“Konya sağlıkta öncü şehir”

“Konya sağlıkta öncü şehir”
İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Hasan Küçükkendirici, “Sağlık Bakanlığına devredilen hastaneler ile Konya’da da sağlık anlamında bulunan eksiklikler giderildi” dedi

Konya, sağlık konusunda son yıllarda özellikle önemli atılımlar yapmış bir şehir. Özellikle İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde düzenlenen halkı bilinçlendirme çalışmaları ile de sosyal projelere imza atmaya devam ediyor. Biz de İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Hasan Küçükkendirici ile Konya’nın sağlık grafiğini değerlendirerek, yapılan sağlık yatırımlarını, nitelikli hastaneleri ve Konyalıları ilgilendiren sağlıkla ilgili birçok konuyu konuştuk.

Konya’da yeteri kadar, hastane ve yatak var mı?

Konya’da 28 tane kamu hastanesi 13 tane özel hastane var. Toplam 6 bin 679 adet de yatak bulunuyor. Bunların yanında mevcutta 3 tane tıp fakültesi gibi gözüken aktifte 2 tıp fakültesi hastanemiz bulunuyor. Bu hastane kapasitesiyle birlikte aslında çok iyi yerlerdeyiz. Ama bizim için önemli olan nitelik. Yani hastaların bir ya da iki kişilik odalarda tedavi olması. Bu 6 bin 679 yatak olarak kabule ettiğimiz sayısının içerisinde koğuş sistemi olan yerler var. Örneğin Meram Tıp Fakültesi hastanesi hala koğuş sisteminin devam ettiği yerlerden. Bu hastane nitelik problemini çözebilmek için Akyokuş’un hemen altına yeni bir bina yapıyor. Şehir Hastanesinin bitirilmesi ile de birlikte Konya’da odalar nitelikli bir hale getirilecek. Zaten Konya sağlıkta Türkiye genelinde ilk sıralarda yer alıyor.

Personel sayısı konusunda bir açık var mı?

12 bin civarında sağlık personeli ve 3 bin civarında taşeron personelimizle 15 bin çalışan bulunuyor. Sağlık personeli konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. Hatta zaman zaman istihdamı sağlama noktasında sıkıntı çekiyoruz. Dönemsel zamanlarda bazı branşlarda bazen hekim açıklarımız olabiliyor. Büyük ilçelerimizde kadın doğum, bazı ilçelerde ortopedi, çocuk hastalıkları gibi uzman açıklarımız oluyor. Biz de bu sorunu merkezden ilçelere geçici görevlendirmelerle kaldırmaya çalışıyoruz.

Ambulans konusunda ne durumdayız. Şehir genelinde ne kadar ambulans bulunuyor?

65 tane 112 noktamız bulunuyor.112’de kullanılan toplam 100 ambulansımız var. Bunların içerisinde nitelikli olarak kabul ettiğimiz hava ambulansı, helikopter ambulans, 4 sedyeli ambulans, paletli ambulans, küvez ambulans, için obez ambulanslarımız ve motorize ekiplerimiz söz konusu.

Ambulansların yaşadığı en büyük sıkıntılardan bir tanesi trafikte yeteri kadar yer verilmemesi. Vatandaşlarımız bu konuda ne durumda?

Sağlık Bakanlığımızın ‘Yaşama Yol Ver’ kampanyası ön plana çıkıyor. Biz de bu kampanya ile Konya’da birçok çalışma yaptık. Bu bilincin zaman içerisinde oluşacağını düşünüyorum. Halkın ambulanslara yol verme konusunda duyarlılığı var, ama bazen öyle oluyor ki trafik tıkanıyor ve çaresiz kalıyorsunuz. Aslında vatandaşların nasıl yol verileceği konusunda bazı bilgisizlikleri var. Aslında bir fermuar gibi açılabilme söz konusuysa orta şeridi açmalılar. Ya da Konya’da da yapılmaya başlanan güvenlik şeritlerinin kesinlikle kullanılmaması gerekiyor. Bu bağlamda vatandaşlardan hassasiyet bekliyoruz.

112’lerin öncelikli hastaneleri neresi?

Bazı branşlarda bazı hastaneleri üs hastanesi olarak kabul ediyoruz. Mesela kardiyo konusunda tıp fakülteleri ve eğitim araştırma hastanesi ve anlaşmalı olarak çalıştığımız anjiyosu aktif olan özel hastaneler var. 112 ekipleri komutaya haber vermeden herhangi bir vakayı herhangi bir hastaneye götürmezler. Dolayısıyla böyle bir durumda da komutanın o hastanedeki boşluğu online görebilme yetkisi var. Bizim önümüzde bulunan ekranlardan herhangi bir hastanenin yoğun bakımının doluluğunu, hasta giriş çıkışlarına kadar görebiliyoruz. Ona göre oraya hastaları o hastaneye yolluyoruz.

112 hattı hayati önem taşıyor, ancak buna rağmen gereksiz çağrılarla karşılaşıyor musunuz?

Bu hattı gereksiz yere meşgul etme durumu önceden daha fazlaydı. Orta çağrı merkezimizin oluşturulmasıyla bu çağrılarda azalma oldu. Ama bizim en çok sorun yaşadığımız konu cep telefonu kontrolü. 112 SIM kartsız ve ücretsiz aranan bir hat. Bu nedenle kontrollerde sorun yaşıyoruz. Gereksiz yere meşgul etmenin para cezası ve elinde bulunan cep telefonun bir daha 122 hattına ulaşamama gibi yaptırımları da bulunuyor.

Ülke genelinde askeri hastaneler Sağlık Bakanlığına devredildi. Konya’da devredilen hastane nasıl kullanılıyor?

Konya’da Hava Hastanesi Sağlık Bakanlığına devredildi. Şimdilerde ise Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Zafer Semt Polikliniğini oraya taşıdık ve aktif olarak orada hizmet vermeye başladı. Bu hastane sağlık bakanlığı konseptinden uzak olduğu için yataklı kısımların şuan aktif olarak kullanılması düşünülmüyor ama ihtiyaç olduğu takdirde bu yatakları kullanacağız. Burada aktif olarak ayaktan tedavi şeklinde bir çalışmamamız olacak. Günlük 20 civarında hekim hizmet veriyor. Her türlü branştan poliklinik ve tetkikler yapılıyor.

Eski Mevlana Üniversitesi Hastanesi tam anlamıyla nasıl bir hizmet verecek? Bu hastanenin devri Konya’da nasıl bir eksikliği giderdi?

Oranın 15 Temmuz Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi olarak bakanlıktan onayını aldık. Dr. Faruk Sükan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi oraya taşınacak. Bu durum oluşmamış olsaydı Faruk Sükan ile Numune Hastanesi birleşecekti ve bu da yatak olarak küçülmemiz demekti. Bu hastanenin devri ile 400 yataklı bir hastaneye sahip olduk ve yatak sorunu da ciddi anlamda çözülmüş oldu. Faruk Sükan’ın eski binasına bir rölöve çalışması yapılacak. Orayı sağlık müzesi ya da sağlık alanında ihtiyacı olan bir alanda kullanmayı düşünüyoruz.

Devredilen Vakıf Hastanesi nasıl bir ihtiyacı karşılayacak?

Vakıf Hastanesi, semt polikliniği gibi kullanılıyor ve 70 yatağı bulunuyor. Bu hastane mini bir hastaneyi olarak, spesifik ameliyatların yapıldığı bir kuruluş olarak kullanmaya istiyoruz.

İl Sağlık Müdürlüğü olarak halka birebir uyguladığının sosyal projeler oluyor mu?

Biz müdürlük olarak bütün projelerimizi halka yönelik olarak yürütüyoruz. Örneğin; Her gün 10 bin adım, organ bağışı konusunda bilinçlendirme, sağlık okur yazarlığı konusunda bilginin artırılması gibi projeler yürütüyoruz.

Konya’da hastalık dağılımına bakacak olursak, Konyalılar en çok hangi hastalıkla karşı karşıya geliyorlar?

Aslında bu mevsimsel olarak değişiyor. Örneğin, bugünlere daha çok üst solunum yolu enfeksiyonları yaygın hale geliyor. Ama bunun haricinde daha çok kalp ve kalbe bağlı hastalıklarda sorun yaşıyoruz. 121 bin 352 erkek, 106 bin 98 kadın olmak üzere toplamda 227 bin 450 vatandaş kalp hastası. Bu sayı Konya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’luk bir kısmına tekabül ediyor. Bunun nedeni ise tamamen Konyalının yaşam şekline bağlı. Konyalılar ova kültüründe yaşamaya alıştığı için, daha çok yağlı ve hamur işlerini tercih ediyor. Yine özel araç kullanımı arttığı için spor yapmıyoruz. Bu nedenle kalp hastalıklarında artış gözlemleniyor. Bu hastalığı gastronomi ve cilde bağlı hastalıklar da artış bulunuyor. (Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.