4. Türkiye MENA Nükleer Endüstri Konferansı

4. Türkiye MENA Nükleer Endüstri Konferansı
İran Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcısı Kemalvandi:- "Biz yaptırımların kalkmasını ve nükleer yakıt konusunda zenginleştirme hakkımızın tanınmasını istiyoruz"- IAEA Nükleer Kurulum Güvenliği Birimi Müdürü Dr. Rzentkowski:- "Halkın bilgilendirilmesi iç

İSTANBUL (AA) - İran Atom Enerjisi Kurumu (AEOI) Başkan Yardımcısı Behruz Kemalvandi, ülkesine uygulanan yaptırımların tamamen kaldırılmadığını belirterek, "Biz yaptırımların kalkmasını ve nükleer yakıt konusunda zenginleştirme hakkımızın tanınmasını istiyoruz." dedi.

İstanbul'daki 4. Türkiye Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Nükleer Endüstri Konferansı'nda, "İran Nükleer Enerji Politikaları" başlıklı özel oturum gerçekleştirildi.

Kemalvandi, burada yaptığı sunumda, nükleer enerjiyi halkın kabulü konusuna değinerek, "Bu konuda nadir ülkelerden biriyiz, halkla herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Ülkemizde nükleer enerji milli gurur meselesidir. Santralin etrafındaki insanların soruları olabiliyor. Avantajlar ve dezavantajlar tabii ki var." ifadelerini kullandı.

Nükleer enerji sayesinde petrol ve doğalgazı daha az kullandıklarını ifade eden Kemalvandi, "Biz yaptırımların kalkmasını, nükleer yakıt konusunda zenginleştirme hakkımızın tanınmasını istiyoruz. Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleriyle ekipman arzı, nükleer güvenlik gibi birçok alanda işbirliği yapmamız lazım." diye konuştu.

- "Halkın kabulü için şeffaf olunmalı"

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansından (IAEA) Nükleer Kurulum Güvenliği Birimi Müdürü Dr. Grzegorz Rzentkowski de nükleer enerji santrallerinin kurulduğu ülkelerde halkın kabulünün önemli olduğunu belirterek, "Halkın kabulü için bilgilendirme çok önemli. Halkın bilgilendirilmesi için çalışmalar yapılırken çok açık ve şeffaf olunmalı. Sadece internet sitesine bütün bilgileri aktararak değil, ilk lisanslarını alan ülkeler için nükleer enerjinin her türlü olumlu ve olumsuz yanlarının kamuoyuna açıklanması gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul'da 2 gün sürecek 4. Türkiye MENA Nükleer Endüstri Konferansı'nda İran, Ürdün, Pakistan ve Fransa'dan katılan nükleer enerji uzmanları, çeşitli konuları ele alacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.