2016 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulunda

2016 yılı  bütçesi TBMM Genel Kurulunda
Başbakan Yardımcısı Elvan:- "Sayın Cumhurbaşkanımızın görevi devraldığı günden bugüne kadar toplam harcama miktarına baktığımızda, örtülü ödenek de dahil 500 milyon liradır ve daha önceki dönemlerden daha azdır" - "İş gücünde esneklik olarak getirilen düz

TBMM (AA) - Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevi devraldığı günden bugüne kadar örtülü ödenek de dahil olmak üzere toplam harcama miktarının 500 milyon lira olduğunu belirtti. Elvan, söz konusu miktarın önceki dönemlerden daha az olduğunu söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, Başbakanlık ve bağlı kurumların bütçeleri üzerinde Hükümet adına konuşan Elvan, Türkiye’nin son 14 yılda her alanda büyük başarılara imza attığını, kronik olarak bilinen ve yıllarca konuşulan birçok meselenin kendi dönemlerinde çözüldüğünü ifade etti. Elvan, AK Parti hükümetlerinin Cumhuriyet tarihinde hiçbir partiye nasip olmamış kurumsal sürekliliğe, reform hafızasına ve tecrübesine sahip olduğunu ifade ederek, kritik alanlarda yapacakları reformlarla milletin kendilerine verdiği yetkiyi en iyi şekilde kullanacaklarını, geleceğin Türkiyesini inşa için çaba sarfedeceklerini söyledi.

"Reformlarımız sonucunda daha özgür,daha demokratik, daha rekabetçi ve insan odaklı bir anlayış içinde refahını yükselten ve daha adil gelir dağılımına sahip Türkiye'ye ulaşma idealini sürdüreceğiz" diyen Elvan, demokratikleşme ve adalet, eğitim, kamu yönetimi, kamu mali yönetimi ve reel ekonomide köklü dönüşümle öncelikli dönüşüm programları olmak üzere 6 temel alanda reformları yoğunlaştıracaklarını anlattı.

Elvan, "Önümüzdeki dönemde herkesin inandığı gibi yaşayabildiği, fikirlerini özgürce ifade edebildiği, refaha katkıda bulunduğu ve refahtan hak ettiği payı alabildiği, emniyet ve huzur içinde yaşayan, şeffaflığın ve hesap verebilirliğin esas alındığı toplum yolunda var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Her alanda olduğu gibi ekonomi alanında da yeni bir döneme girdiklerini belirten Elvan, bir yandan makroekonomik istikrar ve kazanımları güçlendirirken diğer yandan da mikroekonomik ve sektörel dönüşümlere odaklanacaklarını söyledi. "Son 14 yılda üst orta gelir grubuna yükselttiğimiz ülkemizin, yüksek gelir grubuna girmesi de temel hedeflerimiz arasında yer almakta" diyen Elvan, 1 Kasım seçimleri öncesinde verdikleri vaatlerin yüzde 82'sini tamamladıklarını, mart ayı sonu itibarıyla tamamını gerçekleştirmiş olacaklarını söyledi.

Elvan, "Biz kendimize güveniyoruz; neyin sözünü verdiysek hepsini teker teker gerçekleştireceğiz" dedi.

- "Kalkınma Bankasını bu çerçevede yeniden yapılandıracağız"

En önemli alanlardan birinin imalat sanayi olduğunu belirten Elvan, "Şu anda üretimi artırmaya yönelik üretim eksenli bir kanun tasarısını Hükümetimiz hazırlıyor, önümüzdeki günlerde bunu sizlerin huzuruna getireceğiz. Yatırımın teşviki ve proje bazında finansman sağlayan mekanizmaların oluşturulması için biz kalkınma bankacılığına çok önem veriyoruz. Kalkınma Bankasını bu çerçevede yeniden yapılandıracağız ve özellikle yatırımcılarımızın önünü açabilecek bir finansman mekanizmasına dönüştüreceğiz" dedi.

Lütfi Elvan, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik önemli düzenlemeler olacağını ifade ederek, "İnşallah önümüzdeki günlerde yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik bir paketi sizlerin huzuruna getireceğiz ve bu kapsamda şirket kurma, şirketlerin tasfiyesi, karar alma süreçlerinin hızlandırılması, özellikle arsa maliyetlerinin düşürülmesi, yatırım ortamının daha da iyileştirilmesine yönelik düzenlemelerimiz olacak" diye konuştu.

Elvan, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik bir başka düzenleme daha yaptıklarını ifade ederek, geçmişte müsteşarlar düzeyinde olan Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu üyelerinin bakanlar düzeyine çekildiğini, TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, DEİK, TİM ve YASED Başkanı'nın da kurul üyesi olarak yer aldığını, bir taraftan kamu diğer taraftan özel kesimin bir araya gelip yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik önemli kararlar alacaklarını söyledi.

Yüzde 15'ler seviyesinde olan tasarruf oranını yüzde 20'lerin üzerine çıkarmak zorunda olduklarını anlatan Elvan, "Tasarruf oranımızı artırmaya yönelik de bazı tedbirlerimiz var. Bunların başında, bireysel emeklilikte otomatik katılım sisteminin uygulamaya konulması ki bununla ilgili pilot çalışmamızı tamamladık" dedi.

- "Kayıt dışılık oranı önümüzdeki günlerde daha da düşecek"

Çalışma hayatı ve iş gücü piyasalarına yönelik gündeme getirmesi gereken bazı hususlar olduğunu anlatan Elvan, bunlardan birinin işletmelerin rekabet gücünün artırılması, işçilerin hakkının korunması ve istihdamı artırmak olduğunu kaydetti.

Elvan, kamuoyunda esnekliğin artırılmasının işçiler aleyhine bir gelişmeymiş gibi gösterilmesinin anlamsız olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"İş gücünde esneklik olarak getirilen düzenlemeler kayıt dışılığı azaltıcı, iş güvencesini artırıcı, hatta sendikalaşmayı artırıcı düzenlemelerdir. Kayıt dışılık konusunda çok önemli başarılar elde ettik. 2002 yılında kayıt dışılık oranı yüzde 52,1'dir, bugün yani 2015 sonu itibarıyla kayıt dışılık oranı yüzde 32,6'dır. Bu kayıt dışılık oranı önümüzdeki günlerde daha da düşecektir. Meclise sunduğumuz çalışma hayatıyla ilgili yasa tasarısı, süreklilik arz etmeyen işlerde genellikle kayıt dışı çalışan vatandaşların kayıt altına alınarak sosyal güvenceli bir şeklide istihdam edilmeleri sağlanacaktır. Evde çalışma imkanı, tele çalışma imkanı, uzaktan çalışma imkanını da getiriyor. Özellikle kadınlarımızın ve engellilerimizin kayıt altına alınması, bu tasarıyla gerçekleşecek olan hususların başında geliyor."

- "STK'ların hangi mesuliyeti var?"

Elvan, İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ile ilgili tasarıya dikkati çekerek, Kurul üyelerinin atamasıyla ilgili olarak eleştiri getirildiğini söyledi. Avrupa ülkelerinden kurul üyelerinin atamaları konusunda bilgi veren Elvan, "Bu kurumlarla ilgili olarak hesap verecek olan makam iktidardır. Sivil toplum kuruluşları atama yapsın deniyor. Sivil toplum kuruluşunun o kurum üzerinde hangi mesuliyeti var? Elbette, biz o sivil toplum kuruluşlarına danışacağız, işbirliği yapacağız, danışma kurulu oluşturacağız ama milletin seçmiş olduğu Hükümet hesap vermek zorunda. Dolayısıyla, hesabı ben vereceksem, sorumluluğu da ben almak zorundayım. İşlevsel olarak bağımsızlığında herhangi bir aksama söz konusu olursa o zaman sizin de Hükümete hesap sormanız gayet doğaldır" diye konuştu.

Türkiye İnsan Hakları Kurumu konusunda akreditasyon için 11 Ocak'ta akreditasyon için ICC Sekretaryasına başvuru yapıldığını belirten Elvan, 9-13 Mayıs tarihlerinde değerlendirmenin ilgili alt komisyonda yapılacağını bildirdi.

Elvan, Demokrasi Endeksi ile ilgili çalışmayı Economist dergisinin yaptığını hatırlatarak, "Bir uluslararası kuruluş değil, uluslararası organizasyon değil. Economist dergisi partimiz, Hükümetimiz, Türkiye aleyhine 5-6 yıldan beri inanılmaz bir propaganda yapıyor. Ben buna mı inanırım, bu derginin yapmış olduğu çalışmaya mı inanırım? Nasıl inanırım buna? Bunu kabul edebilmemiz mümkün değil" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın göreve geldiğinden bugüne kadar 2,5 milyar lira harcadığının ifade edildiğini belirten Elvan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın görevi devraldığı günden bugüne kadar toplam harcama miktarına baktığımızda, örtülü ödenek de dahil 500 milyon liradır. 2,5 milyar lira değildir. Ben gerçekleşmeyi söylüyorum. Siz oradaki binde 5 rakamı üzerinden çarpıyorsunuz, 2,5 milyarı buluyorsunuz, siz fiili gerçekleşmeye bakacaksınız. Sadece ve sadece örtülü ödenek dahil 500 milyon liradır ve daha önceki dönemlerden daha azdır" diye konuştu.

Elvan, "Bilal Erdoğan alet edilerek tamamen gerçek dışı, yalan bir haber üzerinden Bulgaristan'a para gönderildiği" iddiasının tamamıyla asılsız, yalan ve iftira olduğunu ifade etti. Elvan, "64 basın mensubunun ceza infaz kurumlarında bulunduğunun" ifade edildiğini hatırlatarak, "64 kişiden sadece 3'ünün basın kartı bulunuyor. Basın kartı bulunan Yaşar Oflaz kaynak göstermeksizin yeniden yayın suçundan Afyonkarahisar Açık Cezaevinde hükümlü olarak bulunuyor. Diğer 63 kişi ise silahlı örgüte üye olma, silahlı yağma, kasten öldürme, uyuşturucu madde ticareti, zimmet, resmi belgede sahtecilik ve dolandırıcılık gibi nitelikli ve yüz kızartıcı suçlardan dolayı ceza infaz kurumlarında tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.