"19. Akdeniz Üniversitesi Çevre Hizmet Ödülleri"

"19. Akdeniz Üniversitesi Çevre Hizmet Ödülleri"
Çevre konusunda örnek faaliyet ve bilimsel çalışma yapanlara, Akdeniz Üniversitesi tarafından çevre hizmet ödülü verildi- AKÇAM Müdürü Prof. Dr. Topkaya:- "En küçük olumsuzluk turizm sektörünü etkiliyor, iklim değişikliği öyle bir etki yapacak ki sektörde

ANTALYA (AA) - Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKÇAM) ve mühendislik fakültesinin tarafından düzenlenen "19. Akdeniz Üniversitesi Çevre Hizmet Ödülleri" sahiplerine verildi.

Olbia Konferans Salonu'ndaki ödül töreninde çocuklar tarafından "Çevreden özür dileriz" konulu gösteri sunuldu.

Törende konuşan Akdeniz Üniversitesi Vekil Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, çevre konusunun özellikle son yıllarda çok konuşulduğunu, bu alanda bilinç oluşturulmaya çalışıldığını ancak çevreye gereken önemin verilmediğini söyledi.

AKÇAM Müdürü Prof. Dr. Bülent Topkaya da çevre konusunda iyi faaliyetleri ödüllendirdiklerini bildirdi. Doğanın insana bedelsiz sunduğu kaynaklar olduğuna dikkati çeken Topkaya, bu kaynakları doğru kullanmak gerektiğini vurguladı.

Çevrenin önemine değinen Topkaya, "Son verilere göre sıcaklığın her yıl arttığını görüyoruz. Son 80 yılın en sıcak yazı olacak." dedi.

Mevsimlerin ikiye indiğini ve bunun sıcaklığı etkilediğini belirten Topkaya, ABD'de yapılan bir araştırmada 167 ülkede su kıtlığının incelendiğini ve 2040 yılında su kıtlığından en çok etkilenecek 33 ülke arasında Türkiye'nin 27. sırada yer aldığını vurguladı.

Topkaya, sıcaklığın turizmi de olumsuz etkilediğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Turizmdeki olumsuzluk politik nedenlere bağlı ancak turizm sektörü su kıtlığından her halükarda etkilenecek. Akdeniz'in iklimi 2 derece artacak. En küçük olumsuzluk turizm sektörünü etkiliyor, iklim değişikliği öyle bir etki yapacak ki sektördeki bu işsizliği, tıkanıklığı çok uzun vadede olumsuz yönde etkileyecek. Küresel sıcaklık artışı kuraklığı, orman yangınlarını beraberinde getirecek ve tarımda verim düşmesi olacak."

Topkaya, Ortadoğu, Kuzey Afrika ülkelerine bakıldığında Türkiye'nin su zengini olduğunu ancak bunun uzun vadeli ve sürdürülebilir olması için yapılması gereken çalışmalar bulunduğunu kaydetti.

- Çevre hizmet ödülü alan kurum ve kişiler

AKÇAM ve mühendislik fakültesinin "19. Akdeniz Üniversitesi Çevre Hizmet Ödülleri" için yapılan değerlendirmede, Türkiye ölçeğinde, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun'a, "Çağlayan Adliye Sarayı rüzgar enerjisi projesi", Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyon Müdürlüğüne, "Karapınar erozyon kontrol çalışmaları", Konya Büyükşehir Belediyesine ise "Bedesten Restorasyonu Projesi" dolayısıyla ödül verildi.

Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezinden Öztürk Sarıca, Burdur'da gerçekleştirdiği çevre koruma faaliyetleri dolayısıyla çevre hizmet özel ödül aldı.

Çevre mühendisliği konusunda yaptığı başarılı çalışmalardan dolayı Süleyman Demirel Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Kitiş ile Ege Üniversitesinde Deniz Bilimleri Enstitüsü kurulması ve Piri Reis Araştırma Gemisi'nin teminindeki çalışmaları göz önünde bulundurularak Prof. Dr. Erol İzdar'a çevre bilim hizmet ödülü verildi.

Bilim teşvik ödülü, İstanbul Teknik Üniversitesiden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Evren Erşahin'in oldu.

Akdeniz Üniversitesi ölçeğinde, Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Sualtı Topluluğuna "Deniz ortamında gerçekleştirilen çevre koruma, Antalya ölçeğinde ise "Ben Aksekiyim" kitabı editörleri Kemal Demirtaş, Celal Güzelyürek ve Ümit Durak'a, "Akseki çevresinin doğal ve kültürel varlıklarının kitaplaştırılması" faaliyetlerinden dolayı ödül verildi.

"19. Akdeniz Üniversitesi Çevre Hizmet Ödülleri"

"19. Akdeniz Üniversitesi Çevre Hizmet Ödülleri"

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.