2016 bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

2016 bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda
Başbakan Yardımcısı Türkeş:- "CHP'nin bir milletvekilinin, Atatürk Kültür, Dil, Tarih Yüksek Kurumunun önemli bir kurum olmadığını düşünüp, bunun bir bakana bağlı olmasını yeterli görmemesini garipsediğimi söylemek istiyorum"

TBMM (AA) - Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, "CHP'nin bir milletvekilinin, Atatürk Kültür, Dil, Tarih Yüksek Kurumunun önemli bir kurum olmadığını düşünüp, bunun bir bakana bağlı olmasını yeterli görmemesini garipsediğimi söylemek istiyorum" dedi.

Genel Kurul'da, 2. turda yer alan kurumların bütçeleri üzerinde CHP Grubu adına konuşmalar yapıldı.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Türkiye'nin katmadeğeri yüksek üretim yapamadığını, gelirinden daha fazla harcadığını ve tasarruf açığı bulunduğunu belirterek, "Bu yüzden sürekli borçlanıyoruz. Bu geçmişte böyleydi ama bu dönemde ne oldu, AKP döneminde ne oldu? Bu borç aşırı şekilde yükseltildi" ifadesini kullandı.

Erdoğdu, şunları kaydetti:

"2002 yılında bizim bütün ülkelerdeki varlıklarımızın toplamı 62 milyar dolarmış ve bunun karşılığında da bizim yükümlülüğümüz 148 milyar dolarmış ve net pozisyon olarak bizim bütün dünyanın uluslarına Türkiye olarak 85 milyar dolar borcumuz varmış. Geldik 2015 yılına, varlıklarımız 62 milyar dolardan 217 milyar dolara çıkmış. İyi bir şey varlıklarımızın artması. Kötü olan yükümlülüklerimiz, 148 milyar dolardan 602 milyar dolara bizim diğer uluslara yükümlülüğümüz, borcumuz artmış. Dünyanın diğer uluslarına 375 milyar dolar yükümlülüğümüz var. Bu nasıl oluyor biliyor musunuz? İşte, siz daha fazla tüketirseniz, başka ulusların tasarruflarını alırsanız ve kendiniz tasarruf etmezseniz ülkeniz, bu şekilde, diğer ülkelere borçlanır. Bunun çok acı ve çok ağır sonuçları var."

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal ise akıllı işaretlerin yer aldığı afişleri göstererek, hükümetin politikalarına eleştirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, "Bugün Cumhurbaşkanı'nın, Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımamak yönündeki açıklaması, aslında gücünü ve yetkilerini Anayasadan alan Cumhurbaşkanı için, gerek kendisini gerekse Anayasa Mahkemesini inkarıdır. Cumhurbaşkanı tarafından bugün yapılan bu açıklama oldukça manidardır ve ikinci bir 28 Şubat sivil darbesidir" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Anayasa Mahkemesi kararına ilişkin bir beyanın darbe olarak değerlendirilmesini eleştirerek, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın da CHP Genel Başkanı olduğu dönemde, 2007 yılında Anayasa Mahkemesi kararı öncesinde yaptığı bir açıklamayı hatırlattı.

"Anayasa Mahkemesi kararını Sayın Cumhurbaşkanımız eleştirmiştir. Ancak buradan yola çıkarak 'Bu bir darbe girişimidir' demek öncelikle darbe ifadesinin çok ucuzlatıldığı anlamına gelir. Yapılan, bir mahkeme kararı eleştirisidir" diyen Turan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çok büyük bir oy çoğunluğuyla seçildiğini de hatırlattı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Bir kere halkın seçmesi farklı bir anlama yüklemez, o zaman Kenan Paşa'yı da halkın seçtiğini, Hitleri de halkın seçtiğini söyleriz. Oy oranındaki yüzde 53'ü söylerseniz, Kenan Evren'in aldığı 93'ü, Hitlerin 94'ünü söylerler" değerlendirmesine yer verdi.

-"Halk mı her defasında darbe yaptı?"

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "Bazı arkadaşlar darbe teşebbüsünden bahsediyor. Ne darbe teşebbüsü kardeşim. Bu açık, darbe üstüne darbe, darbe üstüne darbedir, hem de bu kaçıncı darbedir. Şimdi 'Sistem değişti, bunu bana uydurun' diyor" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "Kenan Evren'in desteklediği 'Horoz Partisi' iktidar olamadı, bir hatırlayın. İki, Kenan Evren ikinci bir defa halkın karşısına çıksaydı bırak yüzde 92'yi, o küsuratı bile alamazdı. Recep Tayyip Erdoğan 2002'den beri her seçimi kazanmış bir liderdir, her seçimi. 2002, 2004, 2007, 2009, 2011, 2013… 2014'te de yüzde 52'yle Cumhurbaşkanı olmuş. Nasıl ikisini benzeştirirsiniz? Halk mı her defasında darbe yaptı?" diye konuştu.

CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, TİKA'nın dünyanın birçok ülkesinde ofis açtığını anımsatarak, "200 binin üzerinde Türk'ün yaşadığı Yunanistan ve Batı Trakya'da TİKA'nın hiçbir faaliyeti olmamasından dolayı biraz yüzünüz kızarıyor mu? 1 milyondan fazla Türk'ün ve Müslüman'ın yaşadığı Bulgaristan'da da biraz faaliyette bulunun, orada da bir şeyler yapın" ifadesini kullandı.

CHP Ankara Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan, konuşmasına Mustafa Kemal Atatürk'ü anarak başlayarak, "Bunu yapmaya gerek duydum çünkü sanırım, Atatürk'ü en iyi değerlendirmesi gerekenlerin başında kadınlar gelmelidir" dedi.

Atatürk'le ilgili çalışmaların yetersiz olduğunu savunan Bilgehan, "Bundan önceki yıllarda, bugün kendilerinden özür dilenen Ergenekon ve Balyoz mağdurlarının bile cezaevinde bu kurumlardan daha fazla Atatürk'le ilgili eser ürettiklerini biliyoruz" dedi.

CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Atatürk tarafından kurulan kurumların, "daha geliştireceğiz" bahanesiyle ortadan kaldırılmak istendiğini iddia ederek, "Atatürkçü düşünceyi ve Atatürk'ün izlerini milletin iradesinden silmeye çalışmaktır ki bunun başarılması mümkün olmayacaktır" diye konuştu.

-"Sizin 'enkaz' dediğiniz cumhuriyetin harcı da temeli de sağlamdır"

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi kararına ilişkin sözlerini anımsatarak, " "Ve tam 28 Şubat'ta bunu bir sivil darbe olarak nitelendiriyorum" dedi.

Köksal, "Birileri '90 yıllık enkazı kaldırdık' diyor. Sizin o 'enkaz' dediğiniz cumhuriyetin harcı da temeli de sağlamdır. Yıkmaya kimsenin gücü yetmez. AKP iktidarının sona erdiği gün, sizden kalan enkazı temizlemek de bizim boynumuzun borcudur" görüşünü dile getirdi.

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'e yönelik "Size Sayın Türkeş, demiyorum. Rahmetli babanız; fikirlerine katılırız, katılmayız ama Türkiye'de, Türk siyasetine önemli bir damga vurmuş, saygın bir kişiydi. O yüzden size sadece Tuğrul Bey diye hitap ediyorum" dedi. Özcan, Türkeş'e bağlı kurumları kastederek, "Türkiye'de bu kadar önemli kurum varken. Kuru bir koltuk uğruna davanızı, ideolojinizi satıyorsunuz" diye konuştu.

AK Parti milletvekilleri, Özcan'a tepki gösterdi. AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

-"Bugün siyaseten ne yaptığımı ancak Tanju Bey'in çocukları anlayacak"

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Tanju Özcan'ın konuşmasına ilişkin, "CHP'nin bir milletvekilinin, Atatürk Kültür, Dil, Tarih Yüksek Kurumunun önemli bir kurum olmadığını düşünüp, bunun bir bakana bağlı olmasını yeterli görmemesini garipsediğimi söylemek istiyorum" dedi.

Türkeş, "Tanju Özcan Bey babamla ilgili çok güzel sözler söyledi. Sağolsun. Ama onun babası, ondan önceki nesil, rahmetliye çok sataşmıştı. Demek ki benim bugün siyaseten ne yaptığımı da ancak Tanju Bey'in çocukları anlayacak" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Anayasa Mahkemesinin kararına ilişkin sözlerinin "darbe" olarak değerlendirilmesini şiddetle reddettiklerini belirterek, " Eğer burada bir hak ihlali varsa, evet doğrudur buradan bir karar verebilir. Ama 26. maddesi Anayasa'nın, 28. maddesine göre, daha iç hukuk yolları tüketilmeden yargılama yapılmadan, 26 ve 28 gözönüne alınmaksızın eğer bir karar veriyorsa işte burada Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu karar eleştirilir ve asıl burada bir darbe var mı diye düşünülmesi gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, AK Parti'li milletvekillerinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik eleştirilere yanıt vermek için söz almalarına tepki gösterdi.

Bunun üzerine Bahçekapılı, şunları kaydetti:

"Evet Cumhurbaşkanı'nın tarafsızlığı söz konusudur. Ancak şunu da unutmamak gerekiyor. Cumhurbaşkanı, eğer herhangi bir şekilde bir eleştiriye veya bir hakarete maruz kaldığında, AK Parti'nin kurucu Genel Başkanı olması sıfatıyla söz hakkı alınabilir. Ayrıca da hiçbir belgede, ne Anayasa'da, ne İçtüzük'te Adalet ve Kalkınma Partisi'nin, Cumhurbaşkanı'na karşı tarafsız olması gerektiği ve zorunluluğu diye bir hüküm de bulunmamaktadır"

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.