2016 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

2016 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda
Başbakan Davutoğlu: (2) - "AK Parti siyasetinin 13 yıllık başarı hikayesinin efsanevi kurucu lideri Recep Tayip Erdoğan..."- "Külliyeyi tartışmaktansa 2019 seçimlerine iyi hazırlanın, bu sefer cesaret gösterin, kendinize güvenin meydana çıkın, kazanın seç

TBMM (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti siyasetinin 13 yıllık başarı hikayesinin efsanevi kurucu liderinin Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan olduğunu belirterek, "Külliyeyi tartışmaktansa 2019 seçimlerine iyi hazırlanın, bu sefer cesaret gösterin, kendinize güvenin meydana çıkın, kazanın seçimi, orada siz oturun. Bu kadar basit..." dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, 2016 Yılı Bütçesi üzerinde hükümet adına konuşan Başbakan Davutoğlu, 1 Kasım'dan beri hangi uluslararası platforma çıksa, başının dik olduğunu belirterek, sadece AK Parti Genel Başkanı olarak değil, seçimlerde yüzde 85 katılımla demokrasi dersi vermiş bir milletin Başbakanı olarak başının dik olduğunu ifade etti.

Meclis'i tebrik eden Davutoğlu, Meclis'in modern demokrasilerde görülmeyen yüzde 97,5 temsile sahip olduğunu vurguladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Demokrasi tarihimizin en yüksek temsili de bu Meclis'te. Bunun için bütün partileri ve bu partilere oy vermiş seçmenleri tebrik ediyorum. Ama özel bir tebriğim, özel bir gururum var, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük seçmen oyunu alıp, bu koltukları dolduran ve ülkemizin her bir yerini temsil eden yüzde 49,5 oyla tekrar milli iradeyi bu Meclis'e yansıtan AK Parti Grubu'yla gurur duyuyorum. AK Parti Grubu farklıdır. Üslubuyla, nezaketiyle onlar ayrı ama sayısal bir fark var" diye konuştu.

Davutoğlu, AK Parti'nin 1 Kasım seçimlerinde 22 milyon 959 bin 394 vatandaşın oyunu aldığını, bunun şu ana kadar alınan en yüksek oy olduğunu belirtti.

7 coğrafi bölgenin tamamında birinci ve 81 kentin 63'ünde, 970 ilçenin 740'ında, 396 beldenin 290'ında birinci sırada olduklarını anlatan Başbakan Davutoğlu, AK Parti'nin yüzde 50 üzerinde oy aldığı şehirlerin sayısının ise 44'e yükseldiğini kaydetti.

Türkiye'nin şehirlerinin yarısının, AK Parti'ye yüzde 50 üzerinde destek verdiğini, buna karşılık CHP'nin 22 şehirde yüzde 1'in üzerinde oyu alamadığını, MHP'nin 24 kentte yüzde 10'u geçemediğini anımsatan Davutoğlu, şunları söyledi:

"HDP ise -hani Türkiyelileşecek diye ümitle beklediğimiz ve bir gün bu şuura ulaşırlar diye- 58 şehirde yüzde 10'u geçememiştir, bunların 34'ünde yüzde 3'ü bile geçememiştir. Bu Meclis'e baktığımızda bütün Türkiye'yi temsil ediyor. Ben sadece dönüp AK Parti Grubu'na baktığımda Muğla'dan Artvin'e, Van'dan Edirne'ye bütün Türkiye'yi temsil eden tek partiyi görüyorum."

- "Bize emaneti verdi, size de böyle seyretmek düştü"

Davutoğlu, Genel Kurul'da bütçe görüşmelerinin nazik sürmesi dileğinde bulunarak, "Ama Sayın Kılıçdaroğlu, kendisine yakıştıramadığım ve bir daha ümit ederim olmayacak diye düşündüğüm şekilde, şöyle hitap etti: 'Bunlar, bunlar, bunlar.' Bunlar dediği Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti... Ben konuşmam esnasında kendisine Anamuhalefet Partisi lideri diye hitap edeceğim. Başka bir söz kullanmayacağım, ümit ederim bir ders alır" dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun "Bunlar Türkiye'yi yönetemez, yönetemiyor" dediğini belirten Davutoğlu, "Sayın Kılıçdaroğlu, Türkiye'yi kimin yöneteceğine millet karar verir. Bu millet, kararını 1 Kasım'da verdi. Size baktı, bize baktı, diğer partilere baktı, bize baktı. 13 yıla baktı, cumhuriyet tarihinin bütününe baktı, 'bu ülkeyi idare etse etse AK Parti idare eder' dedi, bize emaneti verdi. Size de böyle seyretmek düştü. Milleti anlamayan milleten emanet alamaz" diye konuştu.

Herhangi bir arkadaşının kendisinin yanında bir başka genel başkana nezaketsiz üslupla soru sormasına izin vermeyeceğini, zaten arkadaşlarının da böyle bir şey yapmayacağını vurgulayan Başbakan Davutoğlu'nun, "Ama grup başkanvekiliniz döndü, 'AK Parti'nin lideri kim?' diye sordu. Ben burada iken, siz burada iken... Haddi değil, bu soru onun haddi değil. Böyle bir şey söylemek istemezdim, ama madem ki kapıyı siz açtınız buyurun, meydan burası... Evet AK Parti siyasetinin 13 yıllık başarı hikayesinin efsanevi kurucu lideri Recep Tayip Erdoğan..." sözleri üzerine bakanlar ve AK Parti milletvekilleri ayağa kalkarak alkışladı.

Davutoğlu'nun, "13 yıllık genel başkanlık görevinden sonra, kurucu liderlikten sonra, parti liderliğini kendisinden ilk olağanüstü kongremizden, bizde öyle sık sık kongreye ihtiyaç kalmaz, benim kendisine hitaben 'bu bir veda değil, vefa kongresi' dediğim kongrede onurla, delegelerimizin tamamının oyunu alarak partinin yeni lideri olarak seçildim" ifadesi de AK Parti milletvekilleri ve bakanlar tarafından ayakta alkışlandı.

- "Bizde aristokrat yollardan gelenler yok"

Partisinin bütün delegelerinin oylarıyla efsanevi kurucu liderden liderliği devraldığını ifade eden Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Liderliğin gereğini her an yaparım. Benim liderliğe gelişimde kaset oyunları olmadı, olmayacak. Ben hiçbir zaman, onurla devraldığım, sadece siyasi dostluk anlamında değil dünyevi ve uhrevi kardeş gördüğüm liderden, 'aman ondan bahsetmeyin' diye daha önceki genel başkanlar hakkında da konuşulmasına izin vermem. Ben onurla bir görev aldım, onurla yapıyorum, günü geldiğinde de bir başka kardeşime onurla devredeceğim. Aramızdaki fark bu... Bizde az kongre yapılır, vakti, yeri geldiğinde yapılır. Ama şimdi arkadaşlar çok zorladılar. Dolayısıyla şimdi sormak vakti değil mi, hani Türkiye'yi biz yönetemiyoruz ya iddiaya göre. İki ayda yaptıklarımızı biraz sonra sayacağım, hangi vaatleri yerine getirdik. 10 Aralık'ta ilan ettim, bir hafta sonradan itibaren 1 ay, 3 aylık, 6 aylık, bir yıllık... Son istatistiği söylüyorum, 3 aylık verdiğimiz sözlerin iki ayında, vaatlerimizin yüzde 82'sini, reformlarımızın yüzde 50'sini yaptık. Peki, iki aydır CHP neyi tartışıyor. Acaba bu Meclis'in ilk başkanı olan Gazi Mustafa Kemal'in resmi bir odadan indi mi inmedi mi ona karar verecek. Siz bırakın, kurultay oyunları oynamaya devam edin, biz ülkeyi yönetmeye devam edeceğiz. Grup başkanvekilimizin dediği gibi inşallah 14'ten 41'inciye kadar, daha sonrasına kadar da bu emanet elden elde onurla taşınacak. Kimse de bir önceki genel başkana, liderine saygısızlık yapmayacak, kimse de bir sonrakine emaneti devrederken gözü arkada kalmayacak. Şunu da bu Meclis'in nezaketine, zerafetine yakıştıramıyorum, Cumhurbaşkanımız yüzde 52 oyla, milletten destek alarak gelmiş bir Cumhurbaşkanıdır. Eleştirebilirsiniz, beni eleştirdiğiniz gibi.... Ama bu vakayı kimse örtbas edemez."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, külliye tartışmasına işaret ederek, muhalefetin "saray", kendilerinin "külliye" dediğini belirterek, "Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, milletin malıdır. Biz hiçbir yere babamızdan miras gelmedik. Cumhurbaşkanımız bir reisin, bir kaptanın oğlu, ben bir esnafın oğluyum. Bizde aristokrat yollardan gelenler yok. Biz milletten güven ala ala bu yolları katettik. Bir gün gelecek Cumhurbaşkanımız da kendisinden sonraki cumhurbaşkanına orayı onurla devredecek. Fark şu...Siz 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendiniz cesaret edemediniz meydana çıkamadınız, bir çatı aday buldunuz, bir işe yaramadı. Şimdi size söylüyorum, külliyeyi tartışmaktansa, 2019 seçimlerine iyi hazırlanın, bu sefer cesaret gösterin, kendinize güvenin, meydana çıkın, kazanın seçimi, orada siz oturun. Bu kadar basit..." ifadesini kullandı.

Siyasetin cesaret işi olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

" Siyaset er kişinin...Er kişi derken hanımları ayırt ederek söylemiyorum. Bizde er kişi gerçek anlamda yüreği olan kişidir. Hanım veya erkek. 2014'te meydana çıkmaktan korktuysanız vebali niye Cumhurbaşkanımızda veya başkalarında ararsınız? Çıkın meydana, işte buradayız. 2019'a da yeterli süre var, hazırlanın. Kongreden vakit bulurlarsa tabii..."

(Sürecek)


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.