2016 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

2016 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda
Maliye Bakanı Ağbal:- "Başkanlık sisteminin, bu ülkeye hem ekonomik olarak, hem siyaseten, hem de ülkenin güçlenmesi bakımından önemli katkılar yapacağına inanıyoruz. Bu konuda inşallah ülkemiz için hayırlı olan ne ise hep beraber çalışırız"

TBMM (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Başkanlık sisteminin, bu ülkeye hem ekonomik olarak, hem siyaseten, hem de ülkenin güçlenmesi bakımından önemli katkılar yapacağına inanıyoruz. Bu konuda inşallah ülkemiz için hayırlı olan ne ise hep beraber çalışırız" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kanunu Tasarısı'nın 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12. ve 13. maddeleri görüşülüyor.

MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kanunu Tasarısı'nın 6. maddesi ile Maliye Bakanına, kurum içi aktarmalar, yedek ödenek aktarma yetkisi ve diğer kurumlarda bu alandaki ilkeleri belirleme yetkisinin verildiğini anımsattı.

Tanrıkulu, "Maliye Bakanlığına, hiçbir sınırlamaya bağlı olmaksızın 2016 yılı merkezi yönetim bütçesini, neredeyse bütünüyle ve her yönüyle ortadan kaldırıp istediği şekilde yeniden yapma, değiştirme yetkisi de verilmek istenmektedir" diye konuştu.

Ülkede her alanda şeffaflıktan uzaklaşıldığını ileri süren Tanrıkulu, Türkiye'nin, Uluslararası Şeffaflık Endeksi'nde de 168 ülke arasında 66 sırada yer aldığını söyledi.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Anayasa Mahkemesinin hukuk devletinin olmazsa olmaz kurumlarından biri olduğunu belirtti. Kayışoğlu, 8 Mart'ın resmi tatil olması gerektiğini dile getirdi. Gün geçtikçe laiklikten uzaklaşıldığını ileri süren Kayışoğlu, "Bu ülkeye gerçekten barışı, dindarlığı, ahlakı, manevi değerleri getirmek istiyorsanız, bunun yolu gelir ve vergi dağılımındaki adaletten, laiklikten" ifadesini kullandı.

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kanunu Tasarısı'nın 6. maddesinde bulunan ve Maliye Bakanlığına yetki veren hükümlerle anayasanın yok sayıldığını savundu.

AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal, "Şu anda Doğu ve Güneydoğu'da devam eden terör olaylarının tek hedefi, Müslüman Kürt kardeşlerimizi İslamiyetten ve bin yıldır kardeşlik içinde yaşadığı Türk milletinden koparmaktır. Batılıların ve İslam düşmanlarının terör olaylarını tahrik için kullandıkları en önemli silah olan azınlık fikrine, en öldürücü darbe, ancak ve ancak din ve İslamiyet'le verilebilir" dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu Demir, Cizre'deki izlenimlerini anlatarak, halkın boşalttığı evlere zarar verildiğini iddia etti.

-"Muhtar aylıkları yüzde 335 oranında artırıldı"

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, muhtarların, hukuki statü olarak Bağ-Kur'lu olduklarını anımsatarak, 2002 ile bugün mukayese edildiğinde muhtar aylıklarında önemli iyileştirmeler yapıldığını söyledi. Ağbal, şöyle devam etti:

"En son muhtar aylıklarını bin liradan bin 300 liraya çıkardık. 2002 yılında 97 lira muhtar aylığı, şimdi geldiğimiz noktada bin 300 liraya çıkarmış olduk. Reel olarak bu dönemde muhtar aylıkları yüzde 335 oranında artırıldı. Tabi ki muhtarlarımızın mali durumları daha da iyileşsin, kendilerine sağlanan imkanlar daha da artırılsın. Hükümet olarak bu konuda her zaman için tüm çalışanlarımıza, sosyal taraflarımıza her zaman için hizmetin en iyisini götürmeye çalışıyoruz."

Ağbal, YURTKUR'un, özellikle son dönemlerde öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılamak için yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu, yeni yurt binalarının yapımının devam ettiğini söyledi.

Ağbal, "YURTKUR'UN öğrenci barındırma kapasitesi bu dönemde 188 binden 450 bine çıkarıldı. İnşallah YURTKUR, şu anda yeni bina kiralamak suretiyle bu kapasitesini daha da artırmaya devam ediyor. İnşallah yakın zamanda öğrenci barınması konusunda çok daha önemli mesafeler alırız" ifadesini kullandı.

İlgili yönetmelik uyarınca öğrenci ve ailesinin sosyal ve ekonomik durumunun, öğrencinin yükseköğretim kurumuna girişte aldığı puanın, yıl sonu başarı durumunun dikkate alınarak, YURTKUR tarafından objektif olarak belirlenen ölçütler doğrultusunda değerlendirme yapılarak burs tahsisinin gerçekleştirildiğini hatırlatan Ağbal, aynı hususların, öğrencilerin yurtlara yerleştirilmesinde de objektif şekilde uygulandığını belirtti.

Başkanlık sistemi konusunda hükümetin yaklaşımının belli olduğunu dile getiren Ağbal, "Başkanlık sisteminin, bu ülkeye hem ekonomik olarak, hem siyaseten, hem de ülkenin güçlenmesi bakımından önemli katkılar yapacağına inanıyoruz. Bu konuda inşallah ülkemiz için hayırlı olan ne ise o konuda hep beraber çalışırız" dedi.

Hem çiftçiye hem de esnafa çok farklı kanallardan her zaman destek sağladıklarını belirten Ağbal, şu bilgileri verdi:

"Hem tarımsal destekleme ödemeleri, hem sübvansiyon, bu alımlar, hem de çiftçilere sağladığımız kredi desteği ile tarım sektöründe bu dönem de önemli destekler verildi. Yine esnafımıza ya faizsiz ya da düşük faizli kredi imkanları sağlandı. Bu konuda da gerçekten önceki dönemlerle mukayese edilemeyecek kadar yeni imkanlar oldu. Şu anda bir yeniden yapılandırma konusu gündemimizde yok."

Seçimden sonra esnafa 30 bin lira faizsiz kredi imkanı sağladıklarını anımsatan Ağbal, bunun da vatandaşlar tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandığını dile getirdi.

Konuşmaların ardından oylanan 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kanunu Tasarısı'nın 6. maddesi kabul edildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.