Yüzücü kardeşlerin havuz rekabeti

Yüzücü kardeşlerin havuz rekabeti
Görme engelli Çırakoğlu kardeşler, 6 yıldır milli takımda birlikte kulaç atıyor- Hüseyin Çırakoğlu: "Özellikle antrenmanlarda rakip oluyoruz. Bu performansımızı artırıyor çünkü birbirimizi çekiyoruz"- "Yüzmeden sonra kardeşimle daha iyi anlaşmaya başladık

ANKARA (AA) - GÖKHAN GÖKBULUT - Yenimahalle Belediyesi Spor Kulübü sporcularından görme engelli Hüseyin ve Yakup Çırakoğlu kardeşler, 6 yıldır milli takımda birlikte kulaç atıyor.

Eryaman'daki Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi'nde (TOHM) Avrupa Şampiyonası hazırlıklarını sürdüren milli yüzücüler, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, kardeş rekabetinin performanslarına olumlu yansıdığını söyledi.

Hüseyin Çırakoğlu, özellikle antrenmanlarda birbirlerine rakip olduklarını belirterek, "Bu performansımızı artırıyor çünkü birbirimizi çekiyoruz" dedi.

Birlikte yüzmeye başladıktan sonra ağabey-kardeş ilişkilerinin değiştiğini ifade eden Hüseyin, "İletişimimiz kuvvetlendi çünkü birlikte daha fazla vakit geçirmeye başladık. Yaşadığımız evde bile aynı odada kalmıyoruz ama milli takım kamplarında aynı odayı paylaşıyoruz. Hep birbirimizi destekliyoruz. Yakup'un yabancı dili benim kadar iyi değil, yurt dışına gittiğimizde ona yardımcı oluyorum, yarışlarını izliyorum" diye konuştu.

Sporla hayatının her döneminde ilgilendiğini anlatan 24 yaşındaki paralimpik yüzücü, şunları kaydetti:

"Yüzmeye başlamadan önce milli atlettim. Aynı zamanda bisiklet sürüyordum ve futbol oynuyordum. 2012'de Konya'da düzenlenen Avrupa Futsal Şampiyonası'nda milli takımdaydım. 2008'den beri Yüzme Milli Takımı'ndayım. 15 uluslararası turnuvaya katıldım, 2 Dünya Kupası ve 3 Avrupa Şampiyonası gördüm. Suya her dalışımda ilk günkü gibi heyecanlanıyorum. Heyecanın bittiğinde performansın düşüyor ve doğal olarak sporculuk bitiyor. Bence bu her spor için geçerli. O yüzden ilk günkü heyecanla bu işi yapmaya çalışıyorum."

Mayıs ayında Portekiz'de yapılacak Avrupa Şampiyonası'nda ilk 5'e girmeyi istediğini dile getiren Hüseyin, "Başarabilirsem ilk 3'e kalıp Rio'da bayrağımızı en iyi şekilde temsil etmeyi hedefliyorum" dedi.


-"Görme engelimden önce yüzme bilmiyordum"


Yakup Çırakoğlu ise görme engeli çıkmadan önce yüzme bilmediğini, görme kabiliyeti azalınca spor yapmaya başladığını söyledi. Yüzmeye görme engelliler okulunda başladığını belirten 22 yaşındaki Yakup, şöyle konuştu:

"Arkadaşlarımla birlikte yüzmeye başladım. 2010'da profesyonel oldum. Aynı yıl milli takıma seçildim. İlk başlarda biraz zor oldu ama sonra yüzmek bana mutluluk getirdi ve bu sporda kendimi geliştirmeye başladım. Ne zaman yarışa katılsam, suya girmeden önce kalbim duracak gibi oluyor, bir an tereddüt yaşıyorum. Elim ayağım birbirine karışıyor ama bu heyecan olmazsa yüzmenin de bir anlamı kalmıyor. Suya girince bir an önce bitişe ulaşmayı düşünüyorum. İyi bir sonuç aldığımda yaşadığım mutluluğu size anlatamam."

Ağabeyinden 2 sene sonra milli takıma katıldığını dile getiren Yakup, şöyle devam etti:

"Ağabeyimi izlemeye giderdim. O zamanlar gerçekten çok iyiydi. Yüzmenin tekniğini, bana o öğretti. Şimdi onun seviyesine geldim, hatta onu geçtim. Rakibiz ama bu tatlı bir rekabet. Aslında farklı kulvarlardayız ama aynı branşlarda yarıştığımızda iş başka yöne gidiyor. Kurbağalama dışındaki tüm kategorilerde ağabeyimi geçiyorum. Bana göre ben ondan daha iyiyim."


- "Hayat bu, her şey oluyor"


Hüseyin ile aynı takımda olmalarının avantaj olduğunu anlatan Yakup, "Ağabeyim teknik açıdan bana çok yardım ediyor. Aramızdaki çekişme havuz dışındaki hayatımıza da yansımış durumda. Herkes gibi bizim de anlaşamadığımız zamanlar oluyor ama su aramızdaki bağı artırdı" diye görüş belirtti.

Bir ilkokulda 2 aydır memurluk yaptığını belirten Yakup, "Sınavlara hazırlanıp memurluğu kazandım. Bundan önce belediyede taşeron işçi olarak çalışıyordum. Temizlik işçiliği de yaptım. Hayat bu, her şey oluyor. İnsan her şeyi yapıyor ama yüzmeyi hiç bırakmadım" ifadelerini kullandı.

Yakup, daha önce uluslararası turnuvalara ve Avrupa Şampiyonası'na katıldığını belirterek, "Ben henüz Avrupa Şampiyonası barajını geçmedim. İnşallah kota alacağım. Bütün çalışmalarım bu yönde, Portekiz'de final yüzmeyi çok istiyorum" diyerek sözlerini tamamladı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.