Abd'nin Kudüs'ü "İsrail'in Başkenti" Olarak Tanıması

Abd'nin Kudüs'ü "İsrail'in Başkenti" Olarak Tanıması
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz:"BM Genel Kurulunun 'Barış İçin Birlik' kararında, 'Güvenlik Konseyi üyeleri arasında oy birliği sağlanamaması halinde konu Genel Kurulda oylanır' deniliyor. Bu yol, BM'nin aldığı kararlarda tıkanma olması halinde, Güven

TBMM (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, BM Genel Kurulunun "Barış İçin Birlik" kararında, "Güvenlik Konseyi üyeleri arasında oy birliği sağlanamaması halinde konu Genel Kurulda oylanır" denildiğini belirterek, "Hükümete sesleniyoruz, hamaset yerine bu yolu deneyin. Meşru ve sonuç alınabilecek tek yol bu karar çerçevesinde takip edilebilecek yoldur." dedi.

Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını kınadığını anımsattı. İstanbul'da İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi yapıldığını ifade eden Yılmaz, Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden beklenen seviyenin altında katılım olduğunu üzülerek gördüklerini söyledi.

Filistin tarafının ABD'nin kararını BM Güvenlik Konseyi'nin gündemine getirmek istediğini ve Mısır'ın, BM Güvenlik Konseyi'ne bugün ya da bir iki gün içinde sunulmak üzere bir taslak hazırlığı duyumu aldıklarını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Kudüs kararını alan ABD, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyelerinden birisi. ABD'nin bu kararı veto edeceği aşikar. Peki, ABD'nin bu kararı veto etmesinden sonra izlenecek yol ne olabilir? BM Genel Kurulu'nun 1947 yılında aldığı 777-A sayılı bir karar var. Bu kararın adı 'Barış İçin Birlik' kararı. Bu kararda, 'Güvenlik Konseyi üyeleri arasında oybirliği sağlanamaması halinde Genel Kurul bu işe el atar; BM Güvenlik Konseyi'nin daimi ile geçici üyeleri dahil olmak üzere 15 üyesinin yarıdan bir fazlasının desteği ile (7 üye) konu BM Genel Kurulu'nun gündemine getirilir ve orada oylanır' deniliyor. Bu yol, BM Güvenlik Konseyinde oy birliği ile alınan kararlarda tıkanma, uluslararası barış ve istikrara yönelik ciddi tehdit olması halinde, BM Güvenlik Konseyi'nin etrafından dolanıp bir karar alabilmenin yegane yoludur."

Öztürk Yılmaz, bu kararın, ABD askerlerinin Kore'ye yerleştirilmesi ve Güney Kudüs'teki yerleşim yeri konusunda ABD'nin olabilecek vetosunu aşmak için kullanıldığına dikkati çekti.

Böyle bir yöntem ve yol olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Peki bu yöntemi kim yapacak? İstanbul'daki zirveye 57 ülke katıldı ama bu yeterli olmayacak. AB ülkelerin tamamı ile Afrika ve uzak doğu ülkelerinin çoğu Trump'ın bu kararına karşı. Hükümete sesleniyoruz, hamaset yerine bu yolu deneyin. Yegane meşru ve sonuç alınabilecek yol, 'Barış İçin Birlik' kararı çerçevesinde takip edilebilecek yoldur. Bunu öneri olarak sunuyoruz." diye konuştu.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.