Trabzon'da turistleri Osmanlı hükümdarları karşılayacak

Trabzon'da turistleri Osmanlı hükümdarları karşılayacak
Fatih Sultan Mehmet'in fethettiği, Yavuz Sultan Selim'in 11 yıl valilik yaptığı, Kanuni Sultan Süleyman'ın doğup büyüdüğü Trabzon'da, kentin girişlerine bu üç Osmanlı hükümdarının heykeli dikilecek- Ortahisar Belediye Başkanı Genç:- "Trabzon cihanşümul üç

TRABZON (AA) - TUNCAY BEKAR - Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmet'in fethettiği, Yavuz Sultan Selim'in valilik yaptığı, Kanuni Sultan Süleyman'ın doğup büyüdüğü, "şehzadeler şehri" olarak da bilinen Trabzon, kente gelenleri bu üç Osmanlı hükümdarının heykelleriyle karşılayacak.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan 4 bin yıllık Trabzon'un, her yönüyle adeta tarih kokan bir kent olduğunu söyledi.

İstanbul'u da fetheden Fatih Sultan Mehmet'in, Trabzon için "Trabzon fethedilmeden İstanbul'un fethi tamamlanmış olmaz." dediğini anımsatan Genç, kendilerinin de bu tarihi geçmişe sahip çıkmak, bu tarih bilincini gelecek kuşaklara aktarmak için belediye olarak çeşitli çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Genç, Trabzon'da kültürel anlamda konferanslar düzenlediklerini ve bu konferanslara fikir adamlarını davet ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Kültürel belediyecilik anlamında Gölçayır'da 1461 Panorama Müzesi kuracağız. Trabzon tarih kokan bir şehir ama bu tarihi adeta geçmişteki plansız yapılaşmayla örttük. Biz şu anda belediye başkanı olarak başka işlerle uğraşmamız gerekirken yıkımlar yaparak bu tarihi ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. TOKİ işbirliğinde Trabzon surlarının çevresindeki binalar yıkılarak surlar ve tarihi yapılar yeniden ortaya çıkartılıyor, bazı tarihi yapılar restore edilerek yeniden canlandırılıyor."

Turizme de destek olması açısından tarihi Kemeraltı ve Semerciler semtlerinde de çalışma yaptıklarını dile getiren Genç, "Zengin tarihe sahip Kemeraltı ve Semerciler'de yürürken bile zorlanıyoruz. Orada güzel bir görüntü yok. Bu nedenle burada sokak sağlıklaştırılması projesi yaptık. Turistlerimiz burada gezip alışveriş yapabilecek. Projemiz tamamlandı. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası da projeye destek veriyor. Proje, Büyükşehir Belediyesi Meclisi onayından da geçti. Bu projeyi tarihimizi gün yüzüne çıkarmak için hayata geçirmek istiyoruz." diye konuştu.

Genç, Trabzon'un şehzadeler şehri olarak da bilindiğini, kentin 1461'de Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedildiğini, Yavuz Sultan Selim'in 11 yıl bu şehri yönettiğini, Kanuni Sultan Süleyman'ın da Trabzon'da doğup büyüdüğünü kaydederek, "Trabzon cihanşümul üç padişahın izleri olan bir kent. Şehrimizin girişlerine bu üç padişahın anıtını dikeceğiz." ifadesini kullandı.

- "Anıtlar ilimize ayrı anlam kazandıracak"

Doğuya yaptığı seferlerden dolayı Yavuz'un heykelini şehrin doğu tarafına, batıya yaptığı seferlerden dolayı Kanuni'nin heykelinin kentin batı yakasına, güneyden gelerek Trabzon'u fethettiği için de Fatih'in heykelini şehrin güneyine dikeceklerini belirten Genç, şunları kaydetti:

"Cihanşümul üç padişahımızın anıtları şehrimize ayrı anlam kazandıracak. Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi olan Ayşe Hafsa Sultan adına yaptırılan Hafsa Sultan Konağı'nda şehrin geçmişindeki tarihi vesikaları ve fotoğrafları müze konsepti içinde teşhir edeceğiz. Bu yakın zamanda bitecek. Bu tarih bilincini ve hafızayı korumamız lazım. Yukarıhisar bölgesinde de sit alanı olduğu için yenileme projesi yapacağız."

Kanuni Sultan Süleyman'ın doğduğu yer olan Ortahisar ilçe merkezinde halen Osmanlı padişahlarının heykellerinin bulunduğunu bildiren Genç, bir süre önce Trabzon Valiliği'nin girişimleriyle restore edilerek yeniden hizmete açılan Kanuni Evi'nde padişahların balmumu heykellerinin bulunduğunu anımsattı.

Genç, padişahlarının balmumu heykelleri ve restore edilen Kanuni Evi'nin yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini belirterek, herkesin şehrin tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkmasını istedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.