2016 bütçesi TBMM Genel Kurulunda

2016 bütçesi TBMM Genel Kurulunda
HDP İzmir Milletvekili Doğan:- "Diyanet İşleri Başkanlığının, yeni bir toplum sözleşmesinde ifadesini bulacak çalışmada kaldırılması gerekiyor"- HDP Muş Milletvekili Yıldırım:- "İşsizlik rakamları gerçeği yansıtmıyor. Gerçek işsizlik açıklanan rakamların

TBMM (AA) - HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, "Diyanet İşleri Başkanlığının, yeni bir toplum sözleşmesinde ifadesini bulacak çalışmada kaldırılması gerekiyor" dedi.

TBMM Genel Kurulunda, 3. turda yer alan kurumların bütçeleri üzerinde HDP Grubu adına konuşmalar yapıldı.

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, cumhuriyetten günümüze çözülemeyen sorunlar olduğunu söyledi. Cumhuriyetin korunması gereken bir rejim olduğunu belirten Doğan, "Gerçek bir demokrasiyi inşa etmek, ortak bir vatanda bir arada yaşamanın koşullarını yaratmak, bu ülkede cumhuriyet iradesi altında yaşayan insanların sorunlarının çözülmesiyle mümkündür" değerlendirmesinde bulundu.

"Diyanet İşleri Başkanlığı neye hizmet ediyor?" diyen Doğan, şöyle devam etti:

"Ben, İslami kesimden arkadaşlarla da konuşuyorum. Gerçekten bugün, Diyanet İşleri Başkanlığı bir asimilasyon kurumuna dönüşmüş. Bir devlet dini yaratılmış, bu devlet dininin de kimseye faydası yok. Diyanet İşleri Başkanlığının, bir anayasal kurum olması nedeniyle, elbette ki bir anayasal değişiklikle, yeni bir toplum sözleşmesinde ifadesini bulacak çalışmada kaldırılması gerekiyor. Alevilerin inanç merkezleri halen bir ibadethane olarak görülmüyor."

Doğan, akşamları Alevi milletvekilleriyle cem yapmak için Mecliste bir oda tahsis edilmesi talebiyle TBMM Başkanlığına başvurduğunu belirtti.

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Demokrat Parti ile birlikte yönetime gelen iktidarların karayollarına ağırlık vermesinin ve demiryollarını ihmal etmesinin ilk günden beri tartışıldığını ifade ederek, 66 yılda demiryollarında bazı değişiklikler olsa da ana eksendeki politikanın karayolları üzerinden devam ettiğini söyledi.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Avrupa Birliği Bakanlığının bir vizyon oluşturması gerektiğini belirtti. Avrupa Birliği ilkelerini anlatan Baydemir, "AB Yerel Yönetimler Özerklik Şartı, katı merkeziyetçi yönetim anlayışına karşı adeta panzehirdir. Bu şart önündeki engeller niyedir? O çekinceler kalkmış olsaydı bugün yaşamış olduğumuz bu kan deryası yaşanmamış olabilecekti. Bir şeyi istemek ayrı bir şeydir, istediğinizin gereğini yerine getirme çabasını ortaya koymak başka bir şeydir. Hükümet bana göre AB ilkelerini anlamış değildir" ifadesini kullandı.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, işsizlik rakamlarının gerçeği yansıtmadığını, gerçek işsizliğin açıklanan rakamların üstünde olduğunu ileri sürdü. Her üniversite mezununun iş sahibi olacağı anlamına gelmediğini savunan Yıldırım, AK Parti hükümetinin işsizlerin niteliğini ve tahsilini artırdığını kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.