10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:- "(Döviz artışı) Bunun yurt içi ve yurt dışı kaynaklı nedenleri var. Merkez Bankamız yerinde izlediği için yerinde müdahalelerle süreci yöneteceğine inanıyorum"- "Özellikle yurt dışı bağlantılı olarak, döviz üzerinden bi

TBMM (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, döviz artışının yurt içi ve yurt dışı kaynaklı çeşitli nedenleri olduğunu belirterek, "Merkez Bankamız yerinde izlediği için yerinde müdahalelerle süreci yöneteceğine inanıyorum. Merkez Bankasının yaptığı müdahaleler yerinde." dedi.

Tüfenkci, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Parlamento Muhabirleri Derneğini (PMD) ziyaret ederek, PMD Başkanı Göksel Bozkurt ve muhabirlerin gazeteciler gününü kutladı.

Gazetecilerin, emekçiler olarak parlamentonun çalışmasını halkla buluşturma noktasında önemli görevler üstlendiğini belirten Tüfenkci, "Acısıyla, tatlısıyla geçen ama mutlaka doğru haberi yansıtma noktasındaki gayretlerinizi takdirle karşılıyoruz." diye konuştu.

Bakan Tüfenkci, Türkiye'nin önemli günler yaşadığını, ülkenin en önemli yapısal reformlarından birisini gerçekleştirdiğini vurguladı.

"Anayasa değişikliği, Türkiye'nin ilerideki yol haritasını belirleme noktasında, Türkiye'nin geleceğine sağlam adımlarla ilerleme noktasında önemli gelişmeleri gerçekleştiriyor." diyen Tüfenkci, Meclis muhabirlerinin de buna tanıklık yaptığını kaydetti.

Bülent Tüfenkci, Anayasa değişiklik teklifinin dün TBMM Genel Kurulundaki görüşmelerinin, demokratik olgunluk içinde geçtiğini ifade ederek, "İnşallah maddelerin görüşmeleri de bu olgunluk içinde devam eder. Kamuoyu nezdinde tartışmalar sürecek. İnşallah Meclis süreci tamamladıktan sonra referandum sürecine geçtiğinde de bu tartışmalar her boyutuyla ve her kesim tarafından yapılacak ve son sözü de millet söyleyecek." değerlendirmesini yaptı.

- " Kayısı, Malatya'nın önüne geçmiş, markası olmuş"

Gazetecilere Malatya kayısısı ikram eden Tüfenkci, Malatya milletvekili olarak her gittiği yerde, özellikle Malatya'yı tanıtma adına kayısı ikram ettiğini söyledi. Bülent Tüfenkci, "Yurt dışına gittiğimde 'iliniz neresi?' diye sorduklarında 'Malatya' diyoruz ama hiç akla gelmiyor. 'Kayısı' deyince akla geliyor. Kayısı, Malatya'nın önüne geçmiş, markası olmuş." diye konuştu.

Bülent Tüfenkci, bir soru üzerine kayısı ihracatının son iki yıldır iyi olduğunu, en çok ABD, Avrupa ve Rusya'ya ihraç edildiğini bildirdi.

"Merkez Bankasının piyasaya müdahalesinin" sorulması üzerine ise Tüfenkci, Merkez Bankasının doları yakından izlediğini söyledi. Tüfenkci, Merkez Bankasının daha önce de birtakım tedbirler aldığını anımsattı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, dolarda son günlerde beklenmedik bir artış gözlemlendiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bunun çeşitli nedenleri, yurt içi ve yurt dışı kaynaklı nedenleri var. Merkez Bankamız yerinde izlediği için yerinde müdahalelerle süreci yöneteceğine inanıyorum. Merkez Bankasının yaptığı müdahaleler yerinde. Bu işi Hükümetten çok Merkez Bankasının inisiyatifine ve izlemesine bırakmak... Geçtiğimiz günlerde Başbakanımız, daha çok reel sektörün ve piyasaların iyileştirilmesine yönelik tedbirler açıklamıştı. Anayasa dolayısıyla ara verilen torba yasada, aldığımız ekonomik tedbirlerin hayata geçirilmesi noktasında yasal düzenlemeler var. İnşallah onu hızlı bir şekilde hayata geçireceğiz."

- "Manipüle girişimleri"

Tüfenkci, "Anayasa görüşmeleri başlayınca dolarda daha da hızlı artış gözlemlendi. Bir bağlantı olabilir mi?" sorusuna, "Özellikle yurt dışı bağlantılı olarak, döviz üzerinden birtakım yaptırımlara veya oyunlara yönelik hareketler olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Çünkü, reel anlamda çok ciddi karşılığı olmayan birtakım hareketleri gözlemliyoruz ama illa da yurt dışı diyebileceğimiz net bir yargımız yok. Dünya piyasalarından ve Türkiye'nin şartlarından öte manipüle edilme noktasında birtakım girişimler olduğunu zaten görüyoruz." yanıtını verdi.

"Başka tedbirler de beraberinde olmalı mı?" sorusu üzerine ise Tüfenkci, Merkez Bankasının süreci yakından izlediğini söyledi.

Merkez Bankasının, "müdahale veya ne yapılması gerektiği" noktasındaki inisiyatifi elinde bulundurduğundan, gerekli tedbirleri aldığını, bu aşamada bu tedbirlere bakacağını belirten Tüfenkci, "Eğer dolar, döviz bu noktada kendini gerçek değerleri içerisine çekebilirse zaten başka tedbire gerek olmayacak." sözlerini sarfetti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, ikinci el otomobil piyasasının düzenlenmesi ile ilgili çalışmada kurum görüşlerini aldıklarını, son kez sektörle toplantı yapıp, uygulamayı hayata geçireceklerini kaydetti.

İkinci el otomobil alım satımını belli kurullara bağlayacaklarını belirten Tüfenkci, "Artık her önüne gelenin, öğretmen, doktor veya başka bir meslek sahibinin, araba alım satımı noktasında tek başına yetkili olmasını istemiyoruz. Belirli kriterleri taşıyan galericiler tarafından yapılmasını uygun görüyoruz." diye konuştu.

Bakan Tüfenkci, yakında Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı yapılacağı anımsatılarak, "bu toplantıda faizi artırmanın gerekli tedbirler arasında öngörülüp öngörülmediğinin" sorulması üzerine, şu ifadeleri kullandı:

"Prensip olarak ben de faiz artırımına karşı birisiyim. Özellikle Bakan olarak, ticaret ve yatırımın önündeki engellerden birisinin de yüksek faiz olduğunu düşünenlerdenim. Dövizdeki hareketliliklerin de faizi yükseltmeye yönelik olduğunu düşünüyoruz. Merkez Bankası faiz artırımını gerekli görüyorsa zaten bununla ilgili bir kısıt yok, Merkez Bankası kendi karar mekanizmaları içerisinde kararını alır."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.