2016 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

2016 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda
Maliye Bakanı Ağbal: (3)- "Tarımsal destekleri artırarak devam ettirmeyi ve aynı zamanda tarım sektöründe gerekli yapısal dönüşümleri hızla gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz"- "Tarımsal üretim maliyetlerini düşürmek için arazi toplulaştırma çalışmalarına önem

TBMM (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, tarımsal destekleri artırarak devam ettirmeyi ve aynı zamanda tarım sektöründe gerekli yapısal dönüşümleri hızla gerçekleştirmeyi amaçladıklarını bildirdi.

Ağbal, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı bütçe sunumunda, sağlığın bu yıl da eğitimden sonra bütçeden en fazla pay alan ikinci harcama kalemi olmaya devam ettiğini söyledi.

Bu yıl kamu sağlık harcamalarını bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 18 artırarak, 95 milyar liraya çıkarttıklarını vurgulayan Ağbal, Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle başlatılan şehir hastaneleri projeleri kapsamında sabit yatırım tutarı, yaklaşık 27 milyar lira olan 34 tam donanımlı şehir hastanesinin vatandaşlara hizmet vereceğini ifade etti.

Ağbal, söz konusu projeler tamamlandıktan sonra sağlık hizmeti sunumunda yatak kapasitesine 43 bin nitelikli yatak daha ekleneceğine dikkati çekti.

Bu yıl yatırım bütçesini bir önceki yıl başlangıç ödeneklerine göre yüzde 24,2 artırarak yaklaşık 60,1 milyar liraya yükselttiklerini belirten Ağbal, 2002 yılında 8,5 yıl olan kamu yatırımlarının ortalama tamamlanma süresini 2015 itibarıyla 4 yıla indirdiklerini dile getirdi.

Bakan Ağbal, AK Parti hükümetlerince kamu görevlilerinin ve emeklilerinin mali ve sosyal haklarında ciddi iyileşmeler sağladıklarını, yaşam standartlarını yükselttiklerini, harcanabilir gelirlerini de önemli ölçüde artırdıklarını ve artırmaya devam edeceklerini kaydetti.

Tüm kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında yüzde 6,9 artış yapıldığına, temmuz ayında da yüzde 5 artış yapılacağına dikkati çeken Ağbal, söz konusu artışlar sonucunda bu yıl kümülatif bazda yüzde 12,25 artış sağlanacağını vurguladı.

Ağbal, 2002-2016 Şubat döneminde aylık ve ücretlerde enflasyonun oldukça üzerinde artış sağlandığını belirterek, şunları kaydetti:

"2002 yıl sonundan 2016 Şubat ayına kadar enflasyon yüzde 212 oranında artarken, aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı yüzde 504 artarak 2 bin 365 liraya yükseldi ve reel olarak yüzde 94 arttı. Aile yardımı ödeneği dahil ortalama memur maaşı yüzde 389 artarak 2 bin 828 liraya çıktı, reel olarak yüzde 57 artış gösterdi. Net asgari ücret yüzde 606 artarak bin 300 liraya yükseldi ve reel olarak yüzde 126 arttı. 65 yaş aylığı yüzde 788 artarak 217 liraya çıktı ve reel olarak yüzde 185 yükseldi. Muhtar aylığı yüzde bin 235 artarak bin 300 lirayı buldu."

- "Emekli aylıklarında önemli artışlar sağladık"

Emeklilerin aylıklarında önemli artışlar gerçekleştirdiklerine işaret eden Ağbal, "2015 yılı Temmuz ayından geçerli olmak üzere SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden bin lira ve altında aylık alanların aylıklarını 100 lira tutarında artırdık, aylıkları bin lira ile bin 100 lira arasında olanların aylıklarını ise bin 100 liraya çıkardık. Memur emekli aylıklarında geçen yılın eylül ayından itibaren ortalama 100 lira tutarında, 2016 yılı Ocak ayında ise yüzde 6,9 oranında artış sağladık. 2015 yılı Aralık ayında yaptığımız düzenlemeyle ise daha önce yaptığımız artıştan yararlananlar da dahil tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarında, 2016 yılı Ocak ayında yapılan yüzde 3,8 oranındaki artışa ilave olarak, 100 liralık artış daha sağladık" diye konuştu.

Naci Ağbal, yapılan düzenlemelerle birlikte 2002 yılı sonuna göre 2016 şubat ayı itibarıyla, en düşük SSK emekli aylığının yüzde 403 artarak bin 292 liraya yükseldiğini ve reel olarak yüzde 61 arttığını söyledi.

En düşük memur emekli aylığının yüzde 330 artarak bin 618 liraya çıktığına ve reel olarak yüzde 38 arttığına işaret eden Ağbal, en düşük Bağ-Kur esnaf emekli aylığının yüzde 678 yükselerek bin 157 liraya ulaştığını ve reel olarak ise yüzde 149 artış gösterdiğini ifade etti. Ağbal, en düşük Bağ-Kur çiftçi emekli aylığının yüzde bin 297 artarak 919 liraya yükseldiğini, reel olarak yüzde 348 arttığını belirtti.

Ağbal, seçim beyannamesi ve vaatleri arasında yer alan hususları da bir bir gerçekleştirdiklerini belirterek," Bu çerçevede, emniyet mensuplarımızın maaşlarında 151 lira ila 452 lira tutarında artış sağladık. Muhtar aylıklarını bin liradan bin 300 liraya yükselttik. 2005 yılından sonra göreve başlayan yaklaşık 1 milyon 200 bin kamu çalışanımıza ilave bir derece verdik. Geçici köy korucularının ücretlerini bin liradan bin 300 liraya çıkardık" diye konuştu.

- "Tarım desteklerini artırarak devam ettirmeyi amaçlıyoruz"

Bakan Ağbal, tarım ve gıda ürünlerinde yeterli ve sürdürülebilir üretimin sağlanması, rekabet gücünün artırılarak Türkiye'nin net ihracatçı konumunun daha da güçlendirilmesi amaçlarıyla tarım sektörüne önemli oranda destek verildiğini söyledi.

Bu doğrultuda tarımsal destekleri artırarak devam ettirmeyi ve aynı zamanda tarım sektöründe gerekli yapısal dönüşümleri hızla gerçekleştirmeyi amaçladıklarını belirten Ağbal, "Tarımsal destekler için toplam 11,6 milyar lira kaynak ayırdık. 2015 yılı başlangıç ödeneklerine göre yüzde 16,4 oranında artış yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

2016 bütçesinde tarıma toplam 15,2 milyar liralık kaynak öngördüklerini anlatan Ağbal, "Bunun yanında, gübre ve yemde KDV’yi kaldırmak suretiyle ilave 2,4 milyar lira daha çiftçimize destek sağlayacağız. Böylece tarım sektörüne sağladığımız toplam destek tutarı 17,6 milyar liraya yükselmiş olacak" diye konuştu

Ağbal, tarımsal üretim maliyetlerini düşürmek için arazi toplulaştırma çalışmalarına önem verdiklerini anlatarak, "2023 yılına kadar 14 milyon hektar alanda arazi toplulaştırmasını tamamlamayı hedefliyoruz" dedi.

- "Ar-Ge projelerine ayrılan kaynağı 4,4 milyar liraya çıkardık"

Bakan Ağbal, 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi'nde, Ar-Ge projelerine ayrılan kaynağın 4,4 milyar liraya yükseltildiğine dikkati çekti.

TÜBİTAK Ar-Ge projelerine ayrılan kaynağın bir önceki yıla göre yüzde 22 artırılarak 1,2 milyar liraya çıkarıldığını belirten Ağbal, "Genel bütçeli idarelerin Ar-Ge projelerine ayrılan kaynak bir önceki yıla göre yüzde 117 artırılarak 1,5 milyar liraya, özel bütçeli idareler Ar-Ge projelerine ayrılan kaynak yüzde 27 artırılarak 2,3 milyar liraya çıkarıldı. Üniversite Ar-Ge projelerine ise 564 milyon lira kaynak ayrıldı. 2015 yılında KOBİ destekleri için yaklaşık 350 milyon lira ödenek tahsis etmişken 64. Hükümet Programı'mızda söz verdiğimiz gibi bu destek tutarını yaklaşık 3 kat artırarak 2016 yılında 990 milyon liraya çıkardık" diye konuştu.

Ağbal, 64. Hükümet Programı kapsamında, gençlerin iş gücüne hızlı bir şekilde katılımlarının sağlanması ve becerilerinin artırılması için hem genç istihdamı hem de genç girişimciliği desteklediklerinin altını çizerek, bu kapsamda, kendi işini kurmak isteyen gençlere proje karşılığı 50 bin liraya kadar karşılıksız nakdi destek verdiklerini söyledi.

Kendi işini kurmak veya geliştirmek isteyen gençlere ayrıca 100 bin liraya kadar faizsiz kredi imkanı sağladıklarını belirten Ağbal, genç çiftçilere de proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız hibe desteği verdiklerini kaydetti. Ağbal, yeni iş kuran gençlere ise 3 yıl boyunca gelir vergisi istisnası sağladıklarına değinerek, İşbaşı Eğitim Programı kapsamında ilk kez iş bulan her gençlerin maaşının bir yıl boyunca devlet tarafından karşılanacağını ifade etti.

- "SUKAP Projesi için 631 milyon lira hibe amaçlı kaynak ayırdık"

Bakan Ağbal, İller Bankası tarafından Su, Kanalizasyon ve Altyapı Projesi (SUKAP) kapsamında belediyelerin içme suyu ve kanalizasyon tesislerinin yapımının hızla devam ettiğini belirterek, "Bakanlığımız bütçesi ve İller Bankası kaynakları dikkate alınarak 2015 yılı Aralık ayı itibarıyla proje tutarı 5,8 milyar lira olan bin 23 adet iş için 2,3 milyar lira hibe, 3,5 milyar lira kredi finansmanı sağlandı. 2016 yılı bütçesinde SUKAP Projesi için 631 milyon lira hibe amaçlı kaynak ayırdık" diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.