2016 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulunda

2016 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulunda
Milli Savunma Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2016 yılı bütçeleri kabul edildi

TBMM (AA) - Milli Savunma Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2016 yılı bütçeleri TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bakanlıklarının bütçeleri üzerinde genel kurulda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bakan Çelik, personel alımıyla ilgili soruyu yanıtlarken, "Atama müjdesi bekleyen 2 bin 71 gıda, ziraat, veteriner, harita mühendisi personelin bu yıl içerisinde alınacağını, bin sözleşmeli personelin de ilgili kuruluşlara alınacağını bütçe vesilesiyle ifade etmek istiyorum" dedi.

Demre'de afet yerine gittiğini belirten Çelik, sigortalı 300 üreticiye 20 milyon lira ödemenin yapılmakta olduğunu, afet ödeneği tahsisi için Başbakanlık Ekonomik, Sosyal ve Kültürel İşler Başkanlığına bilgi verildiğini, sigortalı olmayanlarla ilgili çalışmanın sürdürüldüğünü bildirdi.

Çelik, bir soru üzerine, "52 ilimizin yem bitkileri desteği ocak ayında 190 milyon lira olarak ödenmiştir, geri kalan illerimizin desteği bugün itibarıyla ödenmeye başlanmıştır" diye konuştu.

"Pamuğa destek verecek misiniz?" sorusuna karşılık Çelik, " 2014 yılında kilograma 55 kuruş olan desteğimiz, 65 kuruş olarak geçtiğimiz yıl uygulandı, yüzde 20'lik bir artışla. Önümüzdeki yıl da ekolojik ve ekonomik olarak en uygun havzalarda, yani havza bazlı üretime geçeceğiz, pamuğa desteğimizin devam edeceğini ifade ediyorum" ifadesini kullandı.

Çelik, at ıslahı faaliyetlerinde küçülmeye gidilmesi nedeniyle Jokey Kulübünde sistemdeki küçülmeden dolayı işçi çıkışlarının söz konusu olduğunu söyledi.

Bakan Çelik, patates üretimiyle ilgili bir soruya yanıt verirken, "2014 yılında 4,1 milyon ton patates üretimi varken, 2015 yılında 4,7 milyon ton oldu. Yüzde 14'lük bir artış söz konusu. Aylık tüketimimiz 300 bin ton. Stokta şu anda 710 bin ton patatesten bahsediliyor. İki aylık bir patates stoğu var. Milletvekili arkadaşlarımız sıkı bir şekilde her gün kapımızda. Takip ediyoruz, Ekonomi Bakanlığımızla görüşüyoruz. Gerekirse, ihracatıyla ilgili atılması gereken bir adım söz konusuysa buna hazırlıklarımızın olduğunu ifade etmek istiyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Tarım danışmanlığının bu yıl itibarıyla devam ettiğini belirten Çelik, okullara kuru üzüm verilmesine devam ettiklerini dile getirdi.

-"Burada üreticinin aleyhine atılacak adımların karşısında devleti, hükümeti bulurlar"

Çelik, fındıkla ilgili Trabzon'da toplantı yaptıklarını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Rekolte tahminini üç kesim yapıyor. Biri yükseltiyor, biri düşürüyor ve burada yine pazarı sarsıcı oyunlar oynanıyor. Aldığımız karar, fındığın rekoltesi 1-7 Haziran tarihleri arasında Bakanlık tarafından yapılacak. TMO etkin hale getirilecek. 'Ben, emanet bırakmak istiyorum' diyenlere fındığı TMO'ya bırakma imkanı getiriyoruz. Fındık bahçelerinin yenilenmesiyle ilgili düğmeye bastık, hızlı bir şekilde bahçelerin yenilenmesini sağlayacağız. Üretici, birlik, konsey ve ihracatçı zincirini kırmamamız gerekiyor. Fındıkta tekelden bahsediliyor. Ben, diyorum ki üretici-birlik-ihracatçı zinciri kopmamalı. İhracatçıyı üreticiden, üreticiyi ihracatçıdan koparmak doğru değil. Tekel oluşturmayla ilgili bize gelen şikayeti Rekabet Kurumuna taşımış bulunmaktayız. Elde edeceğimiz verilere göre hareket edeceğimizi bilmenizi istiyoruz. Çiftçilerin tümüyle ilgili söylediğimiz fındık için de geçerlidir. Burada üreticinin aleyhine atılacak adımların karşısında devleti, Hükümeti bulurlar."

Çelik, etle ilgili politikalarının hayvancılığı geliştirmek, hayvan sayısını artırmak olduğuna işaret ederek, "Et ithal ederek gerçek olmayan fiyatların altında bir et satışı söz konusu değildir. Hayvan varlığımızı artırarak yolumuza devam edeceğiz. 'Ağılları doldurun' diyorum" dedi.

- "219 şehidimiz var"

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bakanlığının bütçesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, "20 Temmuz 2015'ten 2 Mart 2016 tarihi itibarıyla 219 şehidimiz var" diye konuştu.

ATAK helikopterinin transmisyonunun özel bir şirkete verilmediğini ifade eden Yılmaz, doğrudan İtalya'dan geldiğini, TUSAŞ tarafından monte edildiğini kaydetti.

Sığınmacıları "kanser" gibi değerlendirmediklerini, kendilerinin "açık kapı" politikasını tuttuklarını söyleyen Yılmaz, "Hepimiz bir yerden geldik. Öyle olsaydı ne Kafkasya'dan gelirlerdi ne Balkanlardan gelirdi ne de Orta Doğu'dan gelirdi. Ne Polonezköy olurdu ne Arnavutköy olurdu ne Yeni Bosna olurdu. Ne Pir Sultan Abdal gelirdi ne Mevlana, Belh'ten gelirdi. Burası herkesin vatanıdır. Bunları engelleme gibi bir şey düşünmüyoruz. Açık kapı politikamız var, bizim düşüncemiz bu. Biz bunu yaparız da bir başka parti iktidara geldiğinde sınırları kapatabilir veya kuzeyden geleni alıp güneyden gelene kapatabilir, o da ayrı bir siyasi tercih" sözlerine yer verdi.

Göç sorununu kendi ili olan Sivas'ın da yaşadığına işaret eden Yılmaz, şunları dile getirdi:

"Bu kaçınılmaz bir sonuç. Köylerden şehirlere gitmek dünyanın her yerinde var. Londra'nın, Paris'in nüfusu diğer yerlerden, kırsal alandan çok fazladır. İstanbul, Ankara ve İzmir'in de diğer kırsaldan çok fazla olması normaldir. Bugün ister Amerika'da ister Avrupa'da kırsalda yaşayanların oranı yüzde 2, yüzde 3, yüzde 5'tir. Türkiye'de ise kırsalda yaşayanların oranı yüzde 20'nin üzerindedir. Eğer, Türkiye gelişmiş 10 ülke arasında yer alacaksa ekonomik bakımdan, mutlaka kırsalda yaşayan sayısını azaltmak durumundadır. Ancak köyde yaşayanları tutabilmek için ise kırsal kalkınmayı mutlaka gerçekleştirmemiz lazım. Köylümüzü mutlaka sulu tarımla buluşturmak lazımdır. Sivas'taki bir köyde, gölet yapılmadan önce göç olurken gölet yapıldıktan sonra hiçbir göçün olmadığını bizzat gördük. Kırsal kalkınma ancak tarımdaki veya kırsal alanda yaşayan nüfusu tutmaktır."

Şehit yakınları ve gazilerin özlük haklarına yönelik de Yılmaz, konunun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının görev alanı içerisinde olduğunu ifade etti.

"Geçmişle kıyaslanamayacak derecede birçok talepleri yerine getirdik ancak muhakkak yeni yeni talepler de vardır, bunlar için de elimizden geleni yapıyoruz" diyen Yılmaz, kendisini ziyaret eden şehit ve gazi yakınlarının, "Şehit ve gazilere tanınan haklar bütün batı ülkelerinden daha fazla Türkiye tarafından sağlanıyor" dediklerini anlattı.

Yılmaz, "Amerika, Fransa, İtalya'nın yurt dışında operasyonları var. Oralardaki ölenlerine kendi devletleri ne tanıyorlarsa, bizim eksik tanıdığımız varsa, bana, 'Fransa bunu tanıyor' derseniz, biz bakarız, doğruysa hepsini yerine getiririz" ifadesini kullandı.

Görüşmelerin ardından Milli Savunma Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2016 yılı bütçeleri ve 2014 yılı kesin hesapları oylanarak kabul edildi.

Meclis Başkanvekili Pervin Buldan, birleşimi saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.