Konya üçten oluşur: "Mevlânâ", "Tarih" ve "Etliekmek"

Konya üçten oluşur: "Mevlânâ", "Tarih" ve "Etliekmek"
Necmettin Erbakan Üniversitesi Özel Eğitim öğrencisi Yunus Emre Bilginsoy, Konya’nın üç büyük özelliğinin "Mevlânâ", "Tarih" ve "Etliekmek"ten oluştuğunu söyledi.

Konya’nın tarihi açısından büyük imkânlara sahip olduğunu, ilgi ve alakanın daha fazla gösterilmesi gerektiğini ifade eden Necmettin Erbakan Üniversitesi Özel Eğitim öğrencisi Yunus Emre Bilginsoy, Konya’nın üç büyük özelliğinin Mevlânâ, Tarih ve etli etli ekmekten oluştuğunu söyledi.

Türkiye’nin yüz ölçümü bakımından en büyük ili ve en kalabalık altıncı şehri olan Konya, her sene bünyesine kattığı binlerce öğrenci ile büyümeye devam ediyor. Roma, Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemini yaşamış olan Konya, şimdilerde ise iki önemli ve saygın üniversitesi ile Türkiye’de tanınıyor. Selçuk Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesini bünyesinde bulunduran şehir, yüzbinlerce öğrenciyi aynı anda misafir olarak ağırlıyor.

Merhabalar kendinizden bahseder misiniz?

Merhabalar, ben Yunus Emre Bilginsoy, doğma büyüme Adıyaman Gölbaşı doğumluyum. 20 yaşındayım. Necmettin Erbakan Üniversitesi Özel Eğitim 1. sınıf öğrencisiyim. Öğrenimimi tamamlamak için geldiğim Konya’da kısa zamandır bulunmaktayım.

whatsapp-image-2022-04-17-at-22-46-45-2.jpeg

Konya ve kendi şehrinizin Ramazan kültürü arasındaki farklılık ve benzerlikler nelerdir?

Yaşadığım şehir olan Adıyaman, Konya'ya göre daha küçük bir yer olduğu için Ramazan Ayı eş, dost ve akrabalarla daha fazla zaman geçirilmekte. İftar saatlerinde bütün aile toplanarak yemek yenir ve sohbet edilir. Hatta arada da olsa hep beraber sahur yapar ve günümüzü bitiririz. Daha çok Adıyaman’da aileler her akşam birbirlerini sofralarına çağırıp ikramda bulunurlar. Fakat yeni geldiğim ve Konya'da daha uzun süre kalmadığım için bu geleneği tam anlamıyla göremedim.

Konya'ya gelmeden önce düşünceleriniz nasıldı? Geldikten sonra fikirleriniz de herhangi bir değişim oldu mu?

Açıkçası Konya'ya gelmeden önce tarihi, kültürü ve halkı ile ilgili net bir bilgim yoktu. Sadece birçok medeniyeti bünyesinde barındırdığı için daha çok tarihi alanda gezilecek yerler olduğunu düşünmüştüm. Geldikten sonra ise çok fazla tarihi yapının olmadığını daha doğrusu tarihi mekânlara ilginin olmadığını gördüm. Tabii ki bu durum beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Bence daha fazla ilgi ve alaka gösterilmeli.

whatsapp-image-2022-04-17-at-22-46-45-1.jpeg

İlerleyen dönemlerde Konya'da kalmayı düşünüyor musunuz?

Konya'da kalmayı düşünmüyorum. Daha çok gezmeyi seven birisi olduğumu için farklı şehirlerde de bulunmak ve farklı insanlarla tanışmak istiyorum. Yapım itibariyle bir yere bağlı kalmak bana göre değil. Bu sebep ile farklı mekânlar farklı kültürler ve birçok farklı özelliğe sahip insanlarla iletişime geçmek istiyorum. Bunun yanı sıra eğitimimin sonunda nerede yaşayacağım veya nerede kalacağım tam olarak net değil.

Konya'da yaşadığınız süreçte en tuhafınıza giden veya ilginç karşılaştığınız kültürel özellikler var mı? Var ise bunlar nelerdir?

Aslına bakılırsa şehrin bölünmüş olması gerçekten çok tuhafıma giden ve ilginç karşıladığım bir durumdu. Örneğin arka sokakları ile merkezi kısımları arasında çok büyük farklılıklar var. Bir taraf daha fazla gelişmiş iken diğer kısımlar merkezin geri planında kalmış gibi. Bir diğer tuhafıma giden özellik ise Selçuklu tarafına gittiğinizde yapılaşma farklı iken Meram gittiğinizde farklı bir yere gidiyormuş gibi oluyorsunuz. Şehir ilçeleri birbirinden farklı konumda olmalarının yanında yapıları ve işleyişleri bambaşka. Konya’da bir yerden başka bir yere giderken sanki şehir değiştirmiş gibi oluyorsunuz.

whatsapp-image-2022-04-17-at-22-46-45-4.jpeg

Üniversite hazırlığı yapan öğrencilere Konya'da okumayı tavsiye eder misiniz?

Üniversite hazırlığı yapan öğrencilere tabii ki de Konya'yı öneririm. Çünkü Selçuk Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi gerçekten eğitimi açısından iyi üniversiteler. Bunun yanı sıra sağladıkları olanak ile birçok öğrenciye iyi eğitimler veriliyor. Türkiye çapında da tanınan ve saygı duyulan iki üniversiteye düşünenler öğrenimlerini tamamlamak için gelebilirler. Üniversitelerin eğitimi açısından hiçbir problem yok. Fakat öğrencilere sağlanan sosyal aktivitelerin yeterli olmadığını düşünüyorum. Bence eğitimin yanı sıra öğrencilere sosyal aktivitelerinin sağlanması gerekir.

whatsapp-image-2022-04-17-at-22-46-45-6.jpeg

Konya denilince aklınıza neler geliyor?

Konya denilince aklıma ilk olarak tabii ki de tarihi yapıları geliyor. Öncelikle Selçukluya başkentlik yapmış bir şehir. Tarihi bakımından daha eskilere yani Selçuklu öncesinde de birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Bunun yanında Mevlânâ şehri olarak tanınması da Konya'ya ayrı bir özellik ve güzellik katıyor. Bir diğer özelliği ise herkesin bildiği ve yemeden gitmediği etli ekmeğidir. Aslına bakılırsa Konya üçten oluşuyor. Tarih, Mevlânâ ve etli ekmek.

whatsapp-image-2022-04-17-at-22-46-45.jpeg

Konya'da en sevdiğiniz ve en sevmediğiniz şeyler nelerdir?

Konya'da en sevdiğim şey ulaşımı. Çünkü tramvay sayesinde gerçekten ulaşımını geliştirmiş bir şehir. Örneğin bir yere gitmek istediğinizde tramvay size kolaylık sağlıyor. En sevmediğim özelliği ise biraz önce de bahsettiğim gibi gerçekten tarihe önem verilmiyor. Özellikle tarihe olan ilgim sebebiyle birçok yere gittim, gezdim. Fakat önem verilmediğini kendi gözlerimle gördüm. Oysa ki Konya tarihi açısından çok büyük imkânlara sahip bir şehir.

Konya'da okumak kolaylık sağlıyor mu?

Konya'da okumak gerçek manada bana kolaylık sağladı. Bu konuda üniversitedeki arkadaşlarımın ve öğretmenlerimin desteği de çok fazla oldu. Eğitiminin yanı sıra gelişmiş kütüphaneleriyle istediğimiz kitaba istediğimiz zaman ulaşabiliyorsunuz. Konya öğrenim açısında öğrenciler için güzel bir şehir. Zaten geçmiş soruda söylediğim gibi gerek öğretmenleri gerek üniversiteleri açısından tercih edilmesi gereken bir yer. ( Pakize Yiğiter )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.