3 yıl önce 150 bin TL olan araç şimdi 700 bin TL

3 yıl önce 150 bin TL olan araç şimdi 700 bin TL
Konya Oto Lastik Oto Yıkama ve Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, otomobil piyasasının kurban bayramı öncesinde hareketli geçtiğini, sonrasında ise özellikle binek otomobillerde yavaşlama olduğunu ifade etti.

Konya Oto Lastik Oto Yıkama ve Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, otomobil piyasasının kurban bayramı öncesinde hareketli geçtiğini, sonrasında ise özellikle binek otomobillerde yavaşlama olduğunu ifade etti. Abdullah Acıbadem, yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

ARZ TALEP DENGESİ TAMAMEN

PİYASANIN DENGESİNİ ALT ÜST ETTİ

Döviz kurunun sürekli aşağı yukarı oynaması araç alım yapacaklar için hep bir umut fiyatların düşeceği algısı oluşuyor ve tedirginlik oluşuyor. Döviz kuru bugün için yüksekte duruyor. Ülke olarak tüm piyasanın nabzı tamamen döviz kuruna bağlanmış durumdayız ama genellemeye baktığımızda döviz kuru yükseldiğinde akabinde hemen zam yapılıyor ama kur düşünce asla o hassasiyet asla sağlanmıyor. Pandemi süreci ile adeta altını ve tüm yatırım araçlarını geride bırakan otomotiv sektörü tam bir yatırım aracı oldu. Bu arz talep tamamen piyasanın dengesini alt üst etti. 2020 yılının yılbaşına baktığımızda o gün fiyatı 150 bin TL olan bir araç 30 ay gibi zaman sonrasında bu araç bugün 700 bin TL civarında yüzde 400-500 gibi büyük bir fark var. İnsanların alım gücü düşüyor. İlk defa araç alacaklar için araç fiyatları adeta uçurum gibi ama mevcutta elinde araç olan değiştirirken mevcuttaki aracından ötürü diğerine göre daha rahat ama 3 yıl önce az fiyat farkı ile üst model alabilen bugün 3-4 kat fiyat farkı eklemek zorunda…

ARABALARI LÜTFEN YATIRIM ARACI GÖRMEYİN

Biz her daim bunu dile getiriyoruz. Bu sistemde araçları yatırım aracı olarak görmek yanan ateşe adeta odun atmaya benziyor, Arz talebin artması fiyatların artmasına ve ön önemlisi birçok marka birçok sıfır araç satan bazı bayilerin stokuna baktığımız da araç yok diyor ve 3-5 ay sıra yazıyor.

Pekala, ülkemize araç gelmiyor mu? Araç önceki yıllara göre kısıtlı geliyor ama sonuçta gelen araçlar kimlere satılıyor asıl problem burada her zaman dile getiriyoruz ve takipçisi olacağız

Gümrükten ülkemize giren araçlar distribütörlerin bayilerine dağıttıkları araçları bazı araç bayilerinin kurdukları kiralama Şirketlerine araçları fatura edip el altından yüzde 15-25 arası daha fazlasına kar edip satıyorlar. Ve bu araçların aradaki kar oranları çoğu firmada vergisiz elden alınan para

2021 yılının 25 Aralık’ta cumhurbaşkanımızın Kur üzerinde ki müdahalesi ile olmayan bayilerde ki araçlar bir anda çıkmaya başladı satışlara Bugünlerde de bayilerde hareketlilik başladı olmayan araçlar gün yüzüne satışlara çıkmaya başladı. Hep dile getiriyoruz bizim ülke olarak bu kadar araca ihtiyacımız yok. Bekleyen araçların satışa çıkması gerekiyor.

ARAÇ FİYATLARI DÜŞER Mİ?

Araç fiyatları eğer kura bir müdahale olursa direk fiyatları etkileyecek ve yüzde 20 civarında düşüş sağlar. Artık dünya elektrikli araçlara geçiş sürecinde ve bizde bunun devrimini yerli milli arabamız TOGG ile yapacağız. Yapılan ÖTV düzenlemesi Elektrikli araçların fiyatlarının diğer benzin ve dizel Araçlara göre daha ekonomik gösteriyor. Ama elektrikli araçlar için şarj istasyonlarının bir an önce yaygınlaşması gerekiyor. Şarj istasyonlarının artması elektrikli araçların talebini çok artıracak.

KİRALIK ARAÇ PİYASASI

Odamıza kayıtlı 80 civarında Oto Kiralama Rentecar firmamız var. Bayram öncesi kiralık araç bulması çok zordu. Öncesinde rezervasyon yapan haricinde talep etmek çok zordu. Yurt dışından gelen gurbetçilerimizin izin süresi ortalama aylık araç kiralamadı yaz günü için Rentecar piyasasının adeta harmanı diyelim. En ucuz araç günlük 350-400 TL’den başlıyor. Araç modeline segmentine göre yukarıya doğru çekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.