ABD'den Kolombiya barış sürecine destek

ABD'den Kolombiya barış sürecine destek
Obama, Kolombiya Devlet Başkanı Santos ile görüştü- Obama: "Kongre'den Kolombiya için 450 milyon dolar yardım talebinde bulunacağım"

WASHINGTON (AA) - ABD Başkanı Barack Obama, Kolombiya hükümetiyle Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında imzalanan barış anlaşmasının uygulanması için Kongre'den 450 milyon dolarlık yardım talebinde bulunacağını açıkladı.

Beyaz Saray'da Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'u ağırlayan Obama, "Kolombiya Barışı" adlı programın FARC gerillalarının topluma kazandırılması ve çatışmalardan etkilenen bölgelerin kalkınmasının yanı sıra mayınların temizlenmesi ve uyuşturucuyla mücadele için de kullanılacağını söyledi.

Obama, "Yıkımın eşiğindeki bir ülke, şimdi barışın kıyısında duruyor. Kolombiya'da artık umut var. Hepimiz biliyoruz ki savaşı başlatmak, sona erdirmekten çok daha kolaydır. Kolombiya'da 50 yıldan uzun süren çatışmaların ardından artık barış sağlanıyor. Biz de buna destek olmak için Kongre'den 450 milyon dolar yardım talebinde bulunacağız. ABD, barışın sağlanmasında Kolombiya'nın ortağı olacak" ifadelerini kullandı.

Bu arada Santos, FARC'ın ABD'nin terör örgütleri listesinden talebini yineledi.

ABD'nin Kolombiya Özel Temsilcisi Bernard Aronson, FARC'ın ancak şiddet olaylarına son vermesi, silahlarını bırakması ve Amerikan vatandaşlarıyla çıkarlarına karşı düşmanca tutumundan vazgeçmesi durumunda listeden çıkarılabileceğini belirtti.

Kolombiya hükümetiyle FARC arasındaki barış görüşmeleri 2012'de Küba'nın başkenti Havana'da başlamıştı. Santos, geçen yıl eylül ayında barış görüşmelerinde nihai anlaşmanın imzalanması için karara varıldığını ve barış görüşmelerinin 6 ay içinde sonuçlanacağını açıklamıştı. Taraflar, ateşkes ve silah bırakma sürecinin denetlenmesi için BM'den gözlemci talebinde bulunma konusunda da anlaşmıştı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi barış görüşmeleri ve ateşkesi takip etmek için bu ülkeye BM misyonu kurulması kararını kabul etmişti.

FARC'ın 1964'te başlattığı silahlı mücadelede 220 bin kişi yaşamını yitirmiş, 5 milyon kişi yerlerinden olmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.