29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Cumhuriyetin kuruluşunun 91. yıl dönümü Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Kilis'te düzenlenen törenlerle kutlandı

 Cumhuriyetin kuruluşunun 91. yıl dönümü Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Kilis'te düzenlenen törenlerle kutlandı.

Gaziantep Kamil Ocak Spor Salonu'nda düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Vali Erdal Ata, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Cemalettin Doğan'ın halkın bayramını kutlamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhuriyet Bayramı mesajı okundu.

Vali Ata'nın konuşmasının ardından düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verilerek, tören geçişi yapıldı.

- Şanlıurfa

Şanlıurfa Valiliğinde düzenlenen törende, Vali Küçük, makamında tebrikleri kabulünün ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, herkesin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı. 

Şanlıurfa'nın Cumhuriyetin manasını en iyi bilen illerden biri olduğunu belirten Küçük, "Kurtuluş Savaşı başladığında ilk mücadeleye başlayan illerden biri Şanlıurfa'dır. Kendi kuvvetiyle Mehmetçik'le düşmanı dize getirmiş, Kurtuluş Savaşı'na büyük moral ve motivasyon vermiştir. Bu anlamda Şanlıurfa, Cumhuriyetin anlamını ve önemini bilen bir ildir" dedi. 

Cumhuriyet Caddesi'nde devam eden kutlamalarda, Vali Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Celalalttin Güvenç ve 20. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral İhsan Başbozkurt, halkı selamladı.

Geçit töreninin ardından kutlama sona erdi.

Bu arada, Ermenek'te kömür ocağında işçilerin mahsur kalması nedeniyle bu akşam gerçekleştirilmesi planlanan Cumhuriyet resepsiyonunun iptal edildiği bildirdi.

- Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer'in makamında tebrikleri kabulünün ardından Trabzon Caddesi'nde gerçekleştirilen kutlamalarda, Vali Güvençer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ve Garnizon Komutanı Kurmay Albay Kerim Acar, halkı selamladı.

Vali Güvençer, törende yaptığı konuşmada, 20. yüzyılın dayatmalarına mahkum olmayan Türk Devleti'nin 21. yüzyılın da mahkumu olmayacağını vurguladı.

Güvençer, "İnsanlık adına çekilen sancılar kutlu bir doğumun işaretidir. Bu mukaddes davanın kutlu erleri, büyük Türk milleti karşısında saygıyla eğiliyorum. Ey Anadolu'nun çilekeş evladı, sana ve yoluna selam olsun. Bu yolda her gün bayram, bayramların kutlu olsun. Yola çıkılmıştır, tereddütsüz yürünecektir" diye konuştu.

Öğrencilerin günün anlamını belirten şiir ve makaleleri okumasının ardından program, geçit töreniyle sona erdi.

Bu arada, Karaman Ermenek'te kömür ocağında işçilerin mahsur kalması nedeniyle akşam düzenlenecek Cumhuriyet resepsiyonunun iptal edildiği belirtildi.

- Adıyaman

Adıyaman'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Vali Mahmut Demirtaş'ın makamında tebrikleri kabulü ile başladı.

Hükümet Konağı önünde düzenlenen törende ise Vali Demirtaş, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu ve Garnizon Komutan Vekili Albay Davut Gülalar'la vatandaşlar ve öğrencilerin bayramını kutladı. 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajı okundu.

Demirtaş, törende insanlık tarihinin en haksız işgallerinden birini bertaraf etmek için memleketin dört bir yanında din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı olmaksızın başlatılan İstiklal Mücadelesi'nin bıraktığı en önemli miraslardan birinin 29 Ekim 1923'te ilan edilen Cumhuriyet olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından düzenlenen kompozisyon, şiir, resim ve sportif yarışlarda dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verildi.

Program, öğrencilerin şiirler okuması ve resmi geçit töreni ile son buldu. 

- Kilis

Kilis Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen tören, Vali Süleyman Tapsız, Belediye Başkanı Hasan Kara, Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Albay Necmi İnce'nin halkın bayramını kutlamasıyla başladı.

Tapsız, yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin ilanının 91. yıl dönümünü, ilk günkü gibi büyük bir gurur, heyecan ve coşku ile kutladıklarını ifade etti.

İmkansızlık ve çaresizlikleri yenerek İstiklal Harbi'ni kazandıklarını belirten Tapsız, ''Kahramanlarımız tarafından bizlere armağan edilen Cumhuriyet, bizim için sadece bir yönetim şekli değil, aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi, toplumsal ve siyasal değişim projesidir. Cumhuriyet her şeyden önce barışın ve huzurun gölgesinde büyüyen demokrasi ağacıdır'' dedi.

Düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere Vali Tapsız ve protokol üyeleri tarafından çeşitli hediyeler verildi.

Tören, resmi geçitle sona erdi.

Törene, 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç ve Kilis Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnce de katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.