202 İHA "en iyi" olmak için yarışacak

202 İHA "en iyi" olmak için yarışacak
TÜBİTAK tarafından düzenlenen uluslararası İHA yarışmasına yurt içinden ve dışından yoğun katılım oldu- İHA projeleriyle kurumun kapısını çalan 202 takım, kendi kategorisinde "en iyi" olabilmek için rakiplerini geride bırakmaya çalışacak

ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) düzenlediği insansız hava araçları (İHA) yarışmasına yurt içinden ve dışından yoğun ilgi gösterildi. İHA projeleriyle kurumun kapısını çalan 202 takım, "en iyi" olabilmek için kıyasıya yarışacak.

İHA'ların özellikle yangın, kaza gibi acil durumlarda insanlara yardım edecek sivil uygulamalarda kullanılabilir olduğunu göstermek amacıyla düzenlenen uluslararası yarışma için başvurular sona erdi. Lise ve üniversite öğrencilerine yönelik yarışma ile insansız sabit ve döner kanatlı hava araçlarının geliştirilmesinin teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Yarışmaya yurt içinden sabit kanatlılar kategorisinde 77 takım başvurdu. Bunlardan 12'si lise, 2'si meslek yüksek okulu ve 63'ü üniversite takımlarından oluşuyor.

Döner kanatlılar kategorisinde ise 112 başvuruda bulunuldu. Bu kategorideki başvuruların 17'si lise, biri meslek yüksek okulu ve 94'ü üniversite takımlarından geldi.

Yurt dışından ise sabit kanatlı kategorisinde 6, döner kanatlı kategorisinde 7 olmak üzere toplam 13 başvuruda bulunuldu. Yurt dışından Almanya, Azerbaycan, Bangladeş, İngiltere, Estonya, Katar, Kıbrıs, Polonya ve Romanya'dan takımlar yarışmaya ilgi gösterdi.

Yarışmanın bir sonraki aşamasında takımlar, 26 Mart'a kadar üretmeyi planladıkları araçlarını tanıtacakları "kavramsal tasarım raporlarını" kuruma göndermeleri gerekiyor.

Kurumun Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı tarafından organize edilen İHA yarışı, yerli ve yabancı takımların katılımıyla 21-25 Eylül'de gerçekleştirilecek.

Takımlar, yük dahil en fazla 4 kilogramlık araçlarla yarışmaya katılabilecek. Uçuş sırasında araçtan herhangi bir yapı veya parça düşmemesi gerekiyor. Araç veya yükte herhangi bir parça kaybı veya şeklin değişiminde görev denemesi başarısız sayılacak.

İHA'ların özgün tasarım ve üretime sahip olması gerekiyor. Aracın özgünlüğü raporlarda açıklanacak ve hakemler değerlendirmelerinde bunu dikkate alacak. Ayrıca özgünlük, yarışma öncesinde yapılacak teknik kontrollerde incelenecek. Tüm İHA'lar, deneme veya yarışma uçuşları öncesinde güvenlik kontrolünden geçecek.

Yarışmaya Türkiye dışından katılan takımlar için 5 bin lira seyahat ve konaklama desteği verilecek.

Türkiye’den katılan takımlardan kavramsal raporunun değerlendirilmesi neticesinde yarışmaya devam edenlere araçlarını inşa etmeleri amacıyla 2 bin 500 lira teşvik sağlanacak. Detaylı tasarım raporunun değerlendirilmesi neticesinde yarışmaya katılmaya hak kazanan her takıma, araçlarında iyileştirmeler yapmaları amacıyla bin 500 lira katkıda bulunulacak. Yarışmaya katılan her takıma ayrıca seyahat ve konaklama desteği olarak 2 bin 500 lira ödenecek.

Kendi kategorisinde birinci olan takıma 20 bin, ikinci olan takıma 15 bin, üçüncü olan takıma 10 bin lira ödül verilecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.