiş örnek bir sanayi sitesi. Bizim sanayicilerimizin altında imzası olduğu bir bölge. Şu an da 5. bölgeyi de hazırlıyoruz. Kamulaştırma çalışmaları sürüyor. 4 parsel kaldı. Tamamlanır tamamlanmaz 166 firmamıza yer tahsis edeceğiz. Türkiye’nin üçüncü büyük sanayi sitesi modern altyapısı ve nitelikli firmaları ile inşa edilmiş olacak. Alanımızın net tahsis alanı 4 milyon 700 bin metrekare. Gelen talep 16 milyon metrekareyi geçti.”


 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.