TÜRKMENİSTAN' ın hedefi AVRUPA pazarı

TÜRKMENİSTAN' ın hedefi AVRUPA pazarı
Dünya doğalgaz rezerv sıralamasında Rusya, İran ve Katar' dan sonra 4. sırada yer alan Türkmenistan doğalgazını Avrupa pazarına ulaştırma planlarına hız verdi.

Doğalgaz ihraç eden ülkelerin en gözde pazarı olan Avrupa ülkelerine gaz arz etme yarışına katılmak isteyen Türkmenistan Afganistan, Pakistan ve Hindistan üzerinden döşeyeceği boru hattı ile Hint Okyanusuna ulaşmayı planlıyor. 2015 yılında başlayacak olan projenin 2016 yılı içinde tamamlanması planlanıyor.

Enerji alanında dünya piyasasında söz sahibi olmayı planlayan Türkmenistan halen ürettiği doğalgazı Rusya, İran ve Çin' e ihraç ediyor. Türkmenistan' ın Avrupa piyasasının hakimi olan Rusya' ya rakip olma girişiminin siyasi sonuçlar doğurması da söz konusu. 

Tespit edilmiş 30 trilyon metreküp doğalgaz rezervine sahip olan Türkmenistan' ın dünya sıralamasında 4. sırada yer alıyor.

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov enerji alanında ihracata dönük yeni projelerin hazırlık aşamasında olduğunu bildirdi.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.