2016 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

2016 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak:- "Türkiye Cumhuriyeti'nin, dünyada ilk terör örgütü ilan ettiği DAEŞ örgütüyle ticaret ilişkisi içerisinde bulunduğu iddiası, bu ülkeye ihanet içerisinde olan paralel başta olmak üzere şerefsiz örgütlerin propaga

TBMM (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Türkiye Cumhuriyeti'nin, dünyada ilk terör örgütü ilan ettiği DAEŞ örgütüyle ticaret ilişkisi içerisinde bulunduğu iddiası, bu ülkeye ihanet içerisinde olan paralel başta olmak üzere şerefsiz örgütlerin propagandasıdır" dedi.

Albayrak ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, TBMM Genel Kurulundaki bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Eroğlu, Bursa'daki göletlerle ilgili "Bursa'da göletlerin sayısı bir elin parmakları kadar değildi ama şu anda 15 tane işletmede, 4 tane iş halinde, ayrıca plan ve projede olan göletler var. Bütün göletleri yapacağız. Bursa'nın içme suyu için Nilüfer Barajı'nı yaptık, Çınarcık Barajı'nı bitirdik" diye konuştu.

Bakan Eroğlu, Mudanya'da yanan 170 hektarlık alanın tamamına 107 bin 500 fidan dikildiğini belirtti.

Muhalefetin, bakanlığın karnesinin zayıf olduğunu söylediğini ifade eden Eroğlu, "Karneye herhangi bir not vermek sizin vazifeniz değil, bu notu millet verir. Millet de veriyor bize. Yüzde 49,5 oyla da iki kişiden birisi AK Parti'li. 2019'da da bütün Türkiye'nin tamamı inşallah AK Parti'yi oy verecek" ifadelerini kullandı.

- Elektrik faturalarındaki kalemler

Bakan Albayrak da muhalefetin, "elektrik faturaları ve elektriklerin kesilmesiyle" ilgili soruları üzerine, şöyle konuştu:

"Elektrik şebeke sistem alt yapısı 30-40 yıllık. Türkiye'nin 15-20 bin megavat kapasitesine göre yapılmış bu şebekeler, artık bugünkü kapasiteye karşılık vermiyor. Bugün 73 bin megavat kurulu gücü olan Türkiye'de, farklı bölgelerdeki trafo, şebeke iletim hatlarında kaçaklar, çatlamalar, patlamalar, trafo noktasında bu sıkıntıları beraberinde getiriyor. Biz bununla ilgili 2016 yılı başı itibarıyla, gelecek beş yıllık, 21 dağıtım bölgesine dayalı 18 katrilyonluk yatırım planı açıkladık."

Berat Albayrak, elektrik faturalarındaki kalemlerin 2015 yılı ile karşılaştırılmasını isteyerek, "1 Ocak 2016 itibarıyla elektrik faturasındaki son kaleme bakın, kullanılan elektrik kilovatsaatine bölün, 1 kilovat elektrik ne kadar bunu hesaplayın. Bir de 2015 yılına bakın. Geçtiğimiz yıl çıkan yasayla birlikte sekiz tane kalem dağıtım bedeli kaleminde toplanarak gösteriliyor artık. Bunu topladığınızda ortaya çıkan faturaya göre kilovatsaat olarak, 13 sene öncesiyle kıyasladığınızda, Türkiye hane halkına göre, hala Avrupa'nın 3. veya 4. en ucuz elektrik tüketen ülkelerinden biri" değerlendirmesinde bulundu.

Dünyadaki bor tüketiminin yüzde 85'inin cam, seramik, tarım ve temizlik sektöründe kullanıldığına işaret eden Albayrak, Türkiye'nin 110 ülkeye, 400'den fazla kuruma bor ihraç ettiğini söyledi. Albayrak, Türkiye'deki bor madenlerinin özelleştirilmesiyle ilgili bir gündemlerinin olmadığını ifade ederek, "Herkes müsterih olsun, yerli olarak üretmeye devam edeceğiz" dedi.

- "Işıkları söndürelim, Genel Kurulu bir tane ampulle ışıklandıralım"

Dünyada 100'den fazla inşaat halinde nükleer santral olduğunu, İngiltere dahil Avrupa'nın birçok ülkesinin topraklarında nükleer santral inşa edildiğini vurgulayan Albayrak, şunları kaydetti:

"Deniyor ki Fukuşima. Evet, Fukuşima'da kaza oldu. Sonra? Japonya bütün santralleri kapadı ama aralık ayı itibarıyla, durdurduğu santrallerin hepsini tekrar faaliyete geçirip elektrik üretimine devam ediyor. İsveç yüzde 40'tan fazla elektrik üretimini nükleerden, Finlandiya yüzde 35'ten fazlasını nükleerden, Fransa yüzde 70'ten fazlasını nükleer elektrik enerjisiyle üretiyor.

Biz bundan sonraki süreçte, Türkiye'ye 'o olmasın, bu olmasın', 'rüzgar yapmayalım kuş yollarına', 'güneş yapmayalım bilmem nereye', 'hidroelektrik yapmayalım'… O zaman bütün bu ışıkları söndürelim, Genel Kurulu bir tane ampulle ışıklandıralım. Gaz lambasıyla… Birileri hem muasır medeniyet seviyesine çıkmamızı her zaman dile getirecek hem de 'muasır medeniyetin yaptığı santralleri, nükleer santralleri, enerji santrallerini biz yapalım' dediğimiz zaman, buna karşı çıkacaksınız. Bu, statükocu, yasakçı zihniyettir."

Bakan Albayrak, "Türkiye Cumhuriyeti'nin, dünyada ilk terör örgütü ilan ettiği DAEŞ örgütüyle ticaret ilişkisi içerisinde bulunduğu iddiası, bu ülkeye ihanet içerisinde olan paralel başta olmak üzere şerefsiz örgütlerin propagandasıdır. Bu propagandayı bu çatı altında dillendirip Türkiye'yi terör örgütüyle ilişkilendirmek en ufak tabirle maalesef ve maalesef acziyettir" ifadelerini kullandı.

Daha sonra Orman ve Su İşleri, Gümrük ve Ticaret ile Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlıkları ile bağlı kuruluşlarının 2016 bütçeleri ve 2014 kesin hesapları kabul edildi.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, birleşimi saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.