2. elde umutlar 2024 yılına kaldı

2. elde umutlar 2024 yılına kaldı
 Muhabir
Tüm Türkiye'de olduğu gibi Konya'da da ikinci el otomobil piyasasında durgunluk yaşanıyor. Otomobil piyasası geçtiğimiz yıllara oranla durgun bir yıl geçirirken, sektör temsilcileri, 2024 yılında piyasanın oturacağı yönünde tahminlerde bulunuyor

Otomobil satışlarının yaklaşık yüzde 30 oranında düştüğünü belirten oto galericiler, bu durgunluğun sene sonundan sonra yerini hareketliliğe bırakacağını düşünüyor.

OTOMOBİLDE FİYATLAR DAHA DA DÜŞECEK!

Oto Galerici Ömer Aydeniz, "Otomobiller günümüzde yatırım aracı olarak kullanılıyor. Bu durgunluk yılbaşından sonra ocak ve şubat ayına kadar böyle gidecek. 2020'den bu yana araç fiyatlarının hareketlenmesi hem galericileri hem binicileri ciddi bir şekilde etkiledi. Aynı zamanda birçok şirketin doğmasına ve batmasına da sebebiyet verdi. Fakat tekrar standarda binip eski günleri görmeyi istiyoruz. Normal bir binek aracın fiyatı 600-700 bin lira arasında başlıyor. Yani 200-300 bin liraya binilecek araç neredeyse kalmadı. O yüzden millet araba almada çok zorlanıyor. ÖTV ve MTV'de bir indirim yapılırsa otomobil fiyatlarında bir düşüş olacaktır. Şu anki durgunluktan kaynaklı olarak 700-800 bin liralık bir araçtan yaklaşık 50-60 bin lira civarında bir düşüş var. Herkes araçlara ticari gözle baktığı için çoğu kişinin elinde araç var ve böyle devam ederse fiyatların daha da düşeceğini tahmin ediyorum" dedi.

d056d2fd-fd6c-4445-b24e-8cd35d64a2bb.jpg

GALERİCİNİN UMUDU 2024 YILINA KALDI

2024 yılının ilk aylarında otomobil piyasasının oturacağı ve eski hareketli günlerin geleceği yönünde tahminlerde bulunan galerici esnafı Ömer Aydeniz, “Ticaretin canlı olduğu, alanın da satanın da durumdan memnun kaldığı hareketli günlerimizi özlüyoruz. Bu günlerin de 2024 yılının ilk aylarından itibaren geleceğine inanıyoruz. Bu sürece kadar da otomobil fiyatlarında periyodik olarak düşüşün devam edeceğini tahmin ediyoruz. Örnek verecek olursak piyasa değeri 1 milyon TL olan bir aracın fiyatının 50-70 bin TL civarında daha aşağı çekilecek” dedi.

4214d5b2-f101-4851-b8a9-e5e5c4cd47a7.jpg

DÜŞTÜĞÜ GİBİ KALMAZ, FIRSAT DÖNEMİ İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ

Her yılın sonunda sıfır araç bayilerinin yaptıkları kampanyalar ile otomobil piyasasına etki ettiklerini, bunun da bir sonraki yılın ilk aylarında ikinci el oto piyasasında fiyatların geri çekilmesi olarak yansıdığını dile getiren Aydeniz, “Tabi bu indirimli günler uzun sürmeyecektir. 2024 yılının bahar aylarıyla birlikte ikinci el piyasasında yeniden fiyat artışı olacaktır” diye konuştu.

İkinci el otomobilin eldeki parayı verimli kullanmak adına iyi bir yatırım aracı olduğunu söyleyen Aydeniz, ikinci el araç sahiplerinin orta ve uzun vadede herhangi bir kayıp yaşamayacaklarını da vurguladı.

88283523-6385-40cb-9e92-98308c5add2b-1.jpg

BELİRSİZ DURUM ÇOK KİŞİYİ BATIRDI!

Otomobil piyasasında alışılagelmiş rutinlerin dışındaki gelişmelerin galerici esnafına yansımasının da derin olduğuna dikkat çeken Ömer Aydeniz, “Şu bir gerçek ki sadece galerici esnafı için değil tüm ticaret erbapları için 2023 yılının Mayıs ayından sonraki süreç sıkıntılı geçti. Birçok esnaf piyasaya güvenerek vadeli araç aldı. Vadesi geldiğinde borcunu ödeyemeyenler ve buna bağlı sıkıntıya girenler oldu. Şu an piyasaya biz hakim olamıyoruz. Fiyat belirleme konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Eski günlerimizi de özlüyoruz. Umudumuzu 2024 yılına bağladık. İnşallah yeni yılda piyasa durağanlaşacak ve fiyatlar da aşağı yukarı netleşecektir. Fiyatlar netleşirse alıcı da satıcı da güven ortamının meyvelerini yiyecektir” diyerek sözlerini tamamladı.

cf281332-c696-43ba-ac92-bba82fed4e01.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.