Acılarını müzikle paylaşıyorlar

Acılarını müzikle paylaşıyorlar
Kilis'teki Elbeyli Konaklama Tesisi'nde yaşayan Suriyeli sığınmacılardan yedisi, yerel sanatçı Mustafa Ertekim'in desteğiyle kurdukları müzik grubuyla yaşadıkları acı dolu günlerin izlerini silmeye çalışıyor - Ertekim: - "Amacımız insanların bir şekilde b

KİLİS (AA) - NAİM BOŞKUT- İZZET MAZİ - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Kilis'in Elbeyli Konaklama Tesisi'ne yerleşen Suriyelilerden yedisi, savaşın yüreklerinde bıraktığı izleri silmek için yerel sanatçı Mustafa Ertekim'in desteğiyle müzik grubu kurdu.

Türkçe ve Arapça şarkılar seslendiren grup, zaman zaman düzenledikleri etkinliklerle tesisteki sığınmacılara keyifli saatler yaşatıyor.

Ertekim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 9 ay önce konteyner kentte dolaşarak müzikle uğraşan Suriyelileri bir araya getirdiğini söyledi.

Yaptıkları müzikle Suriyelilerin kültürlerini devam ettirmeyi amaçladıklarını belirten Ertekim, "Kendi kültürümüzden bir şeyler kattık. İki kültürü birleştirdik. Daha çok makam ağırlıklı çalışıyoruz. Türk musikisine uyarlı. Zaten Arap kültürü de Arap sanat müziği de kendi müziğimize yakın, zor olmadı adapte olmamız" dedi.

- "Kültürlerimizi yaşatmaya çalışıyoruz"

Müziğin bitmeyen bir sanat olduğunu dile getiren Ertekim, "Kültürlerimizi yaşatmaya çalışıyoruz. İki kültürün de kendine has çok özel parçaları var. Biz ağırlık olarak eski parçaları çalışıyoruz ki unutulmasın, devam edilsin. Biz bir çok ünlü bestekarlarımızın icra ettiği, yazdığı sözleri, besteleri Türkçe Arapça uyarlı bir şekilde icra ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Zaman zaman tesisteki sığınmacılar için de etkinlikler düzenlediklerini, konserler verdiklerini anlatan Ertekim, kampın yararına olan faaliyetlerde de grupla müzik yaptıklarını söyledi.

Ertekim, müzik grubunun Suriyeliler için "nefes alabilecekleri" bir imkan yarattığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Biz bu işe ilk başladığımızda 'Biz savaştan geldik, siz burada eğleniyorsunuz, şarkı yapıyorsunuz, müzik yapıyorsunuz' dediler. 'Hayır öyle değil, biz burada önce müzik yapmıyoruz' dedim. Müzik bir duygudur, duygu sanatıdır. Herkes duygusunu icra eder. Amacımız insanların bir şekilde bir nebze de olsa acılarını unutabilmeleri. Bu şekilde acılarını unutturabiliyorsak ne mutlu bize."

- "Acımızı müzikle paylaşıyoruz"

Grubun solisti Suriyeli Mahir Ganim de müzikle iç içe olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Müziğe başladıklarında ilk etapta olumsuz tepkiyle karşılaştıklarını ancak sonradan diğer sığınmacıların da duruma alıştığını ifade eden Ganim, "Biz içimizdeki acıyı, hüznü dışarı müzikle vurabiliyoruz, müzikle ifade edebiliyoruz. İçimizdeki duyguları bu şekilde dışa vurabiliyoruz. Yani acımızı bir nevi müzikle paylaşıyoruz" diye konuştu.

Ganim, müziğin bir dünya dili olduğuna dikkati çekerek, "Biz şu an Suriye'deki durumumuzu bile müzikle ifade edebiliyoruz. Söylediğimiz şarkılarda bile oradaki yaşantımızı anlatıyoruz" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.