ABD'den Avustralya ve Endonezyalı DEAŞ liderlerine yaptırım

ABD'den Avustralya ve Endonezyalı DEAŞ liderlerine yaptırım
WASHINGTON (AA) - ABD hükümeti, terör örgütü DEAŞ’ın liderleri ve üyeleri olduğu gerekçesiyle Avustralya ve Endonezya vatandaşı 4 kişiyi yaptırım...

WASHINGTON (AA) - ABD hükümeti, terör örgütü DEAŞ’ın liderleri ve üyeleri olduğu gerekçesiyle Avustralya ve Endonezya vatandaşı 4 kişiyi yaptırım listesine ekledi.

ABD Hazine Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, DEAŞ’ın küresel finansal ve üye toplama faaliyetlerini sekteye uğratmak amacıyla yeni yaptırım kararları alındığı bildirildi.

Buna göre, DEAŞ’ın Avustralya'daki en üst düzey yöneticisi olduğu iddia edilen Neil Christopher Prakash, örgüte yabancı savaşçı toplama faaliyetleri nedeniyle kara listeye eklendi.

Açıklamada, Prakash’ın 16 sosyal medya hesabından örgüte katılmayı özendirici videolar yayınladığı ve bunu isteyenlerin Suriye ve Irak'a seyahat etmelerine yardımcı olduğu kaydedildi. Ayrıca, Avustralya hükümetinin, Prakash'ı Haziran 2015'te terörist listesine aldığı bildirildi.

Yaptırım listesine alınan diğer Avustralya vatandaşı Khaled Sharrouf'un ise 2014'den beri Musul'da DEAŞ için savaştığı ifade edildi. Sharrouf ve oğlunun örgütün "kafa kesme" fotoğraflarında görüldüğü belirtilen açıklamada, Sharrouf'un Avustralya'da Ağustos 2009'da terörizmle ilişkili suçlamalardan 5 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldığı ancak Ekim 2009'da şartlı tahliye edildiği bilgisine yer verildi.

- Endonezya lideri 2010'dan beri hapiste

ABD Hazine Bakanlığı, ayrıca Endonezya vatandaşları Oman Rochman ve Bachrumsyah Mennor Usman hakkında yaptırım kararı aldı. Açıklamada, Endonezya'da 2010'dan beri hapiste bulunan Rochman'ın buna karşın DEAŞ'in ülkedeki tüm faaliyetlerinden sorumlu sözde lideri olduğu belirtildi.

Ocak 2016'da başkent Cakarta'da gerçekleştirilen terör eyleminin emrini veren Rochman'ın DEAŞ'in ideolojisini, örgütün bildirilerini Endonezceye çevirerek sosyal medya ve internet üzerinden yaydığı ifade edildi.

Usman ise Endonezya'daki DEAŞ militanlarını komuta etmek, terör faaliyetlerini finanse etmek, yabancı savaşçı bulmak ve seyahatlarını koordine etmek suçundan kara listeye alındı. Açıklamada, Usman'ın Endonezya'dan Suriye'ye gitmek üzere Mart 2014'te ayrıldığı bilgisine de yer verildi.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yaptırım uygulanan şahıs ve kurumların, ABD'deki mal varlıkları donduruluyor ve Amerikalıların kara listedekilerle ticari ilişki kurması yasaklanıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.