Açlık grevindeki Filistinli tutuklu gazeteci

Açlık grevindeki Filistinli tutuklu gazeteci
İsrail polisi, Filistin İslami Hareketi lideri Salah'ı, 84 gündür açlık grevi yapan Kıyk'ın hastanedeki odasından çıkardı

KUDÜS (AA) - İsrail polisinin, Filistin İslami Hareketi lideri Raid Salah'ı, 84 gündür açlık grevi yapan Filistinli gazeteci Muhammed el-Kıyk'ın hastanedeki odasından çıkardığı bildirildi.

İsrail'deki Arapların en büyük siyasi grubu Arap Takip Komitesi’ne bağlı Özgürlükler Komitesi üyesi Tevfik Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kıyk ile dayanışma amacıyla açlık grevine başladığı bildirilen Salah ile bazı aktivistlerin, Filistinli gazetecinin El-Afule Hastanesindeki odasından çıkarıldığını belirtti.

Muhammed, İsrail güçlerinin Salah ile beraberindeki aktivistleri hastaneden de çıkarmak istediğini ancak Salah ile diğer aktivistlerin buna karşı geldiğini aktardı.

Muhammed, daha önce de İsrail Yüksek Mahkemesi’nin Kıyk’ın tedavisi için bir Filistin hastanesine nakledilmesi talebini reddetmesi üzerine Salah’ın süresiz açlık grevine başladığını ve imkanı olanları açlık grevi eylemlerine katılmaya çağırdığını duyurmuştu.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı (FKÖ) Esirler Heyeti Başkanı İsa Karaki de dün İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto amacıyla açlık grevi yapan tutuklu gazeteci Muhammed el-Kıyk'a destek için düzenlenen gösteride yaptığı konuşmada, Kıyk'ın sağlığının ciddi tehlikede olduğunu belirtmişti.

Karaki, "Afule Hastanesinde hazırlanan son tıbbi raporlara göre Kıyk'ın hayatı çok tehlikeli bir merhaleye girdi. Her an beyin kanaması geçirebilir. Kıyk, ölüme ilerliyor. Bunun sorumlusu İsrail hükümeti. İsrail, Kıyk'ın ölmesini istiyor ancak ona bir şey olursa bunun yankıları İsrail için zor olacak" demişti.

İsrail askerlerince 21 Kasım'da Ramallah'taki evinde gözaltına alınan Kıyk, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto etmek için 4 gün sonra açlık grevine başlamıştı. İsrail makamları, aralık ayında, Suudi Arabistan'ın El-Mecd televizyonunda görev yapan Kıyk'ın "Mesleği aracılığıyla şiddete teşvik etmek" suçlamasıyla 6 ay tutuklu kalmasına karar vermişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla İsrail istihbaratının gizli güvenlik bilgilerine dayanarak, Filistinliler 1 ile 6 ay arasında alıkonulabiliyor. Tutuklunun "İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.