Abd Başkan Yardımcısı Pence Ürdün'de

Abd Başkan Yardımcısı Pence Ürdün'de
Pence ile görüşen Ürdün Kralı 2. Abdullah:- "Kudüs, Yahudiler için nasıl değerliyse biz Müslüman ve Hristiyanlar için de öyle değerli. Kudüs, bölge barışının anahtarı."

AMMAN (AA) - Ürdün Kralı 2. Abdullah, ülkesini ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşmesinde Kudüs'ün bölge barışının anahtarı olduğunu belirtti.

Ürdün Kraliyet Divanı'ndan, Kral Abdullah'ın, Pence'i başkent Amman'daki Hüseyniye Sarayı'nda kabul etmesinin ardından yapılan yazılı açıklamada, görüşmenin ayrıntılarına ilişkin bilgi verildi.

Açıklamaya göre, görüşmede Filistin ve Kudüs'le ilgili meseleler, ABD-Ürdün ilişkileri, bölgesel ve uluslararası gelişmelerle terörle mücadele ele alındı.

Kral Abdullah, ABD'nin Kudüs kararına değinerek, "Ürdün ve bölge ülkeleri olarak bize göre İsrail-Filistin çatışması, istikrarı tehdit eden temel unsur. Bu nedenle ABD Başkanı'nın onlarca yıldır süren çatışmalara çözüm bulunması için gösterdiği tutum konusunda iyimserdik ancak geçen yıl Washington'daki temaslarım boyunca ABD'nin Filistin-İsrail çatışmalarına kapsamlı çözüm dışına çıkan Kudüs kararları karşısındaki endişemi belirttim." ifadelerini kullandı.

Abdullah, "Kudüs, Yahudiler için nasıl değerliyse biz Müslüman ve Hristiyanlar için de öyle değerli. Kudüs, bölge barışının anahtarı." değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkan Yardımcısı Pence de "ABD Başkanı (Donald) Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyarak tarihi bir karar aldı. Aynı kararda ayrıca Ürdün'ün Kudüs'teki kutsal mekanlar üzerindeki koruyuculuk rolüne saygı duyulduğu ve bu rolün devam etmesini istediğini ifade etti. Sınır ve nihai durum hakkında bir karar almadık. Bunlar müzakerelere bağlı." ifadelerini kullandı.

Pence, şunları kaydetti:

"Sizinle ortaklığımız stratejik. Bu ortaklık bölge ve dünya için önemli. Ürdün'e ve üstlendiği role saygımızı vurguluyoruz. Ürdün ordusunun terörle mücadeledeki cesaretini yineliyoruz. Birlikte ABD ve Irak güçleri ile uluslararası koalisyondaki ortaklarımızla DEAŞ'a karşı savaşta büyük ilerleme kaydettik. Örgüt, Irak'tan ve sözde başkentleri Rakka'dan kovuldu. Size vurgulamak isterim ki birlikte DEAŞ'ı tamamen yok ederken sizinle güven için çalışmaya devam edeceğiz.

ABD, son günlerde Suriye'deki mevcudiyetimize bağlılığımızı açıkladı. Bu, yalnızca DEAŞ'ı yok etmek için değil, aynı zamanda İran'ın olumsuz etkilerini ve istikrarı bozmayı hedefleyen bölgesel çabaları durdurmak için."

Mike Pence, Başkan Trump'ın talimatıyla geçen hafta Irak ve Suriye'de savaş nedeniyle yıkılan Hristiyanlara ve azınlıklara ait yapıların imarı için 110 milyon dolar temin edileceğini belirtti.

Ortadoğu turuna dün Mısır'dan başlayan Pence, Ürdün'ün ardından İsrail'e geçecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.