Konya'nın 9 ilçesinde sertifikalı tohum üretiliyor

Konya'nın 9 ilçesinde sertifikalı tohum üretiliyor

Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, 9 ilçede 3 bin 800 dekar alanda sertifikalı tohum üretimi gerçekleştirildiğini söyledi

Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, Konya’nın tarımsal üretim alanı, bitkisel üretim çeşitliliği ve üretim miktarları bakımından Türkiye'de birçok üründe lider konumunda olduğunu ve

 9 ilçede 3 bin 800 dekar alanda sertifikalı tohum üretimi gerçekleştirildiğini söyledi.

Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, Bitkisel Üretim Geliştirme Projesi kapsamında sertifikalı tohum üretimi ile ilgili açıklama yaptı. Konya’nın tarımsal üretim alanı, bitkisel üretim çeşitliliği ve üretim miktarları bakımından Türkiye'de birçok üründe lider konumunda olduğunu ve  9 ilçede 3 bin 800 dekar alanda sertifikalı tohum üretimi gerçekleştirildiğini söyledi.

 

13 BİN BAŞVURU OLDU

Başta Konya olmak üzere ülke genelinde 13 bin adet beyanname başvurusu olduğunu belirten İl Müdürü Ali Ergin, “Konya’da sertifikalı tohum üretimi 2005 yılından itibaren başta hububatta olmak üzere güzlük ve baharlık ürünler ile geliştirerek büyümektedir. Başta Konya olmak üzere ülke genelinde değerli çiftçilerimiz temiz ve sağlıklı sertifikalı tohuma ulaşabilmesi için 2020 yılı üretim sezonunda İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı şubesi bünyesinde bulunan Sertifikalı tohumluk kontrol birimine 160 firma ve 910 bin dekar alanda 13 bin adet beyanname başvurusu oldu. Bu beyannamelerin hasat öncesi tarla kontrolleri ve hasat sonrası numune alımı işlemleri tecrübeli teknik personellerimiz tarafından yerine getirildi” dedi.

YÜZDE 30 ÜRETİM KONYA’DA

Sertifikalı tohum üretiminde Konya’nın yüzde 30 paya sahip olduğunu ifade eden Ali Ergin, “Konya olarak Türkiye’de sertifikalı tohumluk üretiminin yüzde 30 gibi önemli bir payını elimizde tutmaktayız. Bu yüzde 30’luk payın içinde ilimiz Türkiye’nin arpa yüzde 40, patates yüzde 48, ayçiçeği yüzde 50, yonca yüzde 60, aspir yüzde 97, kuru fasulye yüzde 58, korunga yüzde 40, yem bezelyesi yüzde 28 üretimi kapsamında ilk sırada, yüzde 24 buğday üretimi ile ikinci sırada yer alıyor. Konya İl Tarım  ve Orman Müdürlüğü olarak önümüzdeki üretim sezonlarında da Türkiye sertifikalı tohumluk üretimi pastasındaki payımızı üretimdeki paydaşlarımız ile birlikte sürekli arttırmanın hedefi içinde olacağız” diye konuştu.

9 İLÇEDE ÜRETİM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Konya’nın 9 ilçesinde 3 bin 800 dekar alanda sertifikalı tohum üretimi gerçekleştirildiğini kaydeden İl Müdür Ali Ergin, “Sertifikalı tohum üretimi kontrolleri kapsamında 2020 yılı üretim sezonunda kontrolörlerimiz tarafından hasat öncesi yapılan tarla kontrolleri ve hasat sonrası sertifikalandırılacak olan tohumlukların yüzde 80’inin numunesi alınmış olup, gelişimi devam eden tohumluk patatesten yumru numunesi alınarak sertifikasyon işlemleri de devam ediyor. Konya ülkemizde üretilen toplan kuru fasulye üretiminin yüzde 22’lik kısmını karşılamakta olup, üretimde iller arasında 1. Sırada yer alıyor. Konya’da, 150 bin dekar alandan 50 bin ton kuru fasulye elde ediliyor. Bitkisel Üretim Geliştirme Projesi kapsamında, tohum bedelinin yüzde 75’i bakanlığımızca hibe edilen kuru fasulye tohumu, Ahırlı, Beyşehir, Bozkır, Doğanhisar, Hadim, Hüyük, Kadınhanı, Taşkent, Yalıhüyük olmak üzere toplam 9 ilçemizde 3 bin 800 dekar alanda üretim gerçekleştirildi. Üstün-42, Özmen, Akbulut çeşitleri olmak üzere toplamda 38 bin ton sertifikalı kuru fasulye tohumu dağıtılarak yaklaşık bin 250 ton ürün elde edildi” şeklinde konuştu. (Dilhan Dumanoğlu)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.