2016 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

2016 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda
AK Parti Denizli Milletvekili Özkan:-"Daha hızlı ekonomik gelişme, daha kalıcı kalkınma ve daha hızlı büyüme hedefleri için istikrar üreten başkanlık sistemine dayalı, sivil, demokratik bir anayasayı hayata geçirmek en büyük zaruretimizdir" -CHP'li Tanal'

TBMM (AA) - AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan, "Daha hızlı ekonomik gelişme, daha kalıcı kalkınma ve daha hızlı büyüme hedefleri için, istikrar üreten başkanlık sistemine dayalı, sivil, demokratik bir anayasayı hayata geçirmek en büyük zaruretimizdir" dedi.

TBMM Genel Kurulunda AK Parti milletvekilleri 2016 yılı bütçesi üzerinde söz aldılar.

AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, AK Parti iktidarlarının ekonomik alandaki başarılı çalışmalarının Türkiye'yi dünyada önemli bir aktör haline getirdiğini belirtti.

Güneydoğu illerinde terör örgütünün saldırılarının bölge ekonomisine zarar verdiğini vurgulayan Taşkesenlioğlu, "Maalesef Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da devam eden terör olayları neticesinde bugüne kadar mukayesede üstün olduğumuz lojistik sektöründe sadece son altı ayda yüzde 9,4'lük bir düşüşü üzülerek ifade etmek istiyorum. Sur'da, Cizre'de, Şırnak'ta kazılan çukurlar sadece insanların hayatlarında olumsuzluklar meydana getirmediler, aynı zamanda ekonominin ciddi anlamda daralmasını meydana getirdiler" ifadesini kullandı.

AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan da ekonomide 13 yıllık AK Parti hükümetlerinin gayretleriyle büyük başarılar elde ettiklerini bildirdi.

Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak ekonomik gelişmemizin önündeki farklı bir tehlike ve tehdide de dikkati çekmek istiyorum. Moody's, Standart and Poor's, Fitch gibi kuruluşların, ülkemizi sürekli yatırım yapılamaz ülkeler kategorisinde gösterdikleri vakadır. Krizlere rağmen büyüyen ve yatırım yapılamaz notlara rağmen inadına yatırım çeken güzel ülkemize niçin böyle notlar verilmektedir bunu iyi anlamamız gerekiyor. Bu kuruluşların olumsuzluk görmelerinde Türkiye düşmanlarının gayretlerinin etkili olduğu açıktır. Ancak bu kuruluşlar değerlendirme yaparlarken anayasamızın ekonomik ve siyasi istikrarsızlık üretme kabiliyetini esaslı surette dikkate almaktadırlar. 1982 darbe anayasasının ortaya koyduğu antidemokratik vesayetçi anlayış, sürekli kriz, ekonomi ve siyasi istikrarsızlık üretmek suretiyle bu notların verilmesinde belirleyici olmuştur. Daha hızlı ekonomik gelişme, daha kalıcı kalkınma ve daha hızlı büyüme hedefleri için istikrar üreten başkanlık sistemine dayalı, sivil, demokratik bir anayasayı hayata geçirmek en büyük zaruretimizdir."

-"Son nefesimizi şehitlik makamına ermiş olarak vermeyi niyaz ediyorum"

AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, konuşmasına besmele çekerek başladı. Şehitlere Allah'tan rahmet dileyen Çamlı, "İnsan maskesi takmış meşin suratlı iki bacaklıların da cirit attığı bu fani dünyada son nefesimizi şehitlik makamına ermiş olarak vermeyi alemlerin Rabbi'nden niyaz ediyorum" ifadesini kullandı.

Geçmişte gençler daha çok sahiplenilmiş olsaydı, bugün terör örgütlerinin ağına düşmelerinin önlenmiş olacağını söyleyen Çamlı, gençlerin milli ve manevi değerlerle donatılarak yetiştirilmesinin önemine işaret etti.

-Tanal'ın sözlerinin ardından gerginlik yaşandı

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Çamlı'nın konuşmasında yer verdiği bir yargı kararıyla ilgili başvuruyu CHP'nin yaptığını ifade ederek, sataşmadan söz aldı.

Tanal, şöyle konuştu:

"Besmeleye kurban olsunlar. Kuran'da sadece besmele yok ki. Kuran'da kul hakkı yememek, yetim hakkı yememek... Bu ayetleri niye unutuyorsunuz siz? 17-25 Aralık'ta kul hakkı, yetim hakkı yiyenler, devletin imkanlarıyla zenginleşenler kimlerdi? Bismillahirrahmanirrahim'e kurban olasınız. Siz bunu oy uğruna hatırlıyorsunuz. İhalelere girerken, mal varlığını kazanırken bunu niye hatırlamıyorsunuz? Dün yerlerde sürüklenen o kızcağızı niye hatırlamıyorsunuz? Cizre'yi, Sur'u niye hatırlamıyorsunuz? Dört bakanınızı niçin kolladınız?"

Anayasanın dinin devlet işlerine alet edilemeyeceğine ilişkin maddesini kürsüden okuyan Tanal'ın, "Allah'la, dinle halkı kandırıyorsunuz. Dine kurban olasınız. Sizin ne dinle alakanız var, ne Allah'la alakanız var. Siz bunları oy devşirmek için yapıyorsunuz" şeklindeki sözlerine AK Parti Milletvekilleri tepki gösterdiler.

Birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı da Tanal'ı temiz bir dille konuşması ve kimsenin dini inancı konusunu kürsüden dile getirmemesi yönünde uyardı.

-"Buraya her seferinde gelip müfteri olmanızı ancak size yakıştırıyorum"

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz de sataşma nedeniyle kürsüye gelerek, sarf ettiği sözleri Tanal'ın şahsına iade ettiğini bildirdi.

İnceöz, Tanal'ın iddialarını ispatlamakla yükümlü olduğunu belirterek, "Buraya her seferinde gelip müfteri olmanızı ancak size yakıştırıyorum. Burada söylediklerinizi biz hiç üzerimize alınmadık. Ama 'din istismarı yapıyorsunuz' demek çok ağır bir itham. Kullandığınız dili eleştiriyorum, yazıklar olsun" diye konuştu.

İnceöz'ün konuşmasının ardından da CHP ve AK Parti milletvekilleri arasında karşılıklı sözlü sataşmalar devam etti.

AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey'in, CHP sıralarındaki Tanal'a doğru yürümesi üzerine CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve bazı milletvekilleri araya girerek, Beyribey'i durdurdu.

AK Parti ve CHP'li milletvekilleri arasındaki gerginlik bir süre devam etti. Bu sırada AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner ile CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar arasında itişme yaşandı.

Gerginliğin sona ermemesi üzerine birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı oturuma ara verdi.

-"Din, pratik siyasetin aracı haline gelmemeli"

Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, aranın ardından grup başkanvekilleri ile görüşme yaptığını belirterek, "Ortak inancımız ve kararlılığımız şudur ki bu kürsü, burada dile getirilen görüşler milletvekilerinin dini inanç ve değerlerinin, siyasi rekabetin ve sorgulamalarının aracı olarak kullanılmaması gerekmektedir. Milletvekillerinin burada konuşurken bu bağlamda sözlerine dikkat etmelerini grup başkanvekilleri ile birlikte Divan olarak da önermekteyiz" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Mecliste zaman zaman gerginlikler yaşandığını, aradan sonra yaptıkları görüşmede ortaya çıkan bir mutabakat ve ortak temenniye işaret ederek, bunu önemli bulduklarını ifade etti.

Özel, "Dinin pratik siyasetin rekabet aracı haline gelmemesi lazım. Bugün içerideki mutabakatı önemsiyoruz ve tartışmalı ortamdan buraya gelmeyi sağlayan tüm grup başkanvekillerine teşekkür ediyorum" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.