22 yılda 10 uçak düştü, 15 asker şehit oldu!

22 yılda 10 uçak düştü, 15 asker şehit oldu!
Son 22 yılda sadece Konya’da 10 askeri uçak kazası meydana geldi. Bu kazalarda 12’si pilot olmak üzere 15 askeri personel şehit olurken 5 asker de kazalardan yaralı olarak kurtulmayı başardı

Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığından havalanan Türk Hava Kuvvetlerine ait NF-5 eğitim uçağı, (Türk Yıldızları Uçağı) üs içerisindeki şantiye alanına düştü. Şantiye alanındaki iş makinesini kullanan askeri personel şehit olurken, uçağın pilotu paraşütle atlayarak kurtuldu.

dusen-son-ucak-3.jpg

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı, Konya’da eğitim uçuşu gerçekleştiren NF-5 uçağının düşmesi sonucu bölgede pist onarım çalışması yapan bir askeri personelin şehit olduğunu açıkladı. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Konya’da eğitim uçuşu yapan Hava Kuvvetlerimize ait bir NF-5 uçağımız saat 12.51’de henüz bilinmeyen bir nedenle kaza kırıma uğramıştır. Kaza kırıma uğrayan uçağımızın pilotu atlayarak kurtulmuş, hastaneye sevk edilmiştir. Uçağın düştüğü bölgede pist onarım çalışması yapan bir personelimiz ise şehit olmuştur. Konuyla ilgili gerekli inceleme başlatılmıştır” denildi.

dusen-son-ucak-1.jpg

PİLOT, ATLAYARAK KURTULDU

Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığından havalanan Türk Hava Kuvvetlerine ait NF-5 eğitim uçağı, (Türk Yıldızları Uçağı) üs içerisindeki şantiye alanına düştü. İhbar üzerine Konya Valisi Vahdettin Özkan da olay yerine gitti. Ayrıca olay yerine Emniyet, Jandarma, Sağlık, AFAD, İtfaiye ekipleri ve arama-kurtarma ekipleri sevk edildi. Uçağın düştüğü şantiye alanındaki iş makinesini kullanan askeri personelin şehit olduğu, uçağın pilotunun atladığı ve sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

konyada-dusen-ucaklar-7.jpg

KONYA’DA BUGÜNE KADAR KAÇ UÇAK DÜŞTÜ?

Konya'da 3. Ana Jet Üssü'nden havalanan ve eğitim uçuşu sırasında NF-5 tipi uçağın düşmesi ve bir askeri personelin şehit olması gözleri Konya'da ve Türkiye’de yaşanan uçak kazalarına çevirdi. 2002 yılından bu yana yaşanan 10 ayrı uçak kazasında 3’ü yer personeli, 12’si pilot olmak üzere, 15 askeri personel şehit olurken, 5 pilot ise kazalardan yaralı olarak kurtuldu.

  • 2004’TE HADİM’E DÜŞTÜ

3 Mart 2004 tarihinde meydana gelen kazada eğitim uçuşu sırasında 2 adet F-4 uçağı Hadim ilçesi yakınlarında havada çarpışarak düşmüş ve kazada Teğmen Onur Uyanık fırlatma koltuğuyla kurtulurken, diğer pilotlar Yüzbaşı Birol Uşak, Yüzbaşı Savaş Acarca ve Yüzbaşı Ömer Günana şehit olmuştu.

  • 2006’DA KALKARKEN DÜŞTÜ

27 Temmuz 2006'da ise 3. Ana Jet Üssü'ne bağlı bir eğitim uçağının pistten kalkışı sırasında düşmesi sonucu 1 pilot ile 2 yer bakım görevlisi asker şehit düşmüştü.

konyada-dusen-ucaklar-10.jpg

konyada-dusen-ucaklar-3.jpg

  • 2007’DE ALTINAPA’YA F-16 DÜŞTÜ

22 Mayıs 2007’de meydana gelen kazada 3. Ana Jet Üssü'nden havalanan bir F-16 uçağı, Selçuklu ilçesi Altınapa Barajı yakınlarında düşmüş, uçağın pilotu ise son anda uçaktan atlayarak kazadan yaralı kurtulmuştu.

  • 20 GÜN SONRA YİNE UÇAK KAZASI!

22 Mayıs 2007 tarihinde yaşanan kazadan sadece 20 gün sonra 12 Haziran 2007 günü 3. Ana Jet Üssü'nden kalkan bir askeri uçak Yunak ilçesi yakınlarında düşmüş ve pilot kazadan yaralı olarak kurtulmuştu.

konyada-dusen-ucaklar-11.jpg

  • 2009’DA UÇAĞIN DÜŞTÜĞÜ ADRES ALTINEKİN OLDU

17 Mart 2009’da ise 3. Ana Jet Üssü'nden eğitim uçuşu için havalanan F-4 tipi savaş uçağı, Altınekin ilçesi yakınlarında belirlenemeyen bir nedenle düşmüş, uçak düşmeden önce fırlatma koltuğuyla uçaktan atlayan pilotlardan birisi şehit olurken, diğeri yaralı olarak kurtulmuştu.

  • 2011’DE MALATYA’DAN EĞİTİME GELEN 2 PİLOT ŞEHİT OLDU

3 Kasım 2011 tarihinde ise yine eğitim uçuşu yapan Malatya'dan eğitim için Konya'ya gelen Pilot Binbaşı Serdar Kandemir ile Pilot Üsteğmen Engin Kayadibi'nin içinde bulunduğu F-4 savaş uçağı eğitim uçuşunda Karatay ilçesi Karakaya Mahallesi Süt gölü mevkiinde düşmüş ve iki pilot şehit olmuştu.

konyada-dusen-ucaklar-12.jpg

  • 2012’DE TÜMOSAN’IN ARSASINA UÇAK DÜŞTÜ

Bir uçak kazası da 13 Mart 2012 tarihinde meydana gelmişti. 3. Ana Jet Üssü’nden eğitim için havalanan F-5 savaş uçağı sorti yaparken Konya-Aksaray karayolunda bulunan TÜMOSAN sanayi arkasındaki boş araziye düşmüştü. Kazada uçakta bulunan 1 pilot şehit olmuştu.

  • 2015’TE DE ESKİŞEHİR UÇAĞI KONYA’DA DÜŞTÜ

Eskişehir 1'inci Ana Jet Üssü 112'nci Filo Komutanlığına ait F-4 tipi eğitim uçağının 5 Mart 2015 tarihinde Konya'da düşmesi sonucu Kurmay Yüzbaşı Pilot Mustafa Tanış ve Kurmay Yüzbaşı Pilot Mustafa Delikanlı şehit olmuştu.

konyada-dusen-ucaklar-9.jpg

  • BİR YILDIZ DA 2021 YILINDA DÜŞMÜŞTÜ

Tarihler 8 Nisan 2021’i gösterdiğinde yine bir Türk Yıldızı uçağının düştüğü bilgisi hızla yayıldı. Konya’nın Karatay ilçesine bağlı Fevzi Çakmak Mahallesi’ndeki boş bir alana Türk Yıldızları'na ait NF-5 uçağı eğitim uçuşu sırasında düşmüş ve kazada uçağın pilotu Hava Pilot Yüzbaşı Burak Genççelep şehit olmuştu.

Son kaza ise dün yaşandı. Sabah saatlerinde 3. Ana Jet Üssü'nden eğitim uçuşu için havalanan Türk Hava Kuvvetlerine ait NF-5 eğitim uçağı, (Türk Yıldızları Uçağı) üs içerisindeki şantiye alanına düştü. Kazada fırlatma koltuğunu kullanan pilot kurtulurken, şantiyede görevli bir askeri personel şehit düştü.

Son kazayla birlikte 22 yılda yaşanan 10 ayrı uçak kazasında 12’si pilot 15 askeri personel şehit düşerken, 5 pilot ise kazalardan yaralı olarak kurtulmayı başardı. •RASİM ATALAY

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.