2016 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulunda

2016 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulunda
Tasarının ilk beş maddesi kabul edildi

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın ilk beş maddesi kabul edildi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, tasarının görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Ağbal, bir gruba ait vergi borçlarının uzlaşma komisyonu kararı ile silindiğine ilişkin soruları yanıtlarken, "Kimsenin borcu silinmemiştir. Kesinleşmiş bir borç değildir. Bir vergi borcu yazıldıktan sonra bu bir iddiadır. Uzlaşma Komisyonuna gelir. Bu kanunla kurulan bir komisyondur. Yetkileri kanunla belirlenmiştir. Yetkisini kullanırken önüne gelen raporları kanunlar çerçevesinde değerlendirir ve bir sonuca varır. Onun için burada hiçbir şekilde borcun silinmesi söz konusu değildir" diye konuştu.

Bir yayın organında yer alan spor kulüpleriyle ilgili açıklamasına ilişkin soruyu da yanıtlayan Ağbal, şunları kaydetti:

"Benim Ekonomi Muhabirleri Derneğinde yaptığım açıklama özel olarak spor kulüplerine dönük bir açıklama değildir. Orada bana vergi affıyla ilgili bir soru soruldu. Ben dedim ki; Geçen sene yeniden yapılandırma kanunu çıkardık, şu anda uygulamaya devam ediliyor. Dolayısıyla, bu anlamda, yeniden yapılandırmaya dönük bir çalışmamız yok. Ayrıca, vergi aflarıyla ilgili de bir çalışmamız yok. Onun için, spor kulüplerine ilişkin özel bir açıklamam olmadı."

- "Sadaka" tartışması

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, tasarının 5. maddesi üzerinde yaptığı konuşmada, üçüncü köprü yapımının İstanbul'a karşı "cinayet" olduğunu savunarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1995’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken üçüncü köprü yapımını intihar olarak nitelediğini ve "Bu intihardır, cinayettir. İnşallah bu proje olmaz" dediğini savundu.

Baluken, "Biz söyleyince karşı çıkıyorsunuz. O zaman zulüm gören halkın yanında siyaset yapıyordunuz. Bugün rant adına siyaset yaptığınız için köprüyle ilgili yaklaşımınız ballı yağlı böreğe dönüştü. Bizi ikna edin" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üçüncü köprü yapımında çalışan işçilerin ikramiyelerini "sadaka, zekat" olarak nitelediğini belirten Baluken, bunun kabul edilemez olduğunu savundu. Baluken "Bir işçinin maaşını, emeğini, ikramiyesini sadaka ve zekat üzerinden değerlendirmek kabul edilmez bir yaklaşımdır" diye konuştu.

Baluken, bütçenin savaş bütçesi, emek, kadın ve çevre karşıtı olduğunu ileri sürdü.

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, sataşma gerekçesiyle söz alarak, PKK terör örgütü ve türevlerinin sokağa çıkma yasağı uygulanan yerleri yaşanmaz hale getirdiklerini belirterek, 2016 yılı bütçesinin o yerleri imar, inşa ve hizmet bütçesi olduğunu söyledi.

İnceöz, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bu tür açılışlarda, programlarda yaptığı şey, işverenle, müteahhitle bir pazarlık yapılır ve oradaki işçiler için her birisi 3 bin lira olan ve evleneceklere de ayrıca yardım olacak şekilde bir ikramiye pazarlığıdır. Sen bunu neye sayarsan say; sadakana say, zekatına say ama burada 'ikramiye ver' demesini, bir tek kelimeyi cımbızlayıp 'sadaka' gibi bir kelimeden, bağıştan rahatsız olunmasına doğrusu ben hangi anlamlar yüklenmek istendiğini anlamakta zorlanıyorum" şeklinde konuştu.

Baluken, sataşma gerekçesiyle yeniden söz istedi.

İnceöz, Baluken'in söz istemesine, "Ben PKK terör örgütü diyorum, buradan ses çıkıyor. Olmaz ki böyle bir şey" karşılığını verdi.

Baluken, sadaka ve zekattan rahatsız olmayacaklarını belirterek, işçinin emeğinin, hak ve hukukunun sadaka kültürü üzerinden planlayan anlayışa karşı olduklarını söyledi.

Tasarının ilk beş maddesinin kabul edilmesinin ardından Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı birleşimi saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.