ABD belgesine göre PYD, PKK’nın "Suriye kolu"

ABD belgesine göre PYD, PKK’nın "Suriye kolu"
ABD’nin terörle ilgili tüm istihbaratını toplayan ve analiz eden kuruluşunun belgesinde ve internet sitesinde PYD, terör örgütü PKK’nın “Suriye’deki kolu” olarak geçiyor

WASHINGTON (AA) - ABD yönetimindeki üst düzey yetkililerin, Suriye’nin kuzeyinde faaliyet gösteren PYD/YPG örgütünü terör örgütü PKK’dan farklı değerlendirdiklerine yönelik açıklamalarına rağmen PYD, ABD’nin terörle mücadeledeki istihbaratlarını bir araya getiren ana kuruluşunun internet sitesinde “PKK terör örgütünün Suriye’deki kolu” olarak yer alıyor.

ABD hükümetinin terörle ilgili elde ettiği tüm istihbaratı bir araya getiren ve analiz eden ana kuruluşu Ulusal Terörle Mücadele Merkezi’nin (NCTC) internet sitesinde bulunan “terör grupları” başlığı altında PKK örgütü hakkındaki bilgiler Kongra-Gel (KGK) başlığında veriliyor.

Metnin başında “daha önce PKK olarak bilinen KGK’nın Irak’ın kuzeyi ve Türkiye’nin güneydoğusunda faaliyet gösteren ayrılıkçı bir grup” olduğu belirtiliyor. Örgütün 1984’te silahlı şiddet eylemlerine başladığı kaydedilen metinde, bu eylemler nedeniyle 45 bin kişinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

Metinde örgütün güvenlik güçleri, hükümet binaları ve kendilerine karşı çıkan köylülere yönelik eylemler düzenlediği bilgisi yer alıyor. Yazının son bölümünde ise KGK’nın Suriye’nin kuzeyinde varlığını artırdığı belirtiliyor ve PYD, “KGK’nın Suriye kolu” olarak tanımlanıyor. Bu bölümde şu ifade bulunuyor:

“Kuzey Irak’taki kalesine ek olarak, KGK’nın Suriye kolu olan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınırı boyunca Kürt bölgelerinde kontrol sağlayarak varlığını artırdı, bu da Türkiye’ye yönelik tehdidin yükselmesi ve sınır boyunca gerilimin artmasına dair endişeleri doğurdu.”

ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi (NCTC), hükümetin terörle ilgili merkezi “bilgi bankası” olarak tanımlanıyor. Merkez ülkenin diğer tüm istihbarat kuruluşlarıyla çalışarak istihbaratı analiz ediyor. NCTC, diğer hükümet kurumlarına istihbarat desteği sağlıyor ve her yıl tüm dünyada faaliyet gösteren terör grupları hakkında bilgileri içeren “Terörle Mücadele Yıllığı” yayımlıyor.

2013 yılında yayımlanan belgede ve kuruluşun internet sitesinde PYD’nin KGK’nın Suriye kolu olduğuna ilişkin ifade yer alırken, 2014 ile 2015 yıllarına ait belgelerde bu ifadede bulunmuyor. 2015’teki Terörle Mücadele Yıllığı’nın indeks kısmında PYD’nin isminin 124’üncü sayfada yer aldığı belirtilmesine rağmen bu sayfaya bakıldığında PYD ile ilgili bir ifadeye rastlanmıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, geçen hafta, PKK ve PYD/YPG ile ilgili politikalarında değişiklik olmadığını belirterek "PKK’yı yabancı bir terör örgütü olarak görüyoruz. YPG’yi farklı görüyoruz" demişti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.