2016 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulunda

2016 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulunda
AK Parti'li Kaya, partisine kırmızı kart çıkartan CHP'ye, "Ben size kırmızı kart göstermeyeceğim, milletin çıkardığı kartı göstereceğim" diyerek, üzerinde "Milletin kartı" yazılı ve milletvekili dağılımını gösteren Türkiye haritasını gösterdi - MHP Grup B

TBMM (AA) - AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, partisine kırmızı kart çıkartan CHP'ye, "Ben size kırmızı kart göstermeyeceğim, milletin çıkardığı kartı göstereceğim" diyerek, üzerinde "Milletin kartı" yazılı ve milletvekili dağılımını gösteren Türkiye haritasını gösterdi.

TBMM Genel Kurulunda görüşülen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ile bu bakanlıklara bağlı kurumların 2016 yılı bütçeleri üzerinde, AK Parti'li milletvekilleri söz aldı.

AK Parti Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam, 6. büyük bütçe olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının bütçesinde geçen yıla göre yüzde 35'lik artış olduğuna işaret ederek, iktidarlarında ilk kez kadına pozitif ayrımcılığı anayasal güvence altına aldıklarını, kadınların iş gücü piyasasına girmesini sağladıklarını belirtti.

AK Parti Antalya Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç, 24. Dönemde ailenin korunması ve kadına yönelik şiddeti önleme konusunda yasalar çıkarttıklarını anımsatarak, "Yapılanlara rağmen kadına yönelik şiddeti önleme konusunda Türkiye istediğimiz seviyede değil. Ancak güzel gelişmeler var. Şiddeti önleme merkezleri, kadınların terlikle evden çıktıkları zaman gidebilecekleri bir yer" dedi.

43 ilde kadına şiddeti önleme merkezleri kurduklarını vurgulayan Enç, 3 bin 400 kapasiteli bin 374 kadın konukevi olduğunu kaydetti.

AK Parti İzmir Milletvekili Kaya, AK Parti olarak imtiyazı değil adaleti, üstünlerin hukukunu değil hukukun üstünlüğünü ilke edindiklerini söyledi.

2002 yılında adli yargıda 3 bin 581 olan mahkeme sayısının 2016'da 6 bin 311'e, idari yargıda 146 olan mahkeme sayısının 206'ya yükseltildiğini belirten Kaya, "2002'de hakim, savcı sayısı 9 bin 349 iken 2016 yılı şubat ayı itibarıyla bu sayı 14 bin 712 oldu. Personel sayısı 2002 yılında 26 bin 274 iken bu sayı 2016 yılı şubat ayı itibarıyla 58 bin 230 oldu" ifadesini kullandı.

- "17-25 Aralık darbe girişimine seçimlerde cevabı vermiştir"

Kaya, en büyük adaletin milletin vicdanı olduğuna değinerek, şöyle konuştu:

"Milletin vicdanı tek parti döneminden sonra Demokrat Partiyi, 1960 darbesinden sonra Adalet Partisi'ni, 1980 darbesinden sonra merhum Özal'ı ve 28 Şubat darbesinden sonra da 28 Şubatın bizatihi mağduru Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı ve AK Parti'yi iş başına getirmiştir. Bu yürekli milletin hak üzerine olan vicdanı, 17-25 Aralık yargı ayaklı darbe girişimine, ihanet şebekelerine seçimlerde gerekli cevabı vermiştir."

Kaya, CHP'nin, "yenildiniz, yenildiniz, yenildiniz" diyerek önceki görüşmelerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bakanlara "kırmız kart" çıkarttığını anımsattı.

"Ben CHP'ye kırmızı kart göstermeyeceğim. Bizim için esas olan milletin hakemliğidir. CHP'ye milletin çıkardığı kartı göstereceğim" diyen Kaya, üzerinde "Milletin kartı" yazılı Türkiye haritasını gösterdi. Kaya, "İşte bu kartta da gördüğümüz üzere, yedi coğrafi bölgenin tümünde AK Parti birinci parti, 81 ilin 63'ünde birinci parti AK Parti. Bu tabloya göre yenildiniz, yenildiniz, yenildiniz" dedi.

- "Cumhurbaşkanı'nı kınayanları iki yüzlü buluyorum"

Mahmut Atilla Kaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Partililerin Anayasa Mahkemesi hakkındaki değerlendirmelerini kınayanları ikiyüzlü bulduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu ikiyüzlülüğü ben de kınıyorum. Hiçbir demokrasi ve hukuk anlayışı teröre ve şiddete prim vermez. Gazeteciliği kılıf olarak kullanıp ülkesini arkasından hançerleyenler, casusluk yapanlar, yargıyı istismar edip milli iradeye ve demokrasiye kumpas kuranlar, aynı şekilde anayasanın vermiş olduğu dokunulmazlık zırhına sığınıp bu yüce Meclisin çatısı altında terör yardakçılığı yapanlar, sırtını PKK'ya, YPG'ye dayayanlar tarih önünde olduğu gibi hukuk çerçevesinde de bunun hesabını ödeyeceklerdir."

Sataşma gerekçesiyle kürsüye gelen HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan'ın ilk gün gazetecilerin tahliye olmasından duyduğu sevinci belirttiğini, ancak iki gün sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından sonra 180 derece dönüş yaptığını iddia etti.

Baluken, "Sizin kafanız karışık. Bir karar vermeniz lazım. Bir bakan, Binali Yıldırım'ın yanında oturup farklı konuşup, Davutoğlu'nun yanında oturunca farklı konuşuyorsa burada sizin aranızdaki bir çatışma gün yüzüne çıkmış oluyor. Saray ile hükümet arasında çatışma var, hükümetin de kendi arasında derin bir yarılma var. Davutoğlu'na yakın bakan ayrı konuşuyor, Binali Yıldırım'a yakın bakan ayrı konuşuyor" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da ikiyüzlülüğün ne olup ne olmadığının en güzel örneğini, bir iki gündür iktidar milletvekillerinin fazlasıyla verdiğini savunarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Mahkeme kararlarına saygı duymuyorum" lafının sineye çekilebileceğini, ancak "uymuyorum" deme haddi ve hakkı olmadığını ileri sürdü.

- "Devirdiği çamları nasıl tamir edeceğinizin şaşkınlığı içindesiniz"

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da anayasa ile göreve seçilen bir Cumhurbaşkanı'nın "mahkeme kararına saygı duymuyorum" diyemeyeceğini söyledi.

Akçay, AK Parti'ye yönelik, "Cumhurbaşkanı'nın devirdiği çamları nasıl tamir edeceğinizin şaşkınlığı içindesiniz. Bazı bakanlar diğer bakanların tam tersi konuşuyor. Cumhurbaşkanı, AK Parti Grubu'nun ve iktidarın başında küp olmuş durumda, küp gibi duruyor, ciddi bir rahatsızlık da yaratıyor. Her gün ne diyeceği meçhul ve konuşunca da AK Parti'yi ve hükümeti açığa düşürüyor hep. İnsan hukuk tanımıyorsa hiç bir şeyi tanımaz, böyle bir şey olamaz. Anayasayı tanıyacaksınız, saygı duyacaksınız" ifadesini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır ise AK Parti'de kafa karışıklığı olmadığını, kafalarının net olduğunu belirterek, parti içerisindeki farklı yaklaşımların zenginlikleri olduğunu bildirdi.

- "Buradan size ekmek çıkmaz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi kararına "saygı duymadığını beyan ettiğini" belirten Çakır, "Bu onun görüşüdür, biz de bu bu karara saygı duyuyoruz. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesine laf etmemiştir, aldığı karara laf etmiştir. Grup Başkanvekilimiz Bülent Bey de 'cezavinde yatan birisinin dışarı çıkmasından memnuniyet duyarım' dedi. Bu çok insani bir şeydir. Daha sonra ise 'fakat yargılama henüz bitmemiştir' demek suretiyle başka bir hususu ifade etti. Çelişen bir durum yoktur" diye konuştu.

Çakır, HDP'li Baluken'e yönelik de "Buradan size ekmek çıkmaz. AK Parti kaya gibi dimdik ayakta durmaktadır" sözlerini kullandı.

AK Parti Ordu Milletvekili Oktay Çanak ise AK Parti döneminde hukuk ve yargı alanında yapılan reformları anlattı.

Muhalefetin bütçe görüşmeleri başladığı andan itibaren Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik çok çirkin sözler söylediğini ifade eden Çanak, şunları kaydetti:

"Aslında maksat Cumhurbaşkanımızın Anayasa Mahkemesi ile ilgili söylediği sözler değil, maksat Sayın Cumhurbaşkanımızı milletin nezdinde yıpratmak. Deniz Gezmiş'e, Adnan Menderes'e idam kararı veren mahkemeye, mahkeme kararına saygı duyuyor musunuz? Cumhurbaşkanımız Ordu'da yüzde 67 oy alarak seçildi. Bu oran Rize'de yüzde 80. Ne yaparsanız yapın Cumhurbaşkanımızı bu milletin kalbinden, AK Parti'nin yaptığı hizmetleri de bu milletin aklından çıkaramayacaksınız. Çünkü, bu millet Recep Tayyip Erdoğan'ı ne kalbinde seviyor ne de aklıyla. Olur ya bir gün kalp durur. Bu millet Recep Tayyip Erdoğan'ı ruhuyla seviyor."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.