AB Komisyonundan vizesiz seyahat için tavsiye kararı

AB Komisyonundan vizesiz seyahat için tavsiye kararı
İTO Başkanı Çağlar:- "AB yol ayrımında. AB ya sözünde duracak ya da Avrupa fikri yerle bir olacak"- "Vize serbestisi ve ticaretin hızlanmasıyla Avrupa'da Türk mallarına talep artacağı gibi, Türkiye'de maliyet avantajı sunan üreticilerin kıymeti de artacak

İSTANBUL (AA) - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, "AB yol ayrımında; AB ya sözünde duracak ya da Avrupa fikri yerle bir olacak." ifadesini kullandı.

Çağlar, AB Komisyonunun Türk vatandaşları için vize muafiyeti yönünde tavsiye kararı almasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, bu tavsiye kararının Avrupa Parlamentosu ve üye devletlerin önüne geleceğini belirtti.

Onların da haziran ayında bu tavsiyeye uyup uymadıklarına karar vereceklerini ifade eden Çağlar, "Avrupa Birliği artık yol ayrımında. AB ya sözünde duracak ya da Avrupa fikri yerle bir olacak." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye ile AB'nin 1996'dan bu yana Gümrük Birliği uyguladığını anımsatan Çağlar, şöyle devam etti:

"Bugün AB, Türkiye'nin bir numaralı ithalat ve ihracat ortağı. Türkiye de AB'nin ithalatında 7'nci, ihracatında 5'inci sırada. Bu gerçeğe rağmen Avrupa'ya giden iş adamımızın işini bitirip Türkiye'ye geri döneceği günü bırakın, neredeyse dönüş saatini bile ispat etmek zorunda bırakılması ne kabul edilebilir, ne de sürdürülebilir. Turizm ya da iş amaçlı kısa süreli vize muafiyetinin geçerli olacağı 26 Schengen ülkesinin toplam nüfusu 400 milyonu aşıyor."

İbrahim Çağlar, vize serbestisiyle ve ticaretin hızlanmasıyla Avrupa'da Türk mallarına talebin artacağı gibi Türkiye'de maliyet avantajı sunan üreticilerin de kıymetinin artacağına dikkati çekti.

Avrupa evlerinde Türk malı beyaz eşya, tekstil, makine ve petrokimya gibi ürünlerin çok daha fazla görülmesinin önünün açılacağına işaret eden Çağlar, "Vizelerin kalkmasıyla ihracatımızın yarıya yakınını yaptığımız Avrupa pazarı, Türkiye'ye daha da yakınlaşacak." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.