614 yıl sonra, aynı yerde ikinci ihanet

614 yıl sonra, aynı yerde ikinci ihanet
15 Temmuz Darbecilerinin karargah yaptığı Akıncı 4’üncü Ana Jet Üssü, Osmanlı döneminde de ihanet üssü olarak kullanılmıştı. Eski adı Mürted olan üs, 1402 yılındaki Ankara Savaşı sırasında da bir ihanete sahne oldu.

15 Temmuz Darbecilerinin karargah yaptığı Akıncı 4’üncü Ana Jet Üssü, Osmanlı döneminde de ihanet üssü olarak kullanılmıştı. Aralarında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in de olduğu komutanlar, rehin alınarak buraya getirildi. Darbe girişimi sırasında, buradan kalkan uçaklar kullanıldı. Eski adı Mürted olan üs, 1402 yılındaki Ankara Savaşı sırasında da bir ihanete sahne oldu. Osmanlı padişahlarından Yıldırım Beyazıt ile Timur arasında yaşanan Ankara Savaşı'nın bazı aşamaları geçmişte “Mürted Üssü" olarak bilinen topraklara kadar uzandı. Savaş sırasında Yıldırım Beyazıt'ın yanında yer alan bazı komutanlar saf değiştirerek Timur'un tarafına geçti. Bunun sonucunda da Osmanlı Devleti savaştan yenik ayrıldı ve Fetret Devri'ne girildi.

614 Yıl Sonra, Aynı Yerde İkinci İhanet

Darbe teşebbüsünün merkezi Akıncı Üssünün esas ismi "Mürted" Üssü idi. Mürted, Ankara'nın Kazan ilçesi sınırları içinde bir ova. Kelime anlamı olarak Mürted, Müslüman olduğu halde dinden dönen kişilere denmekte. Bu bölgede yapılan askeri havalimanının yer aldığı üsse "Mürted Üssü" adı verilmiş, ancak 1996 yılında ismi "Akıncı" olarak değiştirilmişti. Mürted ovası, Osmanlı Devleti döneminde 1402 yılındaki Ankara Savaşı'nda, Yıldırım Beyazıt'ın ordusundaki bazı askerlerin, ihanet edip orduyu arkadan vurdukları yer olarak anılmaktadır. Tarih yüzyıllar sonra tekerrür etti ve 614 sene sonra darbeciler aynı yerde, Mürted'de (Akıncı) konuşlandılar. Bu kalkışma "İkinci Mürted İhaneti" olarak da tarihe geçmiş oldu.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.